Bu yıl için yüzde 3 büyüme olumlu

DÜN açıklanan Haziran ayı sanayi üretim verileri, beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Bu veriyle birlikte, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 2013 büyümesinin yüzde 3 civarında olacağı yönündeki tahminin gerçekleşme ihtimali de güçlendi.
Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,4, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 arttı. Piyasadaki beklentilerin ortalaması bu oran için yüzde 2,3’ü işaret ediyordu.
Öncü veriler genellikle Haziran ayında bu kadar yüksek bir büyümeye işaret etmediği için, bu rakam piyasalar için sürpriz oldu. İktisatçılar ve reel kesim sözcüleri Haziran’da biraz toparlanma olduğunu ama bu kadar yüksek oran beklemediklerini söylediler. İktisatçılar Haziran’dan sonra ise ramazanın da etkisiyle sanayi üretim verisindeki artışın yine yumuşadığını söylüyorlar. Yani 3. çeyrek üretim rakamlarının bu kadar yüksek olmayabileceğine işaret ediyorlar.
Bu yıl için büyüme rakamı yüzde 4 olarak hedeflenmiş ancak özellikle gelişmiş ülke ekonomilerindeki daralma nedeniyle ihracatın olumsuz etkilenmesinin de etkisiyle büyüme tahminleri yüzde 3’e düşürülmüştü. Sadece Türkiye değil diğer gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları da aşağı yönlü revize edilmiş, küresel bir düşüş öngörülmüştü. Bu nedenle Temmuz ayında Ali Babacan yaptığı açıklamada yüzde 4’lük büyüme hedefine rağmen, küresel şartlar nedeniyle yüzde 3 civarında bir büyüme olabileceğini söylemişti.
Gerçi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve yatırımcı bakanlar yüzde 3’lük büyümeyle yetinmek istemiyorlar ama piyasalar mevcut küresel konjonktür altında bu büyüme oranını yeterli görüyorlar. Cari açık problemi nedeniyle yüksek büyümenin ekonomik dengeleri bozma tehlikesi de bulunuyor. Özellikle ihracatın daraldığı bir dönemde, büyüme sağlamak için iç talebi artırmak dengelerin daha da bozulmasına neden olabiliyor.
Bu nedenle yüzde 3’lük büyüme, bu yıl için artık olumlu bir veri olarak görülüyor. Dün gelen sanayi üretim verisinin de, yüzde 3’lük büyüme açısından, piyasalarda olumlu karşılandığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

SERMAYE MALI ÜRETİMİNDE YÜKSEK ARTIŞ

Haberin Devamı

Ana sanayi gruplarına bakıldığında Haziran’da sanayi malları üretiminde en yüksek artış yüzde 11,9 ile sermaye malı imalatında görüldü. Haziran’da takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda ara malı imalatı yüzde 0,9, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 6,5, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 4,5, sermaye malı imalatı yüzde 13,8 artarken, enerji imalatı ise yüzde 1,6 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde yıllık bazda en fazla artış yüzde 36 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada bu yılın Haziran ayında bir önceki aya göre en fazla üretim artışı gösteren sektör yüzde 40,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı oldu. Bu sektörü, yüzde 19,8 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 16,1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı izledi.Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, en yüksek azalış yüzde 8,8 ile fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatında yaşandı. Bu sektörü, yüzde 7,1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı izledi.

Yazarın Tüm Yazıları