Yeni başlayanlar için Twitter

Sosyal medyanın en konuşulan ağı olan Twitter’ı yakından ne kadar etkin kullanıyorsunuz?Twitter’da cıvıldamanın püf noktaları ve servisi verimli kullanmanız için bilmeniz gerekenler bu yazıda.

Haberin Devamı

Bilgi ve fikir paylaşmanın yolları günden güne artıyor. Son zamanlarda bunun en popüler yollarından biri de sosyal agˆları kullanmak. Sosyal agˆlar, internet üzerin- den belli bir kitleye ulaşarak görüşlerinizi onlarla paylas¸manızı ve agˆınızdaki kişilerle iletişim kurmanızı sagˆlıyor. Daha geleneksel yöntemlerden biri olan blog yoluyla fikir paylas¸ımı da elbette devam ediyor. I·s¸te Twitter, sosyal agˆlarla blog’ların birles¸imi olarak düs¸ünebilecegˆimiz bir servis. Hatta SMS, e-posta, RSS gibi digˆer iletis¸im araçlarından da izler tas¸ıyor.
2007’de kurulan Twitter’ı özellikle?son 1-2 yıl içinde duymayan kalmadı denebilir. Sanatçılar, politikacılar, ünlüler Twitter’da yerini alıyor; sıradan internet kullanıcıları Twitter sayesinde ünlü oluyor; Twitter’da yazılanlar gazetelere, televizyonlara konu oluyor. Sizin de

Haberin Devamı

Yeni başlayanlar için Twitter

söyleyecek bir s¸eyleriniz varsa Twitter’da var olmamanız için hiçbir sebep yok. Ayrıca Twitter’ı ilgi duydugˆunuz kis¸ilerin yazdıklarını takip etmek için de kullanabilirsiniz; illaki bir s¸eyler yazmak zorunda degˆilsiniz.

Aslında çok şey anlatabilirsiniz


Twitter’ın temelde tek bir is¸levi var: En fazla 140 karakter uzunlugˆundaki mesajlarınızı yayımlamak. Bu mesajlara “tweet” adı veriliyor. Twitter’a www.twitter.com adresinden ulas¸ılabildigˆi gibi, cep telefonundan SMS yoluyla ya da çes¸itli mobil uygulamalar aracılıgˆıyla da ulas¸ılabiliyor. Zaten bu 140 karakter sınırlamasının nedeni, Twitter’ın ilk bas¸ta bir mobil sosyal agˆ olarak tasarlanmıs¸ olması. Bilindigˆi gibi SMS 160 karakterle sınırlı. Twitter bunun 20 karakterini kullanıcı adı ve komutlara ayırıyor; geriye kalıyor kendinizi ifade etmeniz için 140 karakter.
140 karakterde dogˆru dürüst bir s¸ey anlatamayacagˆınızı sanıyorsanız, bugüne tek Twitter’a yazılanları bir gözden geçirin ve tekrar düs¸ünün. Twitter’da pek çok kis¸i gün içinde yaptıklarını anlatıyor, kes¸fettigˆi web sayfalarını paylas¸ıyor, alıntılar yapıyor, hatta reklam yayımlıyor. 140 karakter sınırı, bazı mesajların zekice kurgulanmasını zorunlu kılıyor ki bu da az ama öz konus¸ma becerisini gelis¸tirebiliyor. Sonuç olarak denebilir ki, tek bir fikri anlatmak için 140 karakter çogˆu zaman yeterli oluyor. Twitter, 140 karakterle kendinizi anlatmanın yanı sıra digˆer Twitter üyelerini takip etmenizi ve onlarla direkt mesaj yoluyla iletis¸im kurmanızı da sagˆlıyor.

Haberin Devamı

Twitter’da neler yapabilirsiniz?

Kis¸iler ve is¸letmeler Twitter’ı birkaç farklı amaçla kullanabiliyor. Twitter’da yapabilecegˆiniz temel s¸eyler s¸unlar:?
• İlgi duyduğunuz kişileri izlemek: Muhtemelen, ilgilendigˆiniz pek çok ünlü ve arkadas¸larınızın bir kısmı Twitter kullanıyor. Twitter’ın takip (follow) mekanizmasını kullanarak onların Twitter’da yazdıklarını kolaylıkla takip edebilirsiniz.
• Bir s¸eyler paylas¸mak: Pek çok kis¸i Twitter’ı o sıralarda ne okudugˆunu, ne izledigˆini, ne düs¸ündügˆünü paylas¸mak için kullanıyor. Okudugˆunuz s¸eylerle ilgili küçük yorumlar da yapabilir; internette buldugˆunuz ilginç makale, haber, resim, video gibi içerikleri paylas¸abilirsiniz.
• Günlük tutmak: Herkesin günlük hayatta yaptıklarınızı okumaya çok meraklı oldugˆunu düs¸ünmeyin, ama gerçekten ilginç bir yas¸antınız varsa ya da yas¸adıklarınızı ilgi çekici bir dille anlatabiliyorsanız Twitter’ı kullanabilirsiniz.
• Marka tanıtımı: Günümüzde pek çok is¸letme, marka, ünlü, etkinlik vb. de Twitter’da yerini alıyor. Örnegˆin Twitter’da düzenledigˆiniz etkinlikle ilgili anlık haberler geçebilir, yönettigˆiniz web sitesiyle ilgili gelişmeleri paylas¸abilir, dernegˆinizden duyurular yapabilir, s¸irketinizle ilgili gelen soruları yanıtlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Twitter’a kolayca katılın

Yeni başlayanlar için Twitter



Twitter tamamen ücretsiz bir servis ve üye olmak da oldukça basit. Öncelikle http://twitter.com adresine girince ekranda göreceğiniz kayıt formunu doldurmak. Adınızı dogˆru veya eksiksiz girmeniz s¸art degˆil. Kullanıcı adınızsa önemli, çünkü aynı zamanda http://twitter.com/kullanıcıadı s¸eklinde bir adresiniz oluyor. Unutmayın ki Twitter’da herkes size bu kullanıcı adınızla hitap edecek. Kullanıcı adınız “adsoyad” gibi bir s¸ey olabilecegˆi gibi rumuzunuz ya da s¸irketinizin/ markanızın adı da olabilir.
Gerekli alanları doldurup profilinizi yarattıktan sonra oraya girdiğiniz e-posta hesabınıza bir onay postası gelecek. O postadaki linke tıklayarak Twitter’daki e-posta adresinizi doğrulayacaksınız. Hesabınızı olus¸turduktan sonra profiliniz –siz gizlemedigˆiniz sürece– herkes tarafından eris¸ilebilir olacak.
Acele edip hemen birilerini takibe almayın; önce kendi profilinizi düzenleyin. Çünkü takip ettigˆiniz kis¸iler muhtemelen bunu görecek ve kars¸ılık olarak sizin profilinizi incelecektir. I·lgilerini çeken bir s¸ey görürlerse sizi takip edebilirler, ama bos¸ bir Twitter hesabını kimse takip etmek istemez.

Yeni başlayanlar için Twitter

Haberin Devamı


Profilinizi düzenlemek için sagˆ üst kös¸edeki çark simgesine tıklayıp “Ayarlar” yazısına tıklayın. Sol menüdeki “Hesap” başlığından kullanıcı adınızı, e-posta adresinizi, zaman diliminizi ve digˆer bazı hesap ayarlarınızı degˆis¸tirebilirsiniz. Kullanıcı adınızı degˆis¸tirirseniz, o zamana kadar eski kullanıcı adınıza yazılmıs¸ tweet’ler yeni adınıza yönlendirilecektir. “Tweetlerimi korumaya al” seçenegˆini is¸aretlerseniz tweet’leriniz gizlenir ve sizi takip etmek isteyen kis¸ilere elle izin vermeniz gerekir. Fazla mahrem s¸eyler yazmayacaksanız bunu kullanmanızı önermiyoruz. Son olarak, Türkiye için Zaman Dilimini “(GMT+2:00) Istanbul” yapmayı unutmayın.
S¸imdi üst soldaki menüden Profil sekmesine geçin. Açılan sayfaya sırasıyla adınızı, konumunuzu, web sitenizi ve kendinizle ilgili kısa bir tanıtımı yazmanız gerekiyor. Hepsinin doldurulması zorunlu degˆil ama ne kadar fazlasını doldurursanız tanınmanız o kadar kolay oluyor. “Kişisel Bilgiler” kısmı için sadece 260 karakteriniz var, o yüzden kendinizle ilgili en özet bilgileri yazın. Aynı sayfadan profil resminizi de yükleyebilirsiniz. Profil sayfanızın üst kısmında görünecek kapak için de Başlık kısmına sevdiğiniz bir fotoğrafı ekleyebilirsiniz.
Son olarak Tasarım sekmesine girin. Buradan Twitter sayfanızın tasarımını özelles¸tirebilirsiniz. Tasarımla uğraşmak istemiyorsanız hazır temalardan birini seçebilirsiniz. Dilerseniz sevdiğiniz fotoğraflardan birini arka plan olarak ayarlayabilir, bu resme göre renkleri de düzenleyebilirsiniz. Twitter tasarımınızı daha da özelles¸tirmek isterseniz Themeleon (colourlovers.com/themeleon/twitter) adlı ücretsiz servisi denemenizi öneririz.
Profilinizi olus¸turdugˆunuza göre, artık ilk tweet’inizi yazmaya ya da birkaç kis¸iyi takip etmeye hazırsınız.

Haberin Devamı

Takibe başlayın

Yeni başlayanlar için Twitter


Üyeler tweet’lerini özellikle gizlemeyi tercih etmedigˆi sürece twitter’da tüm tweet’ler herkese açıktır. Dolayısıyla, belli bir kis¸inin Twitter sayfasına girerek tweet’lerini okuyabilirsiniz. Ancak, belli kis¸ilerin Twitter güncellemelerini sürekli olarak izlemek istiyorsanız onları takibe almalısınız. Twitter’da bu takip etmek is¸lemine “follow” denir.


Takip ettigˆiniz kis¸ilerin yazdıgˆı tüm tweet’ler, twitter.com’a girdigˆinizde ana sayfanızda sıralanır. Bir kis¸iyi takip etmek için kis¸inin Twitter sayfasına girin ve profil resminin altındaki “Takip et” dügˆmesine tıklayın. Çogˆu sosyal agˆın aksine Twitter’da takip süreci kars¸ılıklı degˆildir. Yani sizin takip ettigˆiniz kis¸inin de size takip etmesi ya da onu takip etmenize izin vermesi gerekmez. Bu yöntem, gerçekte tanımadıgˆınız kis¸ileri takip etmenizi kolaylas¸tırır ve onların da herhangi bir rahatsızlık duymamasını sagˆlar. Öte yandan, bir süre takip ettikten sonra yaz-dıklarından memnun kalmadıgˆınız kis¸ileri de anında “unfollow” edebilirsiniz. Twitter’da takip edecek kis¸iler bulmak çok da zor degˆil. Öncelikle, varsa Twitter’daki arkadas¸larınızı takibe alın. Ardından ilgi duydugˆunuz bazı ünlüleri ve markaları arayıp bulabilirsiniz. Ayrıca Twitter’ın arama özelligˆini de kullanabilirsiniz. Tepedeki Arama kutusuna aradıgˆınız kis¸inin tam adını ya da biliyorsanız kullanıcı adını yazın, açılan sayfadan Kişi sekmesine tıklayın. Bu noktada hatırlatmakta fayda var ki “ünlü”lerin adını kullanarak Twitter’da bir s¸eyler yazan sahte hesaplar da olabiliyor.
Twitter’daki varlıgˆından haberdar olmadıgˆınız arkadas¸larınızı bulmak için tepedeki #Keşfet linkine tıklayıp açılan sayfadaki araçları kullanarak Gmail, Yahoo!, Hotmail ve AOL kis¸i listelerinizdeki arkadas¸larınızın Twitter kullanıp kullanmadıgˆını tespit edebilir, bulduklarınızı takibe alabilirsiniz.

Tweet’lerken bunlara dikkat edin


• Tüm tweet’lerinizde yedigˆiniz yemeklerden ya da gittigˆiniz mekânlardan bahsedersiniz takipçi kitleniz yakın arkadas¸larınızın dıs¸ına çıkmayacaktır. Bilgili ve deneyimli olduğunuz alanlarda ilgi çekici bilgiler paylaşmaya özen gösterin.
140 karakteri iyi degˆerlendirin ama yazım kurallarının dıs¸ına çıkmayın. Unutmayın ki sadece yazıyla iletis¸im kurulan bir ortamdasınız ve Türkçeyi –veya hangi dilde yazıyorsanız onu– iyi kullanan kis¸iler böyle bir ortamda her zaman daha fazla saygı görür.
• Twitter’da ilgi toplamanın bir numaralı kuralı ilgi çekici bir s¸eyler yazmaktır. Günlük hayatta hiç tanımadıgˆımız ama Twitter’da binlerce takipçisi olan “Twitter ünlüleri” sadece bu özellikleri nedeniyle begˆeni topluyorlar.
• Bir s¸ey yazmadan önce “Bu tweet gerçekten bas¸kalarını ilgilendiriyor mu?” diye kendinize bir sorun. 140 karakteri okumak kimseye çok fazla vakit kaybettirmez ama bu birkaç kez tekrarlanırsa “Unfollow” dügˆmesine tıklamaları da sadece birkaç saniyelerini alır.
• Aklınızdan geçen ya da gözlemledigˆiniz bir s¸eyi yazacaksanız, bunu ilginç kılmaya çalıs¸ın. Tweet’inizi daha egˆlenceli ya da bilgilendirici bir s¸ekle sokabilir misiniz? 140 karakter sınırı zaten dil becerilerinizi kullanmanızı sagˆlayacak ve zamanla da onları gelis¸tirecektir.
• Begˆendigˆiniz, ilgi çekici web sayfalarını paylas¸ın. Herhangi bir konuda uzmanlıgˆınız varsa bu konuya agˆırlık verin. Mesela web tasarımcısıysanız tasarımla ilgili püf noktalarını, yeni kes¸fettigˆiniz tasarım derslerini, araçları vb. paylas¸abilirsiniz. I·lginç bilgiler paylas¸ırsanız kullanıcılar Twitter hesabınızı sadece kis¸isel bir hesap olarak degˆil, aynı zamanda bir kaynak olarak görürler ve takipçileriniz de hızla artar.
• Bazen bir fotogˆraf 140 karakterden çok daha fazla s¸ey anlatabilir. Twitter’a telefondan veya web’den fotoğraf da yükleyebilirsiniz. Dilerseniz fotoğrafın linkini direkt paylaşmanız da mümkün.
• Tweet’lerinizin çogˆunlugˆu @yanıtla’lardan olus¸masın. Kendiniz hiçbir s¸ey paylas¸maz ve sürekli birilerine özel s¸eyler yazarsanız sizi kimse takip etmek istemez.
• @yanıtla yazarken, tweet’inizi sadece o kişi ve ikinizin ortak takipçileri görecektir. Mention’ın herkes tarafından görülmesini istiyorsanız başına bir nokta koyarak (.@isim gibi) yazabilirsiniz. o
• Twitter’da az ya da çok yazmak diye bir s¸ey söz konusu degˆil; her kullanıcının kendine has bir yazma sıklıgˆı var. Fakat birkaç dakika içinde 20 tweet yazmak ya da haftada bir tane yazmak da takipçilerinizi memnun etmeyebilir. Çok takip edilen kullanıcıların günde 1 ila 5 tweet yazdıgˆını söyleyebiliriz.

Başkalarıyla iletişime geçin

Twitter’da takip ettikleriniz ve sizi takip edenler arttıkça sadece tek taraflı tweet’ler yazmanın yanı sıra onlarla iletis¸ime geçmek de isteyeceksiniz. Twitter’da bas¸ka bir Twitter üyeside bir s¸ey yazmanın en kolay yolu @yanıtla kullanmaktır. Belli bir tweet’e yanıt yazmak istiyorsanız fareyle o tweet’in üzerine geldigˆinizde beliren “Yanıtla” linkine tıklayın. Bunu yaptıgˆınızda yeni bir mesaj penceresi açılacak ve tweet alanı @kullanıcıadı s¸eklinde bas¸layacak. Bunu silmeden, devamına yanıtınızı yazın; “@kaplanseren Hürriyet Pazar’daki Twitter yazınızı okudum. Bu konuda ayrıntılı bilgi verdiğiniz için teşekkürler” gibi. Belli bir tweet’e yanıt yazmıyor ama Twitter’daki bir üyeden bahsederek bir s¸ey yazmak istiyorsanız, normal tweet yazma kutusuna @kullanıcıadı ile bas¸layarak tweet’inizi yazın.
Bunu yaptıgˆınızda kullanıcı sizi takip etmiyor olsa bile @Mentions sekmesinde sizin tweet’inizi görür. Ayrıca, @Mention’ları takip etmek için bir uygulama ya da servis kullanıyorsa bundan anında haberdar olur.

TWITTER SÖZLÜGÜ

Yeni başlayanlar için Twitter


• tweet: Twitter’a yazılan ve en fazla 140 karakter uzunlugˆundaki her bir mesaj.
• tweet’lemek: Twitter’a tweet yazmak. Bu terim kars¸ınıza tweet atmak, twitter’lamak gibi farklı s¸ekillerde de çıkabilir ama en dogˆru kullanımı “tweet’lemek”.
• follow: Bir Twitter üyesini takip etmek.
• unfollow: Takip edilen bir kis¸iyi takipten vazgeçmek.
• @isim: Herhangi bir yerde @ ile bas¸layan bir isim görürseniz; bu, muhtemelen o kis¸inin Twitter’daki kullanıcı adıdır. Bunu bir tweet’in içinde görürseniz o kullanıcıdan bahsediliyordur ve Twitter kullanıcı adını otomatik olarak linkler.
• @yanıtla / @mention: Herhangi bir tweet’in altındaki “yanıtla” linkine tıklanarak yazılan yanıt. @yanıtla’lar yanıt verilen @kullanıcıadı ile bas¸lar.
• DM: Direkt mesaj: Sadece sizi takip eden kis¸ilere direkt mesaj gönderebilirsiniz. Bu mesajlar digˆer Twitter üyeleri tarafından okunamaz.
• retweet: Hos¸unuza giden bir tweet’i kendi takipçilerinizle paylas¸mak için retweet’leyebilirsiniz. Buna kısaca “RT” de denir.
• #hashtag: Belli bir konuyla ilgili tweet’lere #anahtarkelime s¸eklinde link verilebilir.
• Fail Whale: Türk kullanıcılar arasında pek kars¸ılas¸ılmayan bir isim olsa da Twitter’la ilgili haberlerde sık kullanılan bir terim. Twitter çöktügˆü zaman kars¸ınıza kus¸ların tas¸ıdıgˆı bir balina resmi geliyor. I·s¸te bu ünlü balinaya Fail Whale deniyor ve bunu gördügˆünüz zaman bilin ki Twitter’da bir sorun var.
• Trending Topics: Twitter’da o sırada en çok konuşulan konuların listesidir. Dilerseniz bunu ülke ve şehir olarak özelleştirebilir veya tüm dünyanın gündemi için Dünya olarak seçebilirsiniz.

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter:
https://twitter.com/kaplanseren


Yazarın son yazıları


# 07 Ağustos 2013 Doğu Cephesi’nde yeni bir şey yok!
#29 Temmuz 2013 Parolalarınızı güvenle saklayın
#24 Temmuz 2013 Ücretsiz yazılımla kendi e-kitabınızı yayımlayın
#18 Temmuz 2013 Samsung, SSD’de hız ve kapasite yükseltti
#14 Temmuz 2013 Evde kablo zulmünden kurtulmanın zamanı gelmedi mi?
#8 Temmuz 2013 Yeni nesil PC’ye hazır mısınız?
#23 Haziran 2013 MP3 indirme dönemi bitiyor



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları