Paylaş
Üretimdeki aylık değişimler mevsimsel özellikler taşıyabiliyor. Dolayısıyla, aylık değişmeler yerine daha uzun dönemli eğilimleri mercek altına almak çok daha anlamlı.
Son on iki aylık ortalama imalat sanayi üretiminin bir önceki on iki aya göre değişmesi temmuz ayı itibariyle yüzde 4.3 oldu. Bu rakam kendi içinde hiç de kötü değil. Ama, grafikte de görüldüğü gibi, 2003 yılından bu yana baktığımızda, imalat sanayi üretimindeki büyümenin 2005 yılının ikinci yarısındaki gibi en düşük düzeylere geldiğini görüyoruz. Bu açıdan, imalat sanayinde son beş yılın en kötü dönemlerinden biri yaşanıyor denebilir.
İHRACATA YÖNELİK
İmalat sanayindeki eğilimler tüm sektörlerde yeknesak değil. Bazı sektörlerde üretim hızla düşerken, bazı sektörler hızlı bir üretim artışı içindeler. Üretimi düşenler de, üretimi artanlar da ihracata yönelik üretim yapan sektörler olabiliyor.
Son on iki ayda en büyük üretim düşüşlerinden biri tekstil sektöründe yaşandı. Tekstilde üretim kaybı temmuz ayı itibariyle son on iki ayda yüzde 11.4’e geldi. 2005 yılının ikinci yarısında da benzer bir eğilim gözlenmişti.
Giyim eşyası sektöründeki üretim de son on iki ayda yüzde 1.5 düştü. Tekstildeki ve hazır giyimdeki üretim düşüşleri son dönemde hızlanmış görünüyor. Bu iki sektörün toplam imalat sanayi içindeki ağırlıkları yüzde 16’nın üzerinde.
Ağırlığı çok fazla olmayan diğer üretim alanlarındaki düşüşleri dışarıda bırakırsak, ihracatçı da olsa, bazı sektörler üretimlerini hızla artırmaya devam ediyor. Hatta, ihracatçı oldukları için bu sektörler üretimlerini artırabiliyorlar.
Örneğin, motorlu kara taşıtları imalatı temmuz ayı itibariyle son on iki ayda yüzde 23.2 arttı. Elektrikli makine sektörünün üretimi aynı dönemde yüzde 21.1 artış gösterdi. Ana metal sanayindeki üretim artışı da yüzde 8.5 oldu. Bu sektörlerin toplam içindeki ağırlıkları yüzde 18’in üzerinde.
Elektrik üretimdeki son on iki aylık artış yüzde 7.2 oldu. Yaklaşık 2005 yılının ortalarından bu yana elektrik üretimindeki on iki aylık artışlar imalat sanayi üretimindeki artışların üzerinde seyrediyor. Diğer etkenler yanında, elektrik üretimindeki yüksek artışlar aynı zamanda ekonomideki toplam üretimde imalat sanayi dışındaki sektörlerin öne çıktığı yönünde işaret veriyor. 2005 yılının ortalarından bu yana milli gelir istatistiklerinde de benzer bir eğilimi gözleyebiliyoruz.
Paylaş