EMNİYET’ten hafta içi gelen ve sıradan bir 3. sayfa konusu gibi duran bir haberin ayrıntıları aslında toplumun genel olarak sağlıkla ilgili yaklaşımındaki bakış açısını özetliyordu.
Yaklaşan yılbaşı öncesi kaçak içki üretiminin artacağını düşünen emniyet yetkilileri tedbirlerini artırırken, Çankaya Yakupabdal Mahallesi’nde bir eve baskın düzenledi. Evde, 676 litre sahte içki, binlerce etiket, bandrol, yani içki üretiminde ne lazımsa her şey vardı. Buraya kadar her şey sıradan bir 3. sayfa haberi gibi duruyordu. Ancak, zanlıların savunmasına baktığınızda tam bir “Güler misin, ağlar mısın” senaryosu ortaya çıktı.
GARİBANIN DA HAKKI!
Cem Yılmaz, reklam çekse bu kadar olurdu ki; oldu. Kaçak içki değil de başka bir sektörde aynısını çekmişlerdi. “Doktor bu ne” dersem hatırlarsınız. Yakalanan kişi, “Bu içkiler kimseyi öldürmez. Garibanın da yılbaşında eğlenmeye hakkı var” diye savunma yapıyordu. Zanlı iyi ki ifadesinin sonunda Cem Yılmaz’ın canlandırdığı karakter gibi “Eğitim şart” dememiş. Belki de o meşhur cips reklamını izleyip kendilerini reklamdaki karakterlerle özdeşleştirmişlerdir. O ifade de o bilinçaltından çıkmış olabilir.
ARZ TALEP MESELESİ
Kaçak içkinin, daha geniş manada düşünürsek her türlü korsanın yaygınlaşmasının temelinde aslında arz talep meselesi yatıyor. Yani “Benim de eğlenmeye hakkım var. Gerçeğine param yetmiyor, bununla idare ediyorum” diyen “gariban” olmasa, “Garibanın da yılbaşında eğlenmeye hakkı var” diyen de olamazdı zaten. Böyle bir talebin oluşması kaçak ürünü, ne hukuki, ne insani ne de vicdani olarak hiçbir şekilde meşru kılmasa da, bu talebin varlığı da bir gerçek olarak önümüzde duruyor.
Prof. Çelik’ten ilginç tepki
HACETTEPE Üniversitesi’nde geçtiğimiz hafta düzenlenen onkoloji sempozyumunda, sigara bağımlılığı da masaya yatırıldı. Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Merkezlerinin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında da istatistiki veriler ortaya koydu. Bu verilerin yanı sıra Prof. Dr. İsmail Çelik, şaşırtıcı bir tespitinden de bahsetti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Çelik aynen şu cümleyi kullanmıştı: “Sigarayı bırakmak isteyenler ilacını ücretsiz istiyorlar, ama sigarayı parayla alıyorlar.” Gerçekten Çelik’in değindiği konu önemliydi. Tam bir paradoks hali. Çelik’in “İnsanlar, ömürlerini uzatacak ilaçlara ücretsiz sahip olurlarken, ölümlerini hızlandıracak sigara için para ödüyorlar” sözleri de yaşanan tezatı yeterince özetliyor.