Paylaş
HAYDİ itiraf edin, moraliniz biraz bozuk, öyle değil mi?
Haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsunuz... Fransa'nın tavrı, Gaffar Okkan'ın şehadeti... Dünya yolsuzluk liginde dördüncü sırayı almamız... İflaslar, toplu işten çıkarılmalar...
Aman dikkat, hataya en açık ruh halidir yaşadığımız.
Tarih en iyi öğretmendir.
17 yıl önce Paris'te açılan Sözde Ermeni Soykırımı Anıtı'nın öyküsü, öfkeyle kalkanın nasıl zararla oturduğuna tanıktır.
Daha önce de yazdık, yeri geldi, hatırlatalım istedik.
* * *
Sözde Ermeni Soykırımı Anıtı veya Kin Anıtı (Hürriyet 17 yıl önce de aynı adı takmıştı), Paris'in Ermeni nüfusu yoğun Alfortville Semti'nde 29 Nisan 1984 pazar günü açıldı. Tören konuşmasını Alfortville Belediye Başkanı ve Fransa Kamu Güvenliği Müsteşarı Josef Franceschi yaptı.
Sovyet Ermeni Patriği Kalolikos Vasken'in de katıldığı törende Türkiye'den gelen baskıdan yakınan Franceschi, Birleşmiş Milletler'i göreve çağırdı: ‘‘Fransız hükümeti, Ermeni davasının sonuna kadar götürülmesini destekleyecektir. Diğer devletler de sessizlik komplosunun suç ortakları olmaktan vazgeçmelidir.’’
Anıtın açılışı ve tören konuşmaları Türkiye'de büyük tepki yarattı. Dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın aynı tarihlere rastlayan İran gezisinin daha ilk gününde Tahran'da Ermenilerin iki Türk diplomatına silahlı saldırı düzenlemeleri sinirleri daha da gerdi.
4 Mayıs günü Adıyaman'da Fransa'yı kınamak için büyük bir miting planlandı. Ama aynı sabah gazeteler sürpriz bir sabotaj haberiyle çıktılar. Söz konusu haber, Hürriyet Gazetesi'nde ‘‘Paris'te bombalar patladı, Ermeniler panikte’’ başlığıyla verildi.
Paris Alfortville'de ilk bomba 3 Mayıs akşamı TSİ 17.15'te patladı. Genellikle Ermenilerin devam ettiği Tomtip Kahvesi'ne konulan bomba 11 kişiyi hafif yaraladı. İki dakika sonra kahveye çok yakın olan Ermeni Anıtı'nda ikinci patlama meydana geldi. Patlamada anıt hafifçe yana eğildi, kaidesindeki haç havaya uçtu. TSİ 18.45'te bu kez bir spor salonunun önünde patlayan bomba yoldan geçen iki kişinin hafif yaralanmasına neden oldu. Polise yapılan ihbarlar nedeniyle bir süpermarket ile Ermeni Kültür Merkezi boşaltıldı. Ama ihbar asılsız çıktı.
Tahmin edileceği üzere olay Türkiye'ye ihale edildi. ASALA lideri Ara Toranyan açıkça Türkiye'yi suçladı. Alman Die Welt Gazetesi'nde ‘‘Türkiye, anıt açılırsa bombalanır uyarısını yapmıştı’’ diye haber çıktı. Kısacası, kimse Özal'ın ‘‘Türkiye'nin terörle ilgisi yoktur’’ sözlerine itibar etmedi. Aksine Paris Büyükelçiliği'nde bir görevlinin ‘‘Her cemaatte kontrol edilemeyenler çıkar’’ yolundaki talihsiz beyanı çok abartıldı.
* * *
Alfortville eylemi, MİT kayıtlarına ve Susurluk Raporu'na Abdullah Çatlı ile arkadaşlarının marifeti olarak geçti. Peki ne sonuç alındı derseniz.
Alfortville Anıtı yerinde kaldı, ASALA eylemleri, Orly katliamında Fransa'nın gözü korkana kadar sürdü.
Ama Türkiye, Susurluk Çetesi'ne gebe kaldı.
* * *
Fransa'ya tepkisiz kalmak imkánsız...
Ama eğer tepkiler Fransız turistleri kaçıracaksa, Türkiye'ye yatırım yaparak güvenini-dostluğunu kanıtlamış şirketleri cezalandırırsa...
Kendi bacağımıza ateş etmiş oluruz.
Yine taşeron çetelerin, lobilerin kucağına otururuz.
* * *
Bu arada Enerji Bakanlığı'ndan hálá ses yok, unutmuş değiliz.
Paylaş