Enis Berberoğlu: Erçel: Yüzde 20'ler kasım ayında mümkün

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'i önceki gece CNN Türk Masası'nda Salih Başağa ve Ercan Kumcu ile birlikte konuk ettik ve ona istikrar paketi hakkında sorular yönelttik. Erçel, kanalın açıldığı ekim ayının ikinci haftasında yine canlı yayın konuğuydu... Merkez Bankası Başkanı, o tarihte sadece ana hatları şekillenmiş ekonomik program hakkında iddialı bir hedef koymuştu:

‘‘15 Aralık tarihine yetişir...’’

Erçel'in tahmini sadece bir haftalık rötarla doğru çıktı... O yüzden bu kez farklı bir takvim istedik:

‘‘Alınan tedbirlerin halka, günlük yaşama yansıması ne kadar sürer?’’

Gazi Erçel, bizce son derece gerçekçi yanıtladı:

1) Bu tedbirlerin ilk birkaç ayda halkın refahında büyük artış yaratmasını beklemek yanlış olur... Ama özellikle yaz aylarında tarımsal üretimin de devreye girmesiyle negatif enflasyon oranı görebiliriz.

2) 1999 Eylül ve ekim aylarında enflasyon endeksleri oldukça yükseldi. Gelecek yıl aynı aylarda aynı oranda artış yaşanmayacağı kesin gibi... O yüzden kasım ayında enflasyonda yüzde 20'li rakamlara ineriz ve günlük yaşamda rahatlama yaşanır.

* * *

Ercan Kumcu, ekonomik programın ‘‘yumuşak karnını’’ sordu. Erçel, üç riski ve gerçekleşme olasılığını birlikte anlattı:

1) Siyasi istikrarsızlık: Programın arkasındaki siyasi iradenin zayıflaması veya ortadan kalkması en büyük risk... Ama hükümet uyum içinde çalışıyor, Meclis desteği sürüyor.

2) Dünyada kriz: Güneydoğu Asya, Rusya veya Latin Amerika'da yeni kriz beklenmiyor. Aksine IMF, dünya ekonomisindeki ortalama büyüme tahminini binde 2 yükselterek yüzde 3.9'a çıkardı.

3) Ödemeler Dengesi: Kur politikası nedeniyle ihracatın teklemesi, ithalatın çok artması söz konusu olabilir... Ama cari açıktaki artışın 4 milyar doları aşması beklenmiyor. Yapılan hesaplar, TL'nin reel olarak yüzde 10 düzeyinde değer kazanması halinde ihracatçının ciddi ölçüde zorlanacağını gösteriyor. Programda bu oran için konulan hedef ise yüzde 6.5.

* * *

Gazi Erçel'e halktan faksla gelen soruları da aktardık:

1) Off-shore hesapları: El konulan beş bankadan sadece bir tanesinin off-shore hesaplarında sorun var. Murakıp ve müfettişler bu bankalardaki paraların peşine düştüler. Erçel'e, ‘‘Eğer off-shore hesaplardaki paralar yurda getirilip el koyduğunuz bankalara yatırılırsa mudilere ödeme yapacak mısınız?’’ diye sorduk, olumlu yanıt verdi.

2) Banka hisseleri: Merkez Bankası Başkanı'na, Yaşarbank ve Esbank'ta el konulan küçük yatırımcı hisselerinin akıbetini sorduk. Sorunun Hazine ve SPK uzmanlarıyla birlikte yürütülen çalışmalarda çözülmesi umudunu gündeme getirdi.

* * *

Umarız gelecek yıl hepimiz için bu yıldan daha iyi geçer.

Deprem felaketinde kaybettiğimiz yurttaşlara Tanrı'dan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dileriz.

Bu gece gülüp eğlenirken onları da unutmayın...

Yazarın Tüm Yazıları