Paylaş
EKONOMİK mesih sözel mucize serisinden Birinci Takas Anlaşması'nın dördüncü gününde vaat edilmiş rakamlara yine ulaşılamadı...
Döviz hareketli, faiz yüksek... Dahası yorumlar biraz taraflı.
Mali sektör temsilcilerine bakılırsa kur üstünde sendikasyon kredilerinin geri ödeme baskısı var. Fazilet'in kapatılması ve erken seçim riski ile Arjantin devalüasyonu yabancı yatırımcıyı tedirgin etti.
Reel sektördeki patronlar hükümetin sadece mali sektöre yardım ettiği, üretim ve istihdamı unuttuğu inancında. Sektörel tartışmanın giderek daha sekter pozisyonlara yol açması muhtemel...
* * *
Oysa hiçbir sektörün kriz bağışıklığı olmadığı ortada.
Hatta cüppeli sektörün bile.
Gazetelere küçük haber olarak yansıdı, belki de dikkatinizden kaçtı. Kamuoyunda Cüppeli Ahmet Hoca olarak anılan Ahmet Mahmut Ünlü'nün (36) babası Yusuf Ünlü (65) önceki akşam camiye giderken vuruldu.
Ünlü'nün fabrikasında müdür olarak çalışırken sekiz ay kadar önce işten çıkarılan saldırgan Fahri Vural (41) polise teslim oldu, ilk ifadesinde ‘‘Birçok fakir fukaranın parasını yiyen bu adamı vurduğum için pişman değilim. Beni 1 milyon mark borçlandırdıktan sonra işime son verdi’’ dedi. (Habib Babar, Hürriyet Gazetesi, 20 Haziran 2001)
Baba Ünlü'nün tel ve çivi fabrikası Bayrampaşa'da faaliyet gösteriyor.
Oğlu ve İsmailağa Dergáhı'nda Mahmut Hoca'nın veliahtı sayılan Cüppeli Ahmet Hoca'nın gelir kaynakları çok farklı:
‘‘Fatih Hak ve Hizmet Vakfı, Fetih İlim ve Hizmet Vakfı, Akdeniz Sosyal Eğitim Araştırma Vakfı, Rahmet Su Gıda ve Tarım Kelebek Ürünleri Vakfı’’ (Sabah Gazetesi, 10 Mayıs 1997).
Cüppeli Ahmet Hoca'nın en büyük hayali Beykoz'daki külliye inşaatıydı. İstanbul, Beykoz Çavuşbaşı'ndaki Çengeldere Köyü'nde 20 bin kişilik cami, medrese ve Kuran kursundan oluşan Fetih isimli dev külliye için bugünkü rakamlarla trilyona yakın kaynak harcandı.
Külliye inşaatı yakınındaki Hazine'ye ait bir tepe, yer kazanmak için ikiye biçildi. SİT alanındaki kaçak külliyenin yanı sıra, bu inşaatın hemen karşısında yine Cüppeli Ahmet Hoca tarafından 40 adet süper lüks tripleks villanın inşaatı sürdü. Ne var ki bu kaçak külliye inşaatına geçen şubat ayında el konuldu. İstanbul Defterdarlığı, binayı yıkmak yerine kullanmak yönünde kararı aldı.
Cüppeli sektörde bile ekonomik gelişme-biraz da polisiye nedenlerle-duraksayınca kavga cami yolunda silahlı saldırıya kadar varıyor...
Bu yüzden reel sektör ile mali sektör arasındaki anlaşmazlığı analizde bir nokta çok iyi anlaşılmalı... Eğer reel sektör temsilcileri takas galibi bankaları kıskanıp şaşkın hükümetten karşılığı bulunmayan ekonomik taviz talep ederse ahalinin hali cami yolunda kurşun yiyen kurbandan farklı olmaz. İşin doğrusu takas sonrasında piyasa dengelerinin oturmasını beklemek, mali sektörden reel kesime para musluklarının açılması için gerekli koşulları -reform yasaları gibi- yaratmaktır.
KURUN SEYRİ VE TAKAS TAKVİMİ
Merkez Bankası döviz satış kurunda 1 Mayıs 2001-20 Haziran 2001 tarihleri arasındaki değişimin tablosu ilginç. Mayıs ayının ortalarında Ekonomik Mesih'in sözel mucize serisinden Birinci Takas Anlaşması'nı haber vermesi üzerine kur aniden 50 bin liraya yakın düşüş sergiledi... Hububat fiyatları ve Yüksel Yalova krizi nedeniyle biraz yükseldi ama Hazine'nin takasta uygulanacak kuru (bir milyon 160 bin lira) ilanıyla birlikte iyice tırmandı. Dolayısıyla kurun seyri ile takas takvimi arasında izaha muhtaç bir irtibat var gibi gözüküyor. Doğaldır ki diğer değişkenleri göz ardı etmemek koşuluyla...
Paylaş