TARİH 10 Aralık 1991, yer Süleymaniye meydanı. Yakın tarihin ilk peşmerge resmi geçidine tanıklık ediyoruz. Yüzlerce peşmerge, top arabası, uçaksavar, KYB Lideri Celal Talabani’nin önünden geçiyor. Törenden sonra Talabani’nin yakın koruması ve tercümanıyla sohbet ediyoruz:
- Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı, Hikmet Çetin’in Dışişleri Bakanı olduğu bir ülkeden geldin. Nasıl olur da azınlık haklarıyla yetinmemizi beklersin?
* * *
Daha önce de defalarca yazdık. O tarihte Kuzey Iraklı Kürtlerin cazibe merkezi Diyarbakır’dı.
Bugünse Güneydoğulu işadamları, Barzani ve Talabani’nin ofisinde iş takip ediyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Kuzey Irak kaynaklı bölgesel geliri yılda 1 milyar dolar düzeyinde tahmin ediyor.
Güneydoğulu siyasi kanaat önderleri, TBMM’deki bölge milletvekilleri, Kuzey Irak’taki devlet oluşumunu merakla izliyor.
Oysa Türk Silahlı Kuvvetleri, istihbarat birimleri, şehit aileleri haklı olarak meselenin ‘bölücü terör’ yüzüyle ilgili.
Ama aksi yöndeki asıl ciddi tehdidi kimse fark etmiyor, tartışmıyor.
Irak’ın kuzeyi ile Türkiye’nin güneydoğusu son 20 yılda ve özellikle ABD işgalinden bu yana artan ivmeyle bütünleşiyor. Bölünmeden korkulurken birleşme yaşanıyor.
Üstelik Ankara, Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının üstünden geçen 7 yılın büyük bölümünü ekonomik ve siyasi krizlerle heba ettiği, bölgesel kalkınmayı beceremediği için bu kez cazibe merkezi güneye kayıyor.
Unutmayın ki çoğu kişi için vatanı karnının doyduğu, huzurla yaşadığı yerdir.
ALMANYA VE ERBİL MEKTUPLARI
Önceki haftaki yazıda Almanya’da Türklerin de katılımıyla ‘üst kültür’ inşasını tartıştık, ‘Türk kızı neden okul gezisine gidemiyor?’ diye basit bir soruyu başlığa taşıdık. Geçen haftaki yazıda ise Selahaddin Üniversitesi’nden diploma alan Şemdinlili gençlerin geleceğini sorguladık. Gelen elektronik yanıtlardan iki tanesi ilginçti, paylaşıyoruz.
Kızına havuz yasağı koyan 2 babanın farkı
‘Ortaöğretimdeki kız çocuklarının, ebeveynleri tarafından yüzme dersine katılmalarının engellenmesi konusunda aynı idare mahkemesinin aldığı iki farklı karar var. Davacılardan biri, kızının yüzme dersine erkek öğrencilerle birlikte katılmasının İslam dinine aykırı olduğunu öne süren bir Türk. Mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak Türk babaya, kızını yüzme dersinden alıkoyma hakkı tanıyor, iyi mi? İkinci davacı, dini bütün bir Katolik. O da, kızının yüzme dersine katılmasının, Kutsal Kitap’ın iffet ilkesine aykırı olduğunu iddia ediyor. Ve mahkeme, yasağın kızın sosyalleşmesine halel getireceğini belirtiyor. Karar: Ret!!’
Tamer Bacınoğlu, Tübingen
Erbil’den dönmem nişanlımı beklerim
‘Diyarbakır’da ve diğer Kürtlerin olduğu şehirlerde üniversiteyi kazanmak çok zor. Sayın Barzani’nin verdiği burs, Türkiye’de öğrencilere verilen bursun iki katı. Sosyal yaşam daha kolay. Bizlere yakıt ve kaldığımız öğrenci yurdu bedava. Ayrıca Kürdüm ben ve Kürdistan’da okumak bana gurur verir. Türkiye’de iş imkánı bulamam diye bir sıkıntım da yok. Kürdistan süper gelişen bir ülke, hizmetimi burada vereceğim. Erbil Üniversitesi’nin diplomasını dünya kabul ediyor. Nişanlım tıp mezunudur, Avrupa’da bir klinikte hem çalışıyor, hem de uzmanlığını alıyor. 5 yıl sonra Kürdistan’a uzman doktor olarak dönecek.’