22 Temmuz’un rövanşı 29 Mart’ta

DİYARBAKIR
BAŞBAKAN’ın yerel üç hedefi belli: İzmir, Ankara Çankaya ve Diyarbakır.

Diğer ikisini bilemem ama Diyarbakır’da işi imkánsıza yakın zor.

İstasyon Meydanı coşkulu ama 22 Temmuz öncesi mitinge göre çok daha tenha.

Tayyip Erdoğan’ın genel seçim öncesinde sınır ötesi operasyona izin vermeyerek sağladığı kredi tükenmediyse bile çok azalmışa benziyor. Öyle ki DTP ve PKK, bu kez Başbakan’ın mitingi için geçmişe benzer protesto yöntemlerine başvurmadı.

Diyarbakır’da dün kepenkler açıktı, mitinge katılmak isteyene -bir iki taşlama olayı dışında- açık tehdit yoktu.

Hatta eğer güvenlik açısından kapatılmış cadde ve sokaklara yolu düşmemişse, kahvedeki işsiz, Başbakan’ın yağmur altında geçen ziyaretinden habersiz kalabilirdi. Ve işsizlerin bu ildeki en kalabalık seçmen grubu olduğunu unutmamak lazım.

Belki de Başbakan o yüzden dün Kürt meselesine hiç değinmedi, yatırım rakamlarından söz etti.

Yerel siyasete gelince... Ulucami’yi çevreleyen asırlık hanların önünde kürsüye tünemiş çayını yudumlayan esnaf, DTP’li belediyeden memnun. Osman Baydemir, su ve elektrik sorununu büyük ölçüde çözmüş, yollar asfalt, çöpler toplanmış.

AKP, Büyükşehir Belediyesi’nden umutlu değil, dört ilçeden üçünde de öyle...

Sadece AKP’li iki beldenin bağlandığı Suriçi’nde iddiasını koruyor.

Dolayısıyla eğer 29 Mart’a kadar geçecek bir ayda siyasi trend tamamen tersine dönmezse...

AKP düzen siyaseti ve rejim adına kapısına dayandığı Diyarbakır kalesini yine zaptedemeyecek.

Dahası oyunu üçe katladığı 22 Temmuz’un rövanşını 29 Mart’ta kaybedecek.

Şemsiyesi ile yalnız

AKP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kudbettin Arzu’yu iyi tanır, çok sever ve sayarım. Ankara-Diyarbakır yolunda uçaktaki AKP heyeti ile uzun uzun Arzu’nun adaylığından söz ettik.

Kudbettin Bey’in sorunu belli: AKP’nin Diyarbakır’ı kazanması için siyasi süpermen lazım.

Ve Kudbettin Arzu’nın ismi süpermen beklentisi/silueti altında ezildi, kırıldı, tükendi.

Öyle ki, dün Diyarbakır uçağının kapısında Ankara heyetini bekleyen Arzu, elinde şemsiyesi ile yalnız kaldı. Herkes önünden geçti, gitti, o arkalarından baktı. AKP heyeti, adayını alanda unutup Başbakan’ın mitingine koştu.

Şiir maçı berabere

BAŞBAKANLIK eski sözcüsü Akif Beki, dün AKP’nin Diyarbakır mitingini uzun bir aradan sonra yeniden gazeteci kimliğiyle izledi. Miting öncesinde Radikal Ankara Temsilcisi Murat Yetkin ile Radikal’in yeni yazarı Beki arasında tatlı ve edebi rekabet yaşandı. Beki, köşesinde Başbakan’a Sezai Karakoç’un şiirini okumasını önerdi. Murat Yetkin ise başka bir şairi, Ahmed Arif’i tavsiye etti. Başbakan uzun konuşmasında hiç şiir okumayınca bence maç berabere bitti.

Ama Başbakan konuşmasında, "Diyarbakır Sezai Karakoç’un memleketi" diye şairin ismini anınca "Akif kazandı" diyen de çıkabilir.
Yazarın Tüm Yazıları