ANKARA BU ülke kişiye adresli ihalelere, nama yazılı kredilere alışıktır. Hatta bazen "kişiye özel" yasa çıktığı bile olur. Sanırım gazete ve TV’lerini bu sayede edinen... Dolayısıyla rakibini de kendisi gibi belleyen patronun medyasında dün şöyle bir haber vardı:
"AYDIN DOĞAN AYARI: Hükümet, komisyon görüşmeleri sırasında sürpriz bir şekilde gündeme getirdiği geriye dönük vergi incelemelerini kapsayan ve Aydın Doğan’ı kurtaracak diye yorumlanan düzenlemeyi geri çekti." (Sabah Gazetesi, Ekonomi Sayfası)
* * *
Okuyan sanacak ki, hükümet Doğan Holding’i kurtaracak vergi düzenlemesinden son anda vazgeçti.
Mantık şu: 1) Aydın Doğan şirketlerinde vergi incelemesi yapılır, 2) Meclis’teki tasarı aynen geçseydi, inceleme sonucunda ceza çıksa bile ödenmeyecekti, 3) Ama bu madde değişti, hükümet Aydın Doğan’ı kurtarmıyor.
Gazete öyle yazıyor... Hangi gazete, hükümet eliyle 900 milyon dolar kamu kredisi kullanan, Çankaya çöpçatanlığı ile Katar Emiri ile ortak edilen patronun gazetesi... Öyleyse hükümetin de bu yoruma/ithama katılması lazım... Üstelik kurtarmadan vazgeçtiğine göre...
Halbuki hükümetin Kemal Abisi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bu yorumu yazanlara ateş püskürüyor:
- Böyle şey mi olur? Maliye Bakanlığı olarak Meclis’e gönderdiğimiz tasarılarda, yapılmakta olan incelemeler her zaman ayrı tutulur. Yani Maliye’nin geleneksel tavrıdır bu. Doğrusu da odur. Ama Meclis’te birileri önerge veriyor, değişiyor. Baktık ki, Maliye dedi ki, "Aman sayın bakanım"... Zaten Meclis Genel Kurulu’nda çıkartıldı... Neymiş, Aydın Doğan maddesiymiş. Ya ne alakası var, Aydın Doğan ile. Çıkıyor oradan iki-üç tanesi yazıyor. Kişiye özel kanun çıkar mı? Bunlar bir álemler.
Gazete yazıyor, Bakan yalanlıyor. Haksız mı, değil! Çünkü;
a) Hükümetin tasarısı zaten kimseyi kurtarmayı amaçlamıyor,
b) Bu madde Doğan Grubu’ndan hazzetmeyen AKP’liler tarafından önergeyle ekleniyor.
c) Genel Kurul’da görüşülürken Maliye’nin uyarısıyla madde çıkartılıyor.
* * *
Mesele aslında bu kadar basit...
Ama yine de söz konusu maddeye Komisyon ve Genel Kurul aşamasında itiraz eden CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi’yi soruyorum:
- Sizce çıkartılan madde, Aydın Doğan maddesi mi?
- Kesinlikle böyle bir şey yok, alakası yok. Muhalefet ederken hiçbir şirketi hedef almadım. Bu teknik bir konudur. Zaten Genel Kurul’da konuşurken laf attılar, "Önergede kimlerin imzası var?" diye. Orada da söyledim. Önergeyi veren arkadaşların da suçu yok.
Demek ki neymiş?.. Hükümet de, muhalefet de gazeteyi yalanlıyor.
Peki rakamlar ne diyor?
Bu haberi yazan ve basan arkadaşlar, cahil cesaretine yenik düşmeyip... Maliye Bakanlığı’nın internet sitesine göz atsaydı... Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2007 Faaliyet Raporu’ndaki verileri okusaydı, göreceklerdi ki;
Geçen yıl toplam 135 bin 847 inceleme yapıldı.
63 milyon 409 bin 73 YTL tutarında matrah incelendi.
30 milyon 450 bin 980 YTL matrah farkı bulundu.
Gazete diyor ki, "Aydın Doğan şirketlerinde inceleme var"...
Doğan Grubu’nun her gün Maliye ile, SGK ile, bankalarla işi oluyor.
Bilmiyorum bugün, bu saat itibarıyla inceleme var mı?
Ama velev ki var... 135 bin 847 incelemeden bir tanesi...
Böyle kişiye özel kanun, kurtarma olur mu?
Olacağına inanıyorlarsa hemen piyango bileti alsınlar...