Tenisimizin anayasası

GEÇTİĞİMİZ günlerde TED Kulübü’nde Türkiye Büyükler Ferdi Kış Kupası ve TAÇ SPOR Tesisleri’nde 16 Yaş Bayanlar Avrupa Takım Şampiyonası gibi çok önemli iki etkinlik yapıldı.

Tenisçilerin Kış Kupası’nda aldığı sonuçlar ve form durumları, genelde FED CUP ve DAVIS CUP’ta oluşabilecek aday kadrolarına ışık tutar. Avrupa Şampiyonası’nda alınan sonuçlarda ise uluslararası düzeydeki seviyemiz belirlenir. Bunların değerlendirilmesini ve alınması gereken önlemleri de tenis milli takımları baş antrenörü ve kurmaylarının, yani tenisin Fatih TERİM’i ve ekibinin maçları izleyerek yapmaları gerekir (di).

Ne yazık ki, bu önemli müsabakaları bizim şu anki tenisin teknik direktörü olan Erhan ORAL izleyemedi. Erhan tenise önemli katkıları olan bir kardeşimiz. Ancak Erhan aynı zamanda Perma ÖZGEN gibi başarılı bir tenisçimizin antrenörlüğünün verdiği önemli bir sorumluluğu da taşımakta. Bu sorumluluk, mili takımlar direktörlüğü gibi ikinci bir görevi kaldıramaz.

Kadrolu milli takım antrenörleri

Bakın, bugün tenis milli takımlarının başında Türk ya da yabancı bir teknik direktörün olması gerekir. Bu kişinin ne bir kulüple bağlantısı ne de bir tenisçiyi çalıştırmak gibi ek görevi olmayacak. Tamamen Tenis Federasyonu’na bağlı hizmet verecek. İlk yapacağı iş DAVIS CUP ve FED CUP takımlarımıza, daha önce performans tenisçisi olan, tercihen milli takımlarda ülkesini temsil etmiş, şimdi ise antrenörlük yapan kişileri atayacak. Ayrıca ekibe bir milli takımlar kondisyoneri alacak. Bu antrenörler de full time hizmet verecek. Aynı zamanda kulüp antrenörlüğü yapmayacaklar. Aylık maaşları, sigortaları ve harcamalarını federasyon karşılayacak. Ücretler standartlara uygun olacak. Antrenörler ek gelir elde etmek için özel tenis dersleri peşinde koşmayacak.

Tenisin gelişimi artık bilimsel yapılmakta. Bahsettiğim bu ekibin yapması gerekenler ise özetle şunlardır;

Tenis kulüplerinin eğitim programlarını denetlemek ve gerekirse düzeltmek.

Tenis okulları ve alt yapı çalışma yöntemlerini planlamak. Kısacası Türk tenisine ait bir el kitapçığını daha doğrusu anayasasını oluşturmak.

Maddi kaynak hazır

Bu önerim hayali değil, aksine tam zamanı. Oluşması gereken bu teknik kadronun yıllık bütçesi 150 bin YTL’yi geçmez. Tenis Federasyonu’nun sene başında yaptığı mali genel kurulda kasasında takribi 500 bin YTL devreden bakiye olduğunu öğrendik. Federasyonun bu bütçeyi kendisine ait bir tesisin yapımı için ayırdığı duyumunu da aldık.

Arkadaşlar, federasyonun görevi tenis kortları inşa etmek değil. Bu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün görevi. Genel müdürlük tenis tesis(ler)ini tamamen federasyonun kullanımına sunmak zorundadır. Evet, gelin mevcut maddi kaynakları tenisimizin bilimsel eğitimine harcayalım.
Yazarın Tüm Yazıları