Emre Kızılkaya

Sinirbilimden siyasi dersler

13 Mart 2015
Obama'dan popüler dizi senaristlerine, işi iletişime dokunan herkesin yolu ister istemez psikolojiye ve sinirbilime çıkıyor. Peki Türkiye'deki siyasi partiler bunun farkında mı?

ABD Başkanı Obama dün gece Jimmy Kimmel Live! programında son zamanların modasına uydu.

Obama, şu videoda görülebileceği gibi, sosyal medyada kendisi hakkında sarf edilen olumsuz ifadelerden bir seçkiyi okudu.

Ünlülerin kendileri hakkındaki hakarete varan tweet'leri müzik eşliğinde okuduğu müstehzi videolarla başlayan bu modaya, her ne kadar epey "yumuşak" örnekleri seçse de bir ABD Başkanı'nın katılması anlamlı.

Yazının Devamını Oku

Medya 'Elbise'den ne öğrendi

11 Mart 2015
Haftasonunun internette en çok tartışılan olayı, medyanın da dersler çıkarabileceği bir sosyal deneye dönüştü.

Her şey perşembe gecesi "Swiked" adlı bir Tumblr kullanıcısının, kişisel bloguna gönderdiği basit mesajla başladı.

İngiliz bir üreticinin 77 dolara satılan bir elbisesinin fotoğrafı eşliğinde bu kullanıcı şöyle diyordu:

"Millet, lütfen yardım edin. Bu elbise beyaz-sarı mı yoksa mavi-siyah mı? Arkadaşlarım ve ben bu konuda anlaşamıyoruz ve çıldıracağız."

Asıl çılgınlık, bu mesajdan sonraki üç gün içinde olanlarda...

Yazının Devamını Oku

Obama'nın Rahmbosu'nu üç-beş ağaç mı bitirecek

25 Şubat 2015
Chicago'nun tarihi park alanı içine "Obama Kütüphanesi" yapma girişiminde bize tanıdık gelen manzaralar var. Ve dünkü yerel seçim sonucundan alınacak demokrasi dersleri...

Ülkenin en güçlü siyasetçisinin tek başına vereceği bir kararla yapılacak bina, şehrin en nadide yeşil alanlarından birini kısmen işgal edecek mi?

Yoksa vatandaşın protestoları ve muhtemel bir seçim bozgunu, yetkilileri bundan vazgeçirir mi?

İki yıl öncesinin Gezi Parkı sürecinden değil, bugün ABD'nin Chicago kentinde sürmekte olan bir tartışmadan bahsediyorum.

Yazının Devamını Oku

Korkun bu çocuklardan

21 Şubat 2015
..ne iç güvenlik paketleri ne de "kahraman esnaf" patlatmadan boşaltabilir, o zihniyetin yıllarca uğraşıp doldurduğu bu barut fıçısını...

Gezi protestolarından tam bir yıl önce bu köşede, "Özal gençliğinin" ardından gelen yeni kuşağın içten içe çalkalandığını; Antikapitalist Müslümanları, RedHack'i, cezaevindeki yüzlerce öğrenciyi yazmış ve bir "büyük patlama" uyarısı yapmıştım.

Aslında o zaman manzara bugünkü kadar kötü değildi. Şimdi diyorum ki: Türkiye'de daha da büyük bir patlama riski var ve bu artık hepimizi uyandırmalı.

Sırf son beş yılda "devlet dersinde" öldürülen çocukların sayısı 79'a ulaşmış.

Uludere'de bombalara hedef olan

Yazının Devamını Oku

Beştepe'deki 16 savaşçı

18 Şubat 2015
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki '16 savaşçı'yı bir hata veya komiklik olarak görmek doğru değil. Bu sahne, Erdoğan ve Erbakan gibi büyük siyasetçiler çıkarmış Türk İslamcılığının, ideolog olarak ancak Necip Fazıl'ı üretebilmiş olmasının doğal bir sonucu...

Her devletin gelenekleri var. Ve sonuçta her gelenek tarihin belirli bir noktasında başlıyor.

Dolayısıyla yeni bir cumhurbaşkanlığı sarayında, yeni bir karşılama geleneği başlatma fikri, doğru veya yanlış bulunmasından bağımsız olarak, aslında kendi içinde tutarlı.

Ayrıca, tarihi kıyafetli o askerlerden biri için "bornoz giymiş" diye espri de yapılabilir, ama mesela İngiltere'nin ayı postundan yapılmış şapkalı askerlerden oluşan tören kıtaları hatırlandığında, bunun aslında o kadar komik olmadığı görülecektir.

Yazının Devamını Oku

'Hayır, Sayın Cumhurbaşkanı, öyle değil, böyle...'

13 Ocak 2015
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de basının ABD'de ve Avrupa'dan daha özgür olduğu iddiasını tekrarladı. Ama bakın, bu karikatürler öyle demiyor ve daha kötüsü kimse bunu Erdoğan'ın bulunduğu bir platformda söyleyemiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün şöyle dedi:

"İddia ile konuşuyorum. Ne Avrupa’sında ne diğer ülkelerinde, Türkiye’deki basın kadar özgür bir medya yoktur. Bunların hepsini gördük. Sıkıysa siz oralarda kalkın, aynen bizde olduğu gibi cumhurbaşkanına, başbakana saldırın. Saldıramazsın. Almanya'da yapın aynı şeyi, yapamazsınız. Fransa'da yapın, yapamazsınız. Oranlar itibariyle bizdeki gibi diyorum. ABD'de, Rusya'da yapamazsınız."

Bir Türk gazetecinin attığı bir tweet yüzünden gözaltına alınmasından günler sonra ve bir yabancı gazetecinin aynı nedenden gözaltına alınmasından saatler önce sarf edilen bu sözlerdeki gerçek payı nedir?

* * *

Yazının Devamını Oku

Türkiye 2014: Katil serbest, hırsız yasak

31 Aralık 2014
Türkiye'de 2014 yılına bence yargıya yönelik müdahaleler ve baskı altında çifte standartlı kararlar veren mahkemeler damga vurdu.

İki ay önce IPI-CPJ basın özgürlüğü heyeti olarak ziyaret ettiğimiz Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, iki noktaya dikkat çekmişti.

Kılıç, siyasi müdahalelerle oluşan "korku iklimini" vurguladıktan sonra, "en büyük görevin yargıya düştüğünü" belirtmiş, fakat yargı mensuplarının "temel hakları esas alan bir algıya sahip olmamasından" yakınmıştı.

Tam bir yıl önce yazdığım gibi AYM, Türkiye'de sallanan demokrasi sarkacını demokrasiye doğru itmek için üzerine düşeni son dönemde yapıyor.

Ancak bugün bir yanda

Yazının Devamını Oku

Rusya'ya bakarken: Bıla ne bıla

25 Aralık 2014
Ruslar sonuçlarından emin olmadıkları bir şeyi yaparken "bıla ne bıla" derler... Moskova'nın son dönemde yaptıklarına bakınca bu deyiş aklıma geliyor ama ben asıl Ankara'nın, olabilecekleri öngörüp öngöremediğini düşünüyorum.

Uluslararası yaptırımların giderek ağırlaşan etkisi Rusya'nın içe veya dışa doğru patlamasına neden olursa, Türkiye güneyinde olduğu gibi kuzeyinde de kendisine büyük olumsuz etkileri olacak koşullarla karşı karşıya kalabilir.

Moskova'nın Ukrayna politikasını cezalandırmak için ABD ve AB'nin giderek ağırlaştırdığı yaptırımlar, Moskova'ya, Rus yetkililerin öngörüsüne göre yılda en az 140 milyar dolara varan bir fatura ödetmeye başladı.

Rublenin yüzde 50 civarında değer kaybetmesinin ardından hızla artması beklenen fiyatlar nedeniyle Rus halkı marketlere koştu.

Oysa henüz 12 Aralık'ta Moskova caddelerinde, AVM'lerde ve Rus devlet görevlileri ile yabancı işadamlarının konuştuğu toplantılarda

Yazının Devamını Oku