Emre Kızılkaya

Arılar ve insanlar

1 Kasım 2016
Bugün Cumhuriyet'te yaşananları görünce aklıma geldi...

 

Arı öleceğini bile bile sokar…

 

Ahtapot bir denizaltı mağarasının başında hiç kıpırdamadan, yemeden-içmeden nöbet tutar…

 

Kurt henüz doymadan bırakır yemeğini…

 

Maymun

Yazının Devamını Oku

Facebook: Muhteşem ve tehlikeli (Hepimiz için)

10 Ekim 2016
Geçen yıldan beri “dünyanın en kalabalık ülkesi” olan Facebook, insanlık için hem büyük bir nimet, hem de potansiyel bir tehlike… Onun kamusal yarara doğru yönlendirilmesi, hepimize bağlı…

 

Geçen ay içinde iki ayrı etkinlikte Facebook’tan bahsettim.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 29 Eylül’de İstanbul’da düzenlediği Sosyal Fayda Zirvesi’nde, Facebook Kamu Politikaları Direktörü Nilay Erdem ile “Fayda için Facebook: Sadece bir oyuncak mı” sorusunu tartıştık.

 

FACEBOOK NEDEN MUHTEŞEM?

Yazının Devamını Oku

TİB kapatılıyor; yerine ne gelirse, demokrasimizin çıtasını o koyacak

6 Ağustos 2016
Darbelerin bir daha tekrarlanmaması için şahısların veya grupların değil, demokratik kurumların merkeze alındığı yeni bir düzen kurulması gerekiyor. Örneğin, kapatılacağı açıklanan "sansürcü başı" TİB'in yerini alacak kurum, demokrasimizin ne yöne gideceğini de gösterecek.

 

 

Milletin canı pahasına mücadelesiyle engellenen 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, yarın yapılacak Yenikapı mitinginin de gösterdiği gibi, bir milli birlik havası oluştu.

 

FETÖ ile kararlılıkla mücadele ederken, bu birlik havasını demokratik kurumların güçlendirildiği bir süreci inşa için kullanmak gerekiyor.

 

Ama maalesef Ergenekon sürecinde çok eleştirilen hatalar, hiç ders alınmamış gibi tekrarlanıyor.

 

Yazının Devamını Oku

Basın özgürlüğü darbeyi yendi

17 Temmuz 2016
Darbe girişimi sürerken Hürriyet binasında yaşadıklarımız, basın özgürlüğünün demokrasimiz için ne kadar önemli olduğunu da ispatlıyor. hurriyet.com.tr o gece askerler tarafından basıldığında yayını gizlice sürdürdü. Türkiye darbe girişimini hurriyet.com.tr'de izledi. Üç günde 14 milyon kullanıcı, hurriyet.com.tr'de 32 milyon oturum açtı ve 165 milyon sayfa görüntüledi.

 

Helikopterle gelip binamızı basan yüzbaşının "Ateş etmekten çekinmeyin" diye emir verdiği askerler, tüm katların baktığı atriumdan yukarıya doğru bağırdılar: "Herkes aşağı insin."

 

Bunlar olurken hurriyet.com.tr'nin demokrasiden yana kararlı yayını sürüyordu. CEO'muz Çağlar Göğüş olayların başından beri yanımızdaydı. Bir ara, binaya ulaşamayan arkadaşlarımızın sağ salim gelmesini sağlamak için organizasyonu bizzat yaptı.

 

Sonunda askerler bulunduğumuz 2. kata geldi. Dijital İçerik Direktörümüz Ercüment İşleyen, askerler "Bırak bırak" diye bağırırken "Binamız darbecilerce basıldı" haberini yayınlamıştı bile...

 

Gece editörü arkadaşlarımız dışarıdan siteye bağlanarak haber akışının devamını sağlıyor, sosyal medya ekibimiz aynı şekilde paylaşımları hiç kesintisiz sürdürüyordu. Fedakarca, cesur bir takım çalışması sergileniyordu

Yazının Devamını Oku

Reuters raporu: Hürriyet en çok ziyaret edilen site

21 Haziran 2016
Dünya medyası için son günlerin en önemli olaylarından biri, Oxford Üniversitesi'ne bağlı Reuters Gazetecilik Araştırmaları Enstitüsü'nün yeni raporunu yayınlamasıydı.

 

26 ülkeden 50 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırmadan birçok çarpıcı sonuç çıktı.

 

En önemli bulgulardan biri, dijital gazeteciliğin küresel ölçekte televizyonla yarışır hale gelmesi.

 

Türkiye'de haftalık erişim oranı yüzde 80 olan televizyonu, yüzde 90'lık erişim oranıyla dijital geçmiş durumda.

 

Bu durum kendisini Hürriyet'in başarısında da gösteriyor.

Yazının Devamını Oku

Adaletin Şafağı: Harika bir Süpermen, vasat bir Batman filmi

25 Mart 2016
Dört yıl önce bu köşede değerlendirmeye çalıştığım Nolan'ın Batman üçlemesiyle, bugün gösterime giren “Batman v. Superman: Adaletin Şafağı” farklı dünyaların eserleri... Nedenini anlatayım...

 

Batman v. Superman'in Avrupa prömiyeri salı günü Londra'da yapıldı. Filmin resmi havayolu sponsoru olan Türk Hava Yolları'nın davetiyle bu gösterime katılma fırsatı buldum. 

 

Süper kahramanlar ve epik filmler günümüzün mitolojisini oluşturduğundan bize, sosyoloji ve siyasete dair de çok şey söylüyor. 2012'de Nolan'ın Batman üçlemesini, 2010'da Avatar'ı, 2007'de Ratatouille'u ve 2004'te Ruhların Kaçışı'nı bu gözle izlemiş ve yazmıştım.

 

Şimdi Batman v. Superman konusunda da "spoiler" vermemeye çalışacağım ama yine de izlenimlerimi, filmi seyrettikten sonra okumanızı tavsiye ederim:


Yazının Devamını Oku

İnsanlık için oyun bitti mi?

13 Mart 2016
İki yıl önce bu köşede, yapay zekanın insan zekasını satrançta kolayca yenerken, Go oyununda bunu başaramadığını yazmıştım.

(Bkz. Yeni kuşak gazetecinin galaksi rehberi )

O dönemde yapay zekanın en az 2024'e kadar insan zekasını yenemeyeceği tahmin ediliyordu. 


Ama dün büyük bir sürpriz yaşandı. Google tarafından geliştirilen AlphaGo yazılımı, günümüzün en önemli Go oyuncularından Lee Sedol'ü üst üste üçüncü kez yenip beş maçlık seriyi kazanmayı garantiledi.

(Bkz. Google'ın yapay zekası Go efsanesini yendi )

Yazının Devamını Oku

Türkiye'nin Rusya çıkışı NATO'yu niye memnun etti?

11 Ekim 2015
NATO karargahında bugün solunan havayı üç yıl öncesiyle karşılaştırınca akıllara şu ilginç soru geliyor: "Suriye'de o kadar pasif davranan NATO şimdi neden Türkiye'yi Rusya'ya karşı tavır almaya adeta zorluyor?" İşte cevabı...

Ankara'daki hain terör saldırısı içimizi yakarken, etrafımızı da bir ateş çemberi sarıyor.

Ukrayna, Suriye derken Ankara, NATO ile ilginç bir etkileşime girdi.

Üç yıldan kısa bir sürede Türkiye-NATO-Suriye üçgeninde ne çok şey değişti...

Aralık 2012'de NATO karargahında müttefikler Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi göndermeye karar verdiğinde temel endişe,

Yazının Devamını Oku