Arı öleceğini bile bile sokar…
Ahtapot bir denizaltı mağarasının başında hiç kıpırdamadan, yemeden-içmeden nöbet tutar…
Kurt henüz doymadan bırakır yemeğini…
Maymun
Geçen ay içinde iki ayrı etkinlikte Facebook’tan bahsettim.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 29 Eylül’de İstanbul’da düzenlediği Sosyal Fayda Zirvesi’nde, Facebook Kamu Politikaları Direktörü Nilay Erdem ile “Fayda için Facebook: Sadece bir oyuncak mı” sorusunu tartıştık.
FACEBOOK NEDEN MUHTEŞEM?
Milletin canı pahasına mücadelesiyle engellenen 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, yarın yapılacak Yenikapı mitinginin de gösterdiği gibi, bir milli birlik havası oluştu.
FETÖ ile kararlılıkla mücadele ederken, bu birlik havasını demokratik kurumların güçlendirildiği bir süreci inşa için kullanmak gerekiyor.
Ama maalesef Ergenekon sürecinde çok eleştirilen hatalar, hiç ders alınmamış gibi tekrarlanıyor.
Helikopterle gelip binamızı basan yüzbaşının "Ateş etmekten çekinmeyin" diye emir verdiği askerler, tüm katların baktığı atriumdan yukarıya doğru bağırdılar: "Herkes aşağı insin."
Bunlar olurken hurriyet.com.tr'nin demokrasiden yana kararlı yayını sürüyordu. CEO'muz Çağlar Göğüş olayların başından beri yanımızdaydı. Bir ara, binaya ulaşamayan arkadaşlarımızın sağ salim gelmesini sağlamak için organizasyonu bizzat yaptı.
Sonunda askerler bulunduğumuz 2. kata geldi. Dijital İçerik Direktörümüz Ercüment İşleyen, askerler "Bırak bırak" diye bağırırken "Binamız darbecilerce basıldı" haberini yayınlamıştı bile...
Gece editörü arkadaşlarımız dışarıdan siteye bağlanarak haber akışının devamını sağlıyor, sosyal medya ekibimiz aynı şekilde paylaşımları hiç kesintisiz sürdürüyordu. Fedakarca, cesur bir takım çalışması sergileniyordu
26 ülkeden 50 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırmadan birçok çarpıcı sonuç çıktı.
En önemli bulgulardan biri, dijital gazeteciliğin küresel ölçekte televizyonla yarışır hale gelmesi.
Türkiye'de haftalık erişim oranı yüzde 80 olan televizyonu, yüzde 90'lık erişim oranıyla dijital geçmiş durumda.
Bu durum kendisini Hürriyet'in başarısında da gösteriyor.
Batman v. Superman'in Avrupa prömiyeri salı günü Londra'da yapıldı. Filmin resmi havayolu sponsoru olan Türk Hava Yolları'nın davetiyle bu gösterime katılma fırsatı buldum.
Süper kahramanlar ve epik filmler günümüzün mitolojisini oluşturduğundan bize, sosyoloji ve siyasete dair de çok şey söylüyor. 2012'de Nolan'ın Batman üçlemesini, 2010'da Avatar'ı, 2007'de Ratatouille'u ve 2004'te Ruhların Kaçışı'nı bu gözle izlemiş ve yazmıştım.
Şimdi Batman v. Superman konusunda da "spoiler" vermemeye çalışacağım ama yine de izlenimlerimi, filmi seyrettikten sonra okumanızı tavsiye ederim:
(Bkz. Yeni kuşak gazetecinin galaksi rehberi )
O dönemde yapay zekanın en az 2024'e kadar insan zekasını yenemeyeceği tahmin ediliyordu.
Ama dün büyük bir sürpriz yaşandı. Google tarafından geliştirilen AlphaGo yazılımı, günümüzün en önemli Go oyuncularından Lee Sedol'ü üst üste üçüncü kez yenip beş maçlık seriyi kazanmayı garantiledi.
(Bkz. Google'ın yapay zekası Go efsanesini yendi )
Ankara'daki hain terör saldırısı içimizi yakarken, etrafımızı da bir ateş çemberi sarıyor.
Ukrayna, Suriye derken Ankara, NATO ile ilginç bir etkileşime girdi.
Üç yıldan kısa bir sürede Türkiye-NATO-Suriye üçgeninde ne çok şey değişti...
Aralık 2012'de NATO karargahında müttefikler Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi göndermeye karar verdiğinde temel endişe,