Oruç ne için tutulur? Namaz ne için kılınır?

Tuttuğumuz oruç bizi kötülüklerden alıkoymuyorsa yani kötülüklere karşı bizi tutmuyorsa, sormak gerekir; oruç ne için tutulur?

Haberin Devamı

Ya da namaz bizi erdemli bir insan kılmıyorsa namaz ne için kılınır?

 

- Allah kullarından neden bazı ibadetleri yerine getirmelerini ister?

 

- Yerine getirilen ibadet, insana olumlu anlamda bir şeyler getirmeli ona bir şeyler katmalı değil midir?

 

- İbadetler hangi duygu ile kimin için yapılır?

 

- Allah için yapılıyorsa şayet, Allah’ı razı etmesi mümkün mü, O’nun hoşnut olmayacağı şekilde yapılan bir ibadet?

 

*

 

- Allah yapılmasını teklif ediyor ancak yapılması noktasında kimseyi zorlamıyor ve hesabını bizzat kendisinin soracağını söyleyerek insanların özgür seçimlerinin hesabını ahirete bırakıyorken, insanları ibadete zorlamak ya da onların tercihlerine müdahale etmek kabul edilebilir mi?

 

Haberin Devamı

- Allah’ın peygamberlerine dahi vermemiş olduğu bir yetkiyi Allah adına kullanma cüretini göstermek ne demek? Peygamberimizin güzel örnekliğinden, hoşgörü, sevgi ve merhamet dilini kullanışından bu kadar uzak eylemler sergileyerek onun ümmetinden olma iddiasında bulunmak mümkün mü?

 

- Şayet birileri kalkıp, ‘Ramazan ayında içki içmeyin ve Müslümanlara saygısızlık etmeyin’ diyor ve bunu dikkate almayan insanlara saldırarak nefret ve şiddet kusuyorsa, o kişinin tuttuğunu zannettiği orucun, tutmayanın yanında ne kıymeti var?

 

*

 

İslam, prensipleri olan bir dindir.

 

Fanatik bir futbol taraftarının takımını tuttuğu gibi tutulamaz. Her şeyi meşru kılmaz bu sevgi. Allah’ın dediklerine aykırı davranıp Allah’ın sevgisini ummak mümkün değildir.

 

Haberin Devamı

MÜSLÜMANLARA SAYGISIZLIK ETMEYİN!

 

Ramazanda oruç tutmamakla, bir şeyler yiyip içmekle ya da alkol tüketmekle Müslümanlara saygısızlık yapılmış olunmaz.

 

- Özgür bir şekilde ibadetini yerine getirmesine engel olmaktır Müslüman’a yapılacak saygısızlık.

 

- İnanma ve inancının gereklerini yerine getirme özgürlüğünün elinden alınmasıdır saygısızlık.

 

- Ramazan ayında oruç tuttuğunuz için size zorla bir şeyler yedirilip içirilmesidir saygısızlık.

 

*

 

Bunun canlı bir örneğini Müslüman azınlıklara (bilhassa devlet memurları ve öğrencilere) oruç yasağı getiren Çin’de görüyoruz.

 

İnanmama özgürlüğü olan birini inanmaya ya da ibadet etmeye zorlamak ve günah işlemesine engel olmak da başka bir saygısızlıktır. “Biz bu sıcakta oruç tutuyorken sizi yiyip içemezsiniz” gibi bir cümle ile etrafına şiddet kusan birine tuttuğu orucu kendisine zorla mı tutturuyorlar ya da karşında su içilip yemek yendi diye nefsine hâkim olamıyorsa ne diye tutuyor o orucu diye sormak gerekir.

 

Haberin Devamı

Oruç tutmayan biri sağlık sorunları sebebiyle tutamıyor olabilir. Ya da canı tutmak istemiyordur ve tutmuyordur. Bunun hesabını sormak biz inananlar üzerine vazife değildir.

 

RAMAZANDA İÇKİ İÇENİN HİÇ Mİ KABAHATİ YOK?

 

Ramazanda oruç tutup ibadet etmek ya da içki içmek kişilerin tercihine kalmış bir durumdur.

 

Ramazan ayında toplumun genelinin dini ve manevi duygularına saygı göstermek anlamında dikkat edilmesi gerektiği düşünülebilir.

 

Eskiden İstanbul’da yaşayan gayri-müslim azınlıkların Ramazan’da oruç tutan Müslüman dostlarına ve komşularına karşı gösterdikleri hassasiyeti büyüklerimizden dinleyerek büyüdük. Elbette benzer bir hassasiyeti toplumun geri kalanından da görmek hoş olurdu. Ancak buna dikkat etmeyen kişileri düşüncesiz olarak görmekten öte bir şey yapılamaz.

 

Haberin Devamı

- “İçki içip bizi tahrik etmeyin”, “Elimizden bir kaza çıkarmayın”, “Sabrımızı zorlamayın”, “Mekânınızı ateşe verdirmeyin” türünden sözler ve zincirleme küfürler savurarak, Ramazan ayının manevi atmosferine uygun davranılmış olunmaz.

 

- Bu tür eylemleri yapan insanlar muhtemelen günlük hayatlarında birçok dini gerekliliği düzgün bir şekilde yerine getirmeyen ama lafa geldiğinde Müslümanlık adına mangalda kül bırakmayan kimselerdir.

 

- Yerine getirmedikleri nereden bellidir? Ortaya koydukları eylem ve söylemleri, anlamak isteyen için yeterli bir delildir.

 

ALLAH’IN İSİMLERİ

 

Hallâk

 

Her daim yaratan. Sürekli yaratma halinde olan.    

 

Bedî

 

Var eden. Yarattıklarını ahenk ve güzellikler ile donatan.

 

Haberin Devamı

GÜNEŞ’İN KENDİ ETRAFINDA DÖNDÜĞÜNÜ İLK KEŞFEDEN KİŞİ: FERGANİ (9. YÜZYIL)

 

Müslüman astronom Fergani, Güneş’in kendi etrafında döndüğünü keşfeden ilk kişidir.

 

- Dünya’nın yarıçapını ve meridyenler arasındaki uzaklığı ölçmüş, gezegen ve gök cisimlerinin büyüklüğünü ölçmeye çalışmıştır.

 

- Güneş tutulmalarını başarılı bir şekilde öngören bir model geliştiren Fergani, ortaçağda Batı’da epey etkili olmuş ve Kopernik’e kadar eserleri büyük otorite olarak kabul görmüştür.

 

- Dante’nin ünlü eseri İlahi Komedya’da ortaya koyduğu astronomi tablosu, Fergani’ninevren anlayışıdır.

 

- Fergani’nin geliştirdiği, Nil Nehri’nin su seviyesindeki değişimleri sistematik olarak ölçmeyi amaçlayan Nilometre, kendi dönemi için en büyük bilimsel araç niteliğindedir ve efsanelerin yerini sistematik gözlemin almasının sembolü olarak gösterilir.

 

- Ay’daki bir krater Fergani’nin ismini taşımaktadır.

 

SAKIZ ÇİĞNEMEK HANGİ ORUCU BOZACAK?

 

Genellİkle her ramazan ayında, TV programlarında ya da dini içerikli yayınlarda orucun denize girmek, sakız çiğnemek ya da diş fırçalamak ile bozulup bozulmayacağı gibi son derece sığ bir zemin üzerinden tartışıldığını görüyoruz.Sakız çiğnemek orucu bozar mı diye merak ediyor ama nefret, öfke, kin, şiddet, küfür, kabalık ve hoşgörüsüzlüğün tutulan orucu bozup bozmayacağı ile ilgilenmiyoruz.m Oysa oruç tutmak aynı zamanda kendini tutmaktır.m Ölçülü ve dengeli olmaktır.m Sadece aç ve susuz kalmak değildir. Bunu bir yere bağlanmış diğer canlılar da yapabilir. Önemli olan orucu, insan onuruna yakışır şekilde tutabilmektir.

 

NE ZAMAN GERÇEK MÜSLÜMANLAR OLURUZ?

 

- Allah’ın dinini Allah’a öğretmeye kalkmadığımız ve Allah’tan bir yetki almış gibi din polisliğine soyunmadığımız zaman.m Allah’ın sınırlarına riayet ettiğimiz zaman. 

- İnancımızı özgürce yaşayabilmek için beklediğimiz saygıyı, inançsızlığını özgürce yaşamak isteyenlere de gösterdiğimiz zaman.m Kendimizi dinin sahibi ya da taraftarı olarak değil, dini gerekliliklerini yerine getirmeye çalışan ve bunu yaparken de gösterişten uzak bir içtenlikle hareket eden biri olarak gördüğümüz zaman.

- Nefret dilini değil sevgi dilini, baskı, zorbalık ve kabalığı değil hoşgörüyü, emretmeyi değil güzel söz ile tavsiye etmeyi benimsediğimiz zaman.

*

Belki o zaman, Kuran’ı ve ayetlerini en güzel şekilde hayatına taşıyarak örnek olan peygamberimiz Hz. Muhammed’i doğru bir şekilde anlar ve İslam’ın özünü kavrayabiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları