BOLU Dağı tüneli birkaç gün önce görkemli bir törenle açıldı!
Tüneli, viyadük ve bağlantı yollarını bir İtalyan firması yaptı. İş tam 17 yıl sürdü. Türkiye bu iş için bir milyar dolar para ödedi. Açılış (!) törenine bizim Başbakan’la birlikte İtalya Başbakanı Prodi katıldı. Nutuklar falan atıldı.
Öncesinde firma, bizim ilgili makamlara mektuplar gönderdi:
"Açmayın, iş bitmedi. Tünelin ve yolların çok eksiği var. Aksi takdirde olacak kazalardan biz sorumlu değiliz."
Kolay değil, tünelin ve bağlantı yollarının uzunluğu 30 kilometreyi buluyor. Bazı viyadüklerin yüksekliği yerden 100 metre. Bağlantı yolları yokuş!
Kar yağınca yollarla birlikte tünel de kapanıyor. Bolu’ya kar yağmazsa nereye yağar!
Ayrıca tünelin içinde de pek çok eksik var.
Şimdi ne oldu? Tünel zaten tek yönlü olarak açılmıştı. Şimdi o tek yön de kar yağdıkça ve buzlanma oldukça kapanıyor.
O halde bu açılışı niçin yaptınız kardeşim? Bizimkiler bu fiyaskoyu biliyor da, acaba İtalyan Başbakanı da farkında mı?
Bitmemiş eksik bir şey -hem de böyle törenlerle ve nutuklar atarak- nasıl açılır?
Bu bizim hastalığımızdır. Başbakan, bakanlar ve siyasetçiler bir kente gider ve orada "açılış törenleri" düzenlenir.Dört yıldır çalışan fabrikalar, sekiz ay önce yapımı bitmiş kavşaklar, henüz bitmemiş yerler açılır! Havai fişekler atılır, davul zurnalar çalar ve milletin gözü boyanır.
Açılacak bir tesis bulunmazsa kebapçı dükkanı, çeyiz mağazası ayaküstü açılır.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası dün yaptığı açıklamada Bolu Tüneli açılışını "fiyasko" olarak tanımladı ve sordu: "İnsan hayatı mı, yoksa politik hesaplar mı önemlidir?"
Her şey o yoldan her gün geçen binlerce araç sürücüsünün ve yolcunun gözlerinin önünde. İyi baksınlar, Bolu’da kar yağınca kapanan "yaz tünelini" iyi görsünler, açılış yapanları bir kez daha kutlamayı unutmasınlar!
Komedi bizim aramızdadır.Sakın İtalya Başbakanı Prodi’ye duyurmasınlar!
OTOYOL-KÖPRÜ YARGI KARARI
CHP milletvekili Mehmet Sevigen adına avukatı Levent Gök tarafından açılan davanın kararı, bizi yönetenler açısından bir ibret belgesi. Ders alırlar mı? Almazlar! Zammı yargı kararından sonra geri çekerler mi? Çekmezler!
Levent Gök, dava dilekçesinde hükümet tarafından otoyol ve köprü ücretlerine yapılan son zamların yasaya ve hukuka aykırı olduğunu savunarak iptal edilmesini istedi. Ankara 10. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması (yani zamların geçersiz kılınması gerektiği) kararı verdi. (Anayasa, mahkeme kararlarının geciktirilmeden uygulanmasını emrediyor.)
Bu durumda zamların derhal geri alınması gerekiyor.
* * *
Mahkeme bu zamların gerekçesini Bayındırlık Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne sormuş. Şimdi mahkemenin gerekçeli kararını özetliyorum:
"İdarelere verilen yetkinin (olayımızda zam yetkisinin) kamu yararı, hizmet gerekleri, devletin sosyal niteliği, hakkaniyet, objektif ölçüler gibi temel hukuk ilkeleri gözetilerek kullanılması gerekir."
Mahkeme kararında bu zamların gerekçesinin ilgili makamlara sorulduğu belirtiliyor ve şöyle deniliyor:
"Cevaben gönderilen belge ve bilgilerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, davalı idarelerce zam oranının belirlenmesinin gerekçesi olabilecek somut bir belgenin gönderilmediği, zammın herhangi bir ölçüye dayanmadığı, ortada kapsamlı bir araştırma ve incelemenin bulunmadığı, ücret ayarlamasının iç kaynak teminine yönelik olduğu anlaşılmaktadır.
Boğaz köprülerine yüzde 33, otoyol geçişlerine yüzde 20 oranında zam yapılmasında hukuka uygunluk yoktur.
Yürütmenin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi."
Türkiye bir hukuk devleti mi, değil mi? Anayasa’nın 138. maddesi açık: "İdare, mahkeme kararlarının yerine getirilmesini geciktiremez."
Şimdi bu zamların derhal geri alınması gerekiyor. Avukat Levent Gök bu konuda da gerekeni herhalde yapacaktır.