TÜRKİYE'de bazı olumlu şeyler de olur ama çoğumuz bilmeyiz. Bilsek bile ayrıntılarından haberimiz olmaz. Bunlardan biri de açık öğretim olayı. Dünyada benzeri olmayan büyük bir organizasyon. Şimdi aşağıda vereceğim rakamlara dikkat ediniz.
Geçtiğimiz cumartesi ve pazar günleri gerçekleşen sınavlar yılda üç kez yapılıyor. Mart ayında ara sınav, haziranda final ve eylülde bütünleme.
81 il merkezi, toplam 88 merkezde yapılan son sınava, kayıtlı 660 bin öğrenciden 524 bin kişi, ayrıca 54 cezaevinde 22l tutuklu ve hükümlü girdi. 354 özürlü öğrenci için özel sınav yapıldı.
Rakam vermeyi sürdürüyorum: Bu sınavda Türkiye çapında 54.687 sınıf, 3.565 kamu binası kullanıldı. Öğrenciler 322 ayrı dersten sınava girdiler.
Türkiye'nin dört bir yanında yapılan bu sınavlarda tam 150.718 kişi gözetmen, salon başkanı, soru kuryesi ve para kuryesi olarak görev aldı. Görevlilere katılım paraları peşin olarak ödendi.
1 milyon 198 bin adet sınav káğıdı yarından başlayarak bilgisayarda, optik okuyucularla iki kez okunacak ve 20 gün içerisinde her şey bitmiş olacak. Sonuçlar öğrencilere gönderilecek.
Soruların Eskişehir'de basımı 3 hafta sürüyor. Üniversite giriş sınavı gibi, bütün merkezlere polis ve asker korumasında gönderiliyor. 1982 yılından bu yana yapılan bu dev uygulamada bugüne kadar hiçbir aksama olmadı, sorular çalınmadı, başka sorun ortaya çıkmadı.
Bu dev örgütlenmeyi Eskişehir'de bulunan Anadolu Üniversitesi gerçekleştiriyor. Yılda bir kez yapılan üniversiteye giriş sınavına gerçi daha çok öğrenci giriyor ama açık öğretim sınavları yılda üç kez yapılıyor.
Bir açık öğretim sınavının maliyeti yaklaşık 3.5 trilyon lira. Sınıfı geçen öğrencilerden yılda 150 milyon lira harç parası alınıyor.
Açık öğretim konusunu Türk toplumu fazla bilmiyor. Toplumun bütün kesimlerinden 524 bin aktif üniversite öğrencisi (toplam yüksek öğrenim öğrencilerinin üçte biri) buradan eğitim alıyor. Bitirenler üniversite mezunu oluyor. Üç fakültede 2 ve 4 yıllık açık öğretim programları uygulanıyor. Kitap ve notlar öğrencilere postayla gönderiliyor, TRT-4'ten sürekli ders veriliyor.
Her yönüyle dev bir örgütlenme. Eskişehir Anadolu Üniversitesi, bu konumuyla Türkiye'nin -belki de dünyanın- en büyük üniversitesi. Sessiz sedasız çalışan dev bir kuruluş.
THK AÇIKLAMASI
Yaptığım işin peşini bırakmam, sonucunu almak isterim. Kurban Bayramı öncesinde vekáleten kurban kesimini Mehmetçik Vakfı ve Türk Hava Kurumu'nda yaptırmanızı önermiş, kurban derilerini THK'ya vermeniz için çağrıda bulunmuştum. Birkaç gün önce bu iki kuruluşa, sonucu sordum. Mehmetçik Vakfı'nın yanıtını ertesi gün yayınladım. Şimdi sıra Türk Hava Kurumu Genel Sekreteri emekli Hava Pilot Tuğgeneral Bican Erçakır'ın gönderdiği yazılı açıklamada. Özetliyorum:
‘‘Bu yıl vekáleten kurban kesiminde yüzde 100'e yakın artış sağladık. Geçen yıl rakam 5.800 iken bu yıl 10.465'e ulaştı. Bu yıl 793.202 koyun, 413.514 keçi ve 3 milyon 79 bin kilo sığır derisi topladık. (Büyükbaş hayvan derisi kilo ile değerlendirilir). Geçen yılla kıyaslarsak küçük baş deride yüzde 5 azalma, büyük başta biraz fazlalık görmekteyiz. Ancak bu yıl parasal değer, geçen yılın iki mislinden fazladır. Geçen yıl toplam 10.2 trilyon olan değer bu yıl 21 trilyona ulaşmıştır. Bu yıl deri toplamada azalma nedenleri şöyle:
- Derinin 2-2.5 kat değerlenmesi, yasal olmayan deri toplama faaliyetini artırıyor. İki yıldır hüküm süren kriz nedeniyle kurban kesimi azaldı. Küçük baş hayvanların ihracatı nedeniyle özellikle büyük şehirlerde yeterince hayvan bulunmuyor. Küçük baş hayvan pahalı olunca, 7 kişi bir araya gelip büyük baş kesimine yöneldi.
THK olarak elde ettiğimiz gelirin yüzde 50'sini her il ve ilçede bulunan 923 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na, yüzde 3'ünü Çocuk Esirgeme Kurumu'na, yüzde 3'ünü Diyanet Vakfı'na, yüzde 4'ünü Kızılay'a veriyoruz.
Şu anda 17 yangın söndürme uçağımız oldu. Kár gözetmeden orman yangınlarını söndürüyoruz. İlaçlama uçaklarımızla ilaçlama yapıyoruz. Gençlerimize paraşüt ve havacılık eğitimi veriyoruz. Türk havacılık sanayiine katkı amacıyla, TAİ, TEİ, HAVELSAN ve Sabiha Gökçen havaalanlarına yüzde 40 payla ortaklık katkımız devam ediyor.
Kurban etinden kavurma üretimimiz şimdi Et Balık tesislerinde devam ediyor. 70 bin kilo kavurma, önümüzdeki günlerde başta deprem bölgesi olmak üzere muhtaç vatandaşlarımıza dağıtılacak. Geçmişten kalan tüm borçlarımızı da ödedik.’’
Her şey açık ve şeffaf olmalı. Kurban ve deri sonucunu bildiren Türk Hava Kurumu'na da teşekkür ediyorum.