Mahkeme kararıyla tekzip

"22.1.2006 tarihli gazetenizde gazeteniz köşe yazarı sayın Emin Çölaşan’ın köşesinde çıkan Eskişehir Odunpazarı Belediyesi ile ilgili köşe yazısı üzerine aşağıdaki açıklamayı yapmak zarureti hasıl olmuştur. Göreve geldiğimizden bu yana belediyemiz tarafından kültürel amaçla yapılan tüm çalışmalar tamamen şehrimizin kültür, tarih ve folklor değerlerini tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlamaktadır. Yazıya konu olan Nasrettin Hoca kitabı bir prestij kitabı olarak kent protokolu, yerel ve ulusal medya mensupları, köşe yazarları, belediyemiz misafirleri, yabancı ülke temsilcilikleri, yurtdışından gelen konuklar ve özellikle yurt dışı tanıtımı için hazırlanmıştır. Bu nedenle geleneksel Türk sanatlarıyla da süslenen kitap bir çocuk kitabı değildir, çocuklar için hazırlanmamıştır ve yukarıda da ifade edildiği üzere üç dilde hazırlanan bir kültürel imaj çalışmasıdır. Nasrettin Hoca kitabı yazıda dile getirildiği gibi hiçbir şekilde ücretsiz olarak halka dağıtılmamıştır. Nasrettin Hoca bilindiği gibi ülkemizde pek çok ilimizin sahiplenme gayreti gösterdiği bir düşünür ve mizah ustasıdır. Kültürel ve folklor değerlerinin en sıradanlarının bile markalaştırılmaya çalışıldığı bir dünyada Nasrettin Hoca gibi neredeyse tüm dünyanın tanıdığı hatta etkilendiği bilge ve mizah ustası bir hemşehrimizi tanıtmaya yönelik yayın ve çalışma yapılmaması bir vefasızlık olurdu. Bir dünya mizah ustası olan Hasrettin Hocanın mesajının daha geniş topluluklara ve toplumlara ulaştırılması amacıyla özellikle İngilizce ve Arapça konuşan uluslar için de Arapça olmak üzere anadilimizle birlikte üç dilde hazırlanmıştır. Bütün bunların yanısıra ne Nasrettin Hoca kitabında ne de yayınlarımızın herhangi birinde yazıda bahsedildiği gibi herhangi bir anket, broşür veya soru formu dağıtılmamış veya kitaplarımıza eklenmemiştir. Hizmetlerimizin diğer hiçbir alanında da içeriği ve konusu ne olursa olsun hiçbir sözlü ya da anket veya soru metni kesinlikle kullanılmamıştır. Bu husus saygıdeğer Eskişehir kamuoyunun da malumudur. 2004 yılı eylül ayında basılan Nasrettin Hoca kitabına ilişkin olarak şu ana kadar sadece olumlu tepkiler alınmıştır. Türk basınında objektif gazeteciliğin adresi olarak bildiğimiz Hürriyet gazetesinde araştırmacı gazeteciliğin duayeni sayın Emin Çölaşan tarafından Nasrettin Hoca kitabının bu şekilde gündeme getirilmesini üzülerek karşılamaktayız. Sayın Çölaşan’ın kitap konusunda yeterince bilgilendirilmediği ya da yanlış bilgilendirildiği kanaatini taşımaktayız. Sayın Çölaşan’ın yanlış bilgilendirme sonucu kaleme aldığını düşündüğümüz yazısıyla ilgili işbu açıklamamızı kamuoyunun ve değerli Hürriyet okurlarının bilgilendirilmesi için 5l87 sayılı Basın Yasası gereği sayın köşe yazarının aynı köşesinde yayınlanmasını takdirlerinize bilvekale sunuyorum. Keşideci Odunpazarı Belediye Başkanlığı vekili Av. Cevriye Natioğlu."

* * *

Eskişehir 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından gönderilen tekzip metnini okudunuz. Şimdi size mahkemenin hákimi Şenol Peker’in gerekçeli kararından -özetle- birkaç örnek vereyim:

"Çölaşan’ın yazısı incelendiğinde eserin Arapça (harflerle) basımı eleştirilmekte, diğer dillerdeki basımından söz edilmemektedir. (Oysa edilmektedir!) Eserin Arapça basımında harf devrimini delecek nitelikte bir belge ve bilgi yoktur... Belediye tarafından bastırılan eser anayasamızın başlangıç ilkelerine uygundur..."

"Kitabın ekinde yayınlandığı iddia edilen
(dinsel) sorular ve cevapların İslamiyeti kabul etmiş ve çoğu Müslüman olan halkımızın dini inançlarıyla ilgili soru ve cevaplar olduğu, İslamiyeti kabul etmiş, Müslümanlık için mücadele etmiş atalarımızın mücadelesi karşısında tüm Avrupa’nın İslamiyeti yok etmek üzere birleşerek Haçlı seferleri düzenledikleri bilinmektedir." (Bunların benim yazdıklarımla, tekzip metniyle ne ilgisi var?)

"Çocuklara sorular ve cevapları adındaki soru káğıdında vahim bir içeriğin olmadığı..."

Çelişkiye bakınız: Belediye dinsel soruların kitap ekinde verilmediğini savunuyor. Hákim bey bu tekzip metnine onay veriyor. Hayrettir, tekzip metninde verilmediği bildirilen dinsel soruları gerekçeli kararında savunmaya başlıyor! Sonra, aynı kararda kendisini anlatıyor:

"(Tekzip kararına) İtiraz eden avukatlar, Emin Çölaşan’ın gazetecilik mesleğini başarıyla sürdürdüğü ve büyük bir okur kitlesi olan köşe yazarı olduğu yolunda beyanlarda bulunmuş ise de mahkeme yargıcı da... (yani kendisi) ayırım gözetmeksizin yargı yetkisini kullanan bir yargıçtır."

Bugün öteki konuları bir yana bırakıp, mahkeme kararıyla gelen bu tekzibi -yasal süresi nedeniyle- yayınlamak zorunda kaldık.

Eskişehir 3. Sulh Ceza Mahkemesi hákimi Şenol Peker’in 3 sayfalık bu gerekçeli kararı herhalde Türk hukuk tarihine geçecektir! Hukuk fakültelerinde ders (!) olarak okutulmalıdır! İlgili kişi ve kurumlara -istedikleri takdirde- gönderirim, bilgi edinirler!
Yazarın Tüm Yazıları