SEVGİLİ okuyucularım, bugünkü yazımın konusu kitaplar. Satın aldığım, ya da bana gelen kitapları sürekli olarak bir yerlere, çeşitli okulların, cezaevlerinin kitaplıklarına armağan ediyorum.
Ayrıca yine bana gönderilen yazarlarından imzalı ve her biri birbirinden değerli kitapları Ankara’da Başkent Üniversitesi Kütüphanesi’ne veriyorum. Son verdiklerimle birlikte bugüne kadar Başkent’e bağışladığım yazarlarından imzalı kitap sayısı 3.428’e ulaştı. Kitaplarım orada benim adıma açılan bir bölümde öğrencilerin, hocaların ve çalışanların hizmetinde. Böyle sadece yazarlarından imzalı binlerce kitaptan oluşan koleksiyonun dünyanın başka bir yerinde olduğunu sanmıyorum. Allah kısmet ederse bu rakamı Başkent Üniversitesi için önce 4.000, sonra 5.000 yapmaya çalışacağım.
* * *
Bugün size bazı güzel, okumaktan zevk duyacağınız kitapları tanıtmak istiyorum. İlk olarak 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı, öncesi ve sonrasıyla ilgili iki güzel kitaptan söz edeyim.
İlki gazeteci arkadaşımız Yılmaz Polat’ın kitabı "Barış İçin Oradaydılar." (Ulus Dağı Yayınları.) Yılmaz, Kıbrıs’ı alanlardan tümgeneral Osman Fazıl Polat’ın oğlu. Harekatı harp ceridelerinden yazmış. Hem harekatın genelini, hem de Ankara’dan ordumuza verilen "dur" emrine karşın babasının kendi kararıyla Magosa ve Maraş bölgesini ele geçirmesini anlatıyor.
Erol Mütercimler’in kitabı "Satılık Ada Kıbrıs." (Alfa Yayınları.) Belgelerle, telsiz konuşmaları ve bütün yönleriyle Kıbrıs Barış Harekatı. Her iki kitabı da okumanızı öneririm. Bir ek bilgi: Harekatta denizciler ve havacılar dahil 499 şehit vermişiz.
"İşgal ve Direniş. 1919 ve Bugün"ü Hulki Cevizoğlu yazmış. (Ceviz Kabuğu Yayınları.) İşgal ve kurtuluş yıllarından bir kesit.
Çetin Yetkin’in kitabı "Bab-ı Ali’den Müdafaa-i Hukuk’a. Basında 21 Yıl." Gazeteciliğe başlayan bir Cumhuriyet Savcısı’nın bizim meslekte yaşadıkları, tanık olduğu olaylar!..
Ali Nejat Ölçen’in kitabı "Kendini Yok Eden Osmanlı. 1535-1914." (Ümit Yayıncılık.) Koskoca imparatorluk nasıl çöktü? Gücünü güçsüzlüğünden alan bir devletin yok edilişi.
"100 Belgede Ermeni Meselesi." Mehmet Perinçek’in kitabı.(Doğan Kitap.) Rusya, Fransa ve İngiltere’nin Türk-Ermeni çatışmasındaki rolleri, belgelerle.
Türkiye İş Bankası Yayınları’ndan Prof. Dr. Tarık Minkari’nin kitabı "Mizah Zekanın Zekatıdır." Cerrah Minkari ile Figen Şakacı’nın yaptığı çok uzun ve renkli söyleşiler.
Yine İş Bankası yayını, Aydın Boysan abimizin nefis bir söyleşisi: "Hayat Tatlı Zehir."
Yargıtay emekli Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın son kitabı "Vatanın Bağrına Düşman Dayamış Hançerini." (Bilgi Yayınevi.) İşbirlikçilere karşı Atatürk milliyetçiliği.
"Önemli Not." Büyük yazar Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, babasının hem bazı düzyazılarını, hem de yarım kalmış bir eserini ilk kez bu kitapta yayınlıyor. (Everest Yayınevi.)
Doç.Dr. Hüner Tuncer’in kitabı "Bir Kadın Diplomatın Anıları." (Logos Yayınları.) Bildiğim kadarıyla ilk kez bir bayan diplomat yurtdışında yaşadıklarını ve meslekten niçin ayrılmak zorunda kaldığını anlatıyor.
"İsmet İnönü-Hatıralar." Sabahattin Selek, doğumundan başlayarak bütün cephe ve siyaset anılarını İnönü anlatıyor. İnönü’nün ağzından. (Bilgi Yayınevi.)
"Türkiye Günlüğü 1573-1577" (Kitap Yayınevi.) Osmanlı döneminde ülkemize gönderilen Almanya-Avusturya elçisi ile birlikte gelen Gerlach’ın yolda, İstanbul ve Türkiye’de yaşadıkları. İki cilt.
Ünal Özmen’in kitabı "Eğitimin AKP’si. Kurnazlığın Aklı Teslim Aldığı Dönem." (Sobil Yayıncılık.) AKP döneminde eğitimde yaşanan rezalet belgelerle anlatılıyor.
Tunca Örses ve Necmettin Özçelik’in kitabı "1. Dünya Savaşında Türk Askeri Kıyafetleri." (Denizler Kitabevi.) Çoğu ilk kez yayınlanan çok ilginç cephe fotoğraflarıyla nefis bir kitap.
Gazeteci arkadaşımız Deniz Som’un kitabı "Gıdıklanmak Yasaktır." (Cumhuriyet Kitapları.) Anlatılanların hangi ülkede geçtiği önemli değil!..
Ve Yalçın Küçük abimizin elime dün geçen son kitabı "Caligula Saralı Cumhur." (Salyangoz Yayınları.) Tayyip Erdoğan hakkında ilginç iddia ve belgeler.
Bu kitaplardan seçin, hangilerini istiyorsanız alın ve okuyun. Pişman olmayacaksınız.