Niğde Tren İstasyonu, kuruldu kurulalı böyle bir şey görmedi.
Önceki akşam saat 21.30 sularında girdiğimiz istasyon, az sonra bir açık hava diskosuna dönüştü. İstasyon yönetimi etkinlikler için ses sistemi hazırlayıp, bir de "oynak" türkülerden oluşan CD’yi koyunca, dans partisi başladı. Hürriyet Treni’ni, ya da belki de hasbelkader kendi trenlerini beklemekte olan halk, önce bir şaşırdı, sonra hepsi tek tek kendini "pist"e atarak eğlenceli Tren İnsanları’na karıştı. Velhasıl, Diyarbakır’dan İzmir’e, Ankara’dan Urfa’ya pek çok kentin türküsü ve halay çekenlerin, göbek atanların çığlıkları istasyonda ilk kez yankılandı.
Diyeceğim, "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" treni, istasyonların sadece ayrılıkların, gözyaşı bol asker uğurlamalarının, gurbete gidişlerin değil, kavuşmanın, eğlencenin de mekanı olabileceğini gösterdi. Ertesi gün hepimiz, tiyatromuz, atölye çalışmalarımız, sergi ve seminerlerimizle Niğdeliler için hazırdık. İnsan Hakları trenimizi, vali yardımcısı, emniyet müdürü ve il müdürleriyle birlikte eski belediye başkanı, MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan da ziyaret etti.
Daha önce de söyledim, her şehir bizi olumlu anlamda şaşırtmaya devam ediyor. Paleolitik çağdan bu yana çok nadide eserleri barındıran ve 2003 yılında Avrupa’nın en iyi 15’i arasına giren müzesi, yeraltı şehirleri, kuş kayası mezarları, dağcıların gözbebeği Aladağlar ve Bolkar Dağları’yla Niğde de öyle. Niğde Emniyeti’nin de aile içi şiddetle ilgili çalışmaları olduğunu, belediyenin bir kadın sığınma evi açmaya hazırladığını duymak bizi çok sevindirdi. Niğde’nin bu konuda bir gururu da var: "Gençleri şiddete yönelten nedenler" konulu liselerarası yarışmada Niğde Anadolu Öğretmen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Nida Mucuk, Türkiye üçüncülüğünü almış.
Ama haklı sitemleri olanlar da var: Niğdeli çevreciler, Niğde’nin, daha doğrusu tüm Anadolu’nun sorunlarının ulusal medyada yer bulamamasından şikayetçi. Çuvaldızı kendilerine de batırıyor, yerel basının da çevre, insan hakları, aile içi şiddet gibi konularda "haber" değeri görmediğini söylüyorlar. Bunu 20 şehirdir ben de gözlüyorum; yerel basın validen üç cümle, belediye başkanı çiçek verirken bir fotoğrafla, yani sadece protokolle ilgilenip, trenin yapmak istedikleriyle, hak hukuk tartışmalarıyla pek ilgilenmiyor. Sanırım bu konuda, her iki tarafın da düşünmesi gereken noktalar var.
214 genç kızı okutmaya katkıda bulunur musunuz
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Niğde Şube Başkanı Suna Özmen de trendeydi. Çok acil bir sorundan söz etti. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında ilköğretim son sınıf öğrencisi 214 kıza burs vermişler. Bu yıl hepsi liseye devam etmek istiyor. Ancak köylerde yaşayan ve bugüne kadar YİBO’larda (Yatılı İlköğretim Bölge Okulu) kalan bu kızların, lise eğitimleri boyunca Niğde’de kalabilecekleri bir yurt yok. Özmen bu konuda çok kapıyı aşındırmış ancak bir sonuca ulaşamamış. Çok az bir süre kaldı okulların açılmasına. Diyor ki, "Biz üç ayda yurt yapabiliyoruz, yeter ki sponsorumuz olsun."
Şimdi diyorum ki, kızların okutulmaması söz konusu olduğunda, mangalda kül bırakmayacak çok kişi var Türkiye’de. Ama bu kızların okutulmama problemi yok; aileleri de okusunlar istiyor. Tek ihtiyaçları, okurken güvenle kalabilecekleri bir yer için para. İzin verin Hürriyet Hakkımızdır Treni bu anlamlı görev için bir elçi olsun, bu yazıyı okuyan sorumluluk duygusuna ve maddi güce sahip kişiler, kurumlar, Suna Hanım’ı arasın. (ÇYDD Niğde Şubesi, 0388 232 82 91-0505 474 35 01-nigde@cydd.org)
Daha sonra bize de 214 ve daha sonra çok kızı okutacak yurt binasının açılış haberini yapmak düşsün. Bekliyoruz.
BUGÜN KAYSERİ’DEYİZ
10.00 Aile İçi Şiddete Son Semineri
10.00 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü atölye çalışmaları
13. 30 İnsan hakları sohbeti
11.00 Akbank Çocuk Tiyatrosu "Masal Masal İçinde" oyunu
Gün boyu Hürriyet Hakkımızdır ve Demiryolu sergileri
BULUTSUZLUK ÖZLEMİ KONSERİ, SAAT 21.00’DE TREN GARI ÖNÜNDE