Bu treni çok seviyorum; ne kadar bildiğimizi sansak da Türkiye, bizi her gün başka bir şehrinde şaşırtıyor. Olumlu anlamda bir şaşırma bu.
Altı milyon ağacıyla elmanın, bisküvi markalarının büyük çoğunluğunun fabrikalarıyla bisküvinin, Yunus Emre ve Mevlana’nın şehri Karaman’da hepimiz 15 yaşındaki Samet Bal’la tanıştığımız için çok memnunuz. Bifa Lisesi ikinci sınıf öğrencisi olan Samet, Karaman’ın 23 çocuk hakları temsilcisinden biri. Kendisinden daha küçük dört beş arkadaşıyla girdi salon vagondan içeri. Uluslararası Af Örgütü’nün "Gazete Atölyesi" için benimle röportaj yapmak istediğini söyledi. Bu atölyede, çocuklar kendi haklarıyla ilgili olarak istasyon alanında buldukları büyüklerle röportaj yapıyor, sonra oturup kendi gazetelerini hazırlıyorlar.
11 şehirle yarışıyor
Gazete Atölyesi, "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" projesindeki yolculuğumuz kapsamında ilk kez Karaman’da gerçekleşti; çünkü çalışmaya uygun zemin bu şehirde vardı. Karaman Valiliği bir süredir, UNICEF’le birlikte "Çocuk Dostu Şehir" projesi yürütüyordu.
Projede 11 şehirle yarışma halindeymiş Karaman, çocuk hakları konusunda bilinç yaratmak, çocuklara daha "adil" bir yaşam sunmak için çalışıyorlar. 2010’da sonuçlar açıklanacakmış ve Karaman dereceye gireceğinden emin.
Biz tren insanları olarak en çok "Çocuk Hakları Kartelası"na bayıldık. Rengarenk kartelanın her bir sayfasında bir çocuk hakkı yer alıyor. Komite üyesi çocukların çoğu tatilde olduğu için az sayıda gelebilmişler. Samet bir dahaki yıl daha kalabalık olacakları konusunda söz verdi bize.
18’imde emekliyim
Röportajımızı bitirdikten sonra sohbet etmeye başladık Samet ve arkadaşlarıyla. "Aranızda görev değişimi yapıyor musunuz?" sorusuna Samet, "Yapmaz olur muyuz, ben 18’imde emekli olacağım" diye cevap verdi, bizi güldürdü.
11 yaşındaki Ahmet, "Sence hak nedir?" denilince hiç düşünmeden şöyle bir cümle kurdu: "Çocukların da büyükler gibi muamele görmesi."
Kübra’ya gelince, en ciddi haliyle "Açık konuşacağım" diye başladı konuşmaya. Bazı annelerden çok şikáyetçi Kübra: "Kendileri istedikleri gibi günlere gidiyorlar, ama kızı çocuk hakları etkinliğine gitmek isteyince göndermiyorlar. Biz ne yaptık, tabii ki ’bizim de haklarımız var’ diyerek izni kopardık."
BUGÜN NİĞDE’DEYİZ
10.00 Aile İçi Şiddete Son Semineri
10.00 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü atölye çalışmaları
11.00 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde oyunu
Gün boyu Hürriyet Hakkımızdır ve Demiryolu sergileri