Zeytinyağı ve yemek eşleşmesi 4

Zeytinyağı yapımı, matematik bir iş.

Haberin Devamı

Belli kriterlere uyduğunuzda, iyi bir ürün elde etmeniz gerekiyor.

Matematik bir iş olduğundan sonsuz bileşeni var.

Bir yıllık emeğinizi birkaç saat içinde yağa dönüştürmeniz gerekiyor ve o birkaç saat içinde her an her şey olabilir, ürününüz az ya da çok zarar görebilir. Sonrasında da korumaya dair sonsuz hata yapabilirsiniz.

Bu kadar büyük emek gerektiren bir ürünü ufak tefek hatalar yüzünden çöpe atmak doğanın emeğine de haksızlık.

Kısaca zeytinyağında hata dediğimiz şeylerin ne olduğunu hatırlayalım.

Zeytinyağı sirke gibi kokmayacak, sofralık siyah zeytin gibi kokmayacak, eskimiş ruj gibi kokmayacak, pişmiş sebze gibi kokmayacak, çürük, küflü zeytin kokusu, tadı olmayacak.

Zeytinyağını satın almak için kokluyorsunuz.

Yukarıda adı geçen hatalardan yakaladıklarınız oldu ama fiyatı da uygun ya da evinize hediye geldi.

Haberin Devamı

Yani elinizde bir şekilde hatalı olduğunu anladığınız zeytinyağı var, ne yapacağız...

Zeytinyağının yemekte en kabul edilemez hataları küf ve bayatlık yani meşhur eski ruj kokusu.

Küf çok antrenmanlı olmayan bir burunun zaman zaman kaçırabileceği bir koku.

Damakta kaçması daha zor.

Küf kokusu, yemeğin gerçekten canına okuyan bir hata.

Zeytinin canına okunmuş olduğu için de ayrıca üzücü.

Küflü yağı aldığınız üreticiyle lütfen konuşun.

“Zeytinini bekletme, küfü, kiri pası olan zeytini sıkıp tüm tesisi kirletme, aynı yerde sıktırmak zorunda olan tertemiz zeytinli insanın emeğini mahvetme” deyin.

Çok yoğun değilse, biber salçası, baharatı bol, çok sayıda malzemenin birlikte kullanıldığı yemeklerde değerlendirmeye çalışın.

Zeytinyağı aldığınızda bayatlamış olabilir, sıkarken yapılan hatalar daha gençken bayat duygusu verebilir.

Evinizde zeytinyağının bayatlamasına izin vermeyin.

Işıktan, ısıdan uzak tutun. Tenekeleri delip bırakmayın. Kapakları kapatın. Bilye kapak alın.

Evdeki yağın bayatlamasına neden olduysanız kendinize, satıcının hatasıysa satıcıya kızın.

Lütfen alışveriş yaptığınız insanların başını ağrıtın.

Tüketici olarak sorumluluklarımız ve de haklarımız var.

Yemekle en kolay kamufle olabilen hata sirke kokusu.

Haberin Devamı

Bu koku fermantasyon belirtisi. Çoğu zaman yoğun değilse uçup gider.

Elinizde hafif sirke gibi kokan, acılığı, yakıcılığı hepten kaybolmamış bir yağ varsa, domates püresi, salça kullandığınız yemeklerde, malzemesi fazla pişimlerde, etli tencere yemeklerinde, fırında pişmek üzere sarımsakla, biberiye, kekikle lezzetlendirilmiş sebzelerde kullanabilirsiniz.

Yağınız siyah sofralık zeytin kokuyorsa bu da bir tür fermantasyon ve aşırı olgunluk göstergesi.

Yanında bonus olarak küf kokusu yoksa bu tür yağları mayonez, tarator gibi sos tarzı tariflerde rahatça kullanabilirsiniz.

Patlıcan, karnabahar, lahana gibi çıt kırıldım olmayan sebzeler çok güzel kaldırır.

Haberin Devamı

Zeytinyağımızı hatalarıyla da seviyoruz ama hatasız olmaları için hep birlikte emek vermeliyiz.

Tüketiciye düşen, ürünü tanıyıp, doğrusunu seçmek, iyisini talep edip üretici ve satıcının başını ağrıtmak...

 

Yazarın Tüm Yazıları