Paylaş
Flos Olei, İtalyan ziraat mühendisi, duyu analisti Marco Oreggia’nın 2009 yılından bu yana geliştirerek yayınlamaya devam ettiği, çok güvenilir bir rehber.
Güvenilir olduğunu rahatlıkla söylüyorum, çünkü Marco’yu tanıyorum ve bundan 5 yıl önce İspanya, İtalya, Slovenya zeytinyağlarının tadıldığı birkaç seansa konuk tadımcı olarak katıldım.
‘Konuk’ olmamın sebebi şu: Marco o kadar ilkelerine bağlı bir editör ki, Gambero Rosso ile tadım yaptığımdan, ikinci bir rehberde akredite jüri olmamın etik olmayacağını düşündü.
O sene sadece konuk olarak nasıl çalıştıklarını görmemi istedi.
Gambero Rosso ile Flos Olei’in çalışma tarzları farklı. Marco çok sayıda tadımcıyla çalışıyor. Sürekli devir daim halinde.
Tüm gün yapılan tadımlarda jüri başkanı olarak bulunuyor.
Gambero Rosso’nun final jürisi olarak biz sabit, daha küçük bir ekibiz.
Zaten bize gelen zeytinyağları, bölgesel, profesyonel bir jürinin elediği ürünler oluyor.
Marco’ya dünyanın dört bir yanından üreticiler doğrudan ürün gönderdikleri için böyle bir ön eleme yok.
Ben seçimimi Gambero Rosso’dan yana yaptım.
Öncelikle birbirimizin damağını çok iyi tanıyan, tarzları farklı ama ortak bir tadım dili oluşturmuş sürekli ekibin parçası olmak sıra dışı bir tecrübe.
Gambero Rosso’nun rehberine üreticiler zeytinyağlarını gönderiyor, herhangi bir ücret ödemiyorlar.
Çünkü, Zeytinyağı Üreticileri Derneği’nden San Pellegrino’ya çeşitli sponsorlar var.
Flos Olei’de yer almak isteyen üreticiler ise belli bir miktar ‘katılım kotası’ ödüyor.
Zeytinyağı çeşidi arttıkça bu kota yükseliyor.
Dünya çapında zeytinyağı yarışmalarında da yapılan bu.
Gambero Rosso’nun şansı tarafsız kurumsal sponsorları olması. Yoksa üreticiden bedel almadan bu masrafların altından kalkmak mümkün değil.
Flos Olei her ne kadar katılım ücreti alıyorsa da her katılan rehbere giremiyor.
Kusurlu ürünler, geniş bir teknik açıklama yapılarak geri çevriliyor.
Gambero Rosso’da biz de elediğimiz yağlara teknik açıklama getirmek zorundayız, “canımız çekmedi de eledik” diyemiyoruz.
Flos Olei’in tadımcısı olarak parçası olmasam da, bir sezonluk konukları olarak Marco’nun disiplinine seve seve şahitlik ediyorum.
Tüm tadımlar son derece adil. Ancak Marco da, bizim Gambero Rosso’da daha şanssız bölgeler için yaptığımız pozitif ayrımcılığı mübah gören bir editör.
Tadımlar sırasında İtalyan ve İspanyollara gösterilen sert tavır, diğer ülkeler için gösterilmiyor.
Amaç, iyi çalışan üreticiyi yüreklendirmek. Bu tür pozitif ayrımcılığı Flos Olei de yapıyor.
Pozitif ayrımcılık her zaman tartışmaya açık bir konu ama niyetler iyi.
Türkiye’den katılan markaların puanları
Bu kadar şeyi anlatmamın nedeni, Türkiye’nin de bu tür bir pozitif ayrımcılıktan faydalandığını bilmem.
En azından 5 sene önce böyleydi.
Bu sene Flos Olei’in Türkiye’den üreticilere verdiği puanları görünce Marco’nun da Türkiye’den beklentisinin yükseldiğini fark ettim.
Bu sene sadece 9 üretici var. Katılanlar arasında kusursuz oldukları için değerlendirmeye alınanlar ve puanları şöyle:
◊ Nova Vera: 89
◊ Menteşe Som: 86
◊ Bata Tarım
Safitad: 85
◊ Oleamea: 85
◊ Kairos Zeytinevi: 84
◊ Villa Turqan: 84
◊ Granpa: 83
◊ Zeethoven: 82
◊ Hızırlar Medikal Gıda Zeytin: 81
Nova Vera, Granpa ve Menteşe Som’un ürünlerini defalarca tattım bu sene.
Bence Nova Vera, Granpa ve Menteşe Som bu sene aldıkları puanların en az 3-4 puan fazlasını hak ediyordu. Herkese tebrikler.
Paylaş