Paylaş
Hoş zamanın geçmiş olduğunu, yılın bitmek üzere olduğunu İtalya’da Noel’in habercisi ‘panettone’, ortalığa çıkmasa yine de anlamazdım.
Her yıl “İtalya’nın en iyi panettone’lerini seçeceğiz, tadıma gel” zili çaldığında eyvah yıl bitiyor demeye başlarım.
Bu sene tadımların yapıldığı günler Roma’da olmadığım için o ritüeli de kaçırdım.
Tadımlara katılamadığım için en iyi işi kim çıkarmış bilemiyorum, “Bu Noel’de kimin panettone’sini alacağız” sorusu aklıma gelene kadar en sevdiklerim tükenmiş bile.
Bugün pastalardan, panettone’lerden konuşmak istiyorum.
İtalya’da hasatla ilgili haberleri okudukça karamsarlaşıyorum.
Ekmeğin üzerine nereden geldiğini, nasıl yapıldığını çok da düşünmeden bocaladığım zeytinyağının zor olduğunu bildiğim üretim sürecini bu sene birinci elden yaşadım.
Yağmur bekledik, züğürt ağa misali yağmur dualarına çıkmayı bile düşündük, her çiseleyen damlaya sevindik.
Akdeniz havzasında hasadın çoğu bitti bitecek.
İtalya’da ve İspanya’da malum rekolte düşük bu sene.
İspanya’da baş sorun kuraklık, susuzluk.
Önümüzdeki sene için de aynı durum bekleniyor.
İtalya’da ise durum şöyle...
Renkli bir bölge olduğu için her yerin kendine özgü bir derdi var.
İspanya’nın aksine yıllardır düşüş halinde olan verim İtalya için sürpriz değil.
Ağaçlar eski, nüfus yaşlı, bir yandan terk edilmiş zeytinliklerin üretime kazandırılması için harika projeler yapılırken bir yanda da zeytinlikler terk edilmeye devam ediliyor.
Maliyetler yüksek, kimi bölgeler sıcaktan kimi bölgeler soğuktan ürün kaybediyor.
İtalya’nın üretimin en yüksek olduğu bölge güney, Puglia.
Puglia’nın en yaygın çeşidi Coratina’nın pek formda olmadığı söyleniyor.
Coratina zeytinin geçirdiği zor mevsim, zeytinyağının kolesterol düşmanı, kanserle mücadelede katkısı olduğu bilinen fitosterol değerlerinin düşmesine neden olmuş.
Yani Puglialı üretici dertli.
Üç senedir ağacında zeytin olmayan Kuzeyli üretici nihayet gülüyor ama zaten çok düşük üretimleri.
Fiyatlar rekor düzeyde.
Garda bölgesi yağlarının ortalama litre fiyatı 100 euro civarında.
Zeytinyağı borsasında sezon ilerledikçe düşmesi ümit edilen fiyatlar yükselmeye devam ediyor.
İtalyan tüketici fiyatı için kalitesiz zeytinyağına razı olacak gibi görünüyor.
Türkiye’de de durum çok farklı değil.
Avrupa’ya yağ satacağız aşkı zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında uzun süre belirsizliğe neden oldu.
Çok yağ üretmek için kaliteden feragat edilmesini yanında getirdi bu beklenti.
En iyisi panettone’yi düşünmek.
Şansımı bir de Milanolu pastane Martesana’da deneyeyim.
Belki bir şeyler kalmıştır...
Paylaş