Paylaş
Beşiktaş-Fenerbahçe maçı, bir derbinin her zaman taşıdığı önemin ötesinde, “İnönü Stadyumu’ndaki son derbi” olma özelliği taşıyan bir maçtı. İnönü Stadyumu, yenilenmek için bir süreliğine veda edecek. Ama Beşiktaş’ın Şeref Stadı’nın dönüşsüz vedası, Beşiktaşlı olsun olmasın sporseverlerin yüreğinde hâlâ bir ince sızıdır.
*Bir Feda Hikâyesi: Şeref Bey
Şeref Bey, Beşiktaş futbol şubesinin kurucusu, ilk kaptanı ve teknik direktörüdür. Onun feda hikâyesi, başkanı olduğu Valideçeşme takımındaki futbolcularıyla birlikte, 1911 yılında Beşiktaş Kulübü’ne katılmasıyla başlar. O günden başlayarak semtte futbol oynayan gençleri tek bir çatı altında toplamak için çok çalışır. Çalışmalarının sonucunda Beşiktaş Futbol şubesi resmen kurulmuş olur.
Beşiktaş’ın maçlarını yapabileceği bir stadın inşa edilmesi Şeref Bey’in en büyük rüyasıdır. O rüyaya ömrünü adar, ilerleyen hastalığına, doktorların koyduğu yasaklara rağmen stadın yapımı için çabalar.
-“Beşiktaş seni öldürecek!” derler.
-“Feda…” der.
Ömrünü feda ettiği stadın açıldığını göremez.
*Bir Veda Hikâyesi: Şeref Bey Stadı
Şeref Bey göremez ama “Deniz tarafına bakan kale” tanımı, dünyada başka hiçbir stada yakışamayacağı kadar yakışır Şeref Stadı’na. Hem Türkiye futbol tarihi hem de kent hafızası onun adını taşıyan statta eşsiz hatıralar biriktirir.
Stat, 1947 yılında İnönü Stadyumu açıldıktan sonra da, Beşiktaş’ın antrenman sahası olarak kullanılır. Amatör küme maçlarına da kucak açar.
İnsanlık tarihinin en utanç verici yapılarından biri olan Auschwitz Toplama Kampı bile, üstüne “Bir daha asla” yazılarak korunmuş ve müzeye dönüştürülmüştür. Ancak Şeref Stadı korunamaz, yıkılır.
Şeref Stadı’na veda eden Beşiktaş, 27 Kasım 1947’de artık yeni stadyumundadır. İsveç’in AIK Solna takımıyla yapılan maçta, stadın gördüğü ilk golü Süleyman Seba atar.
İnönü Stadyumu’nun ismi 1952’de, Demokrat Parti iktidarında Mithat Paşa Stadyumu olarak değiştirilir. 1973 yılında yeniden İnönü Stadyumu ismini alan stat, kısa bir süre de Dolmabahçe Stadı ismiyle anılır. Bugünlerde ise yenilenecek stada Şeref Bey Stadyumu isminin verilmesi tartışılıyor.
*Bir Vefa Hikâyesi: Hasret Rüzgârları
Beşiktaş taraftarı için vefanın; sadece karda, kışta, yağmurda, çamurda maça gitmek demek olmadığı bilinir.
Van depreminin artçılarında hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki’nin ardından açtıkları pankartı hatırlamak bile yeterlidir: “Çekik Gözlü Japon Kardeşim Dr. Miyazaki…”
Pazar günü, İnönü Stadyumu’nun “veda derbisi”nde Müslüm Gürses “Hasret Rüzgârları Çok Erken Esti Müslüm Baba…” pankartı ile uğurlandı.
Belli ki; vedayı da, fedayı da, vefayı da çok iyi bilen Beşiktaş taraftarı, yeni stadın ismiyle ilgili en doğru kararı verecektir.
Paylaş