Düşük faiz, düşük kur

EVVELKİ hafta Mahfi Eğilmez’in CNBC-e’deki programına konuk oldum. Mahfi Bey bana, uzun süre “yüksek faiz-düşük kur” diye yüksek faizi yeren yazılar yazdınız, konuştunuz.

Haberin Devamı

Hâlâ faizler yüksek mi diye bir soru sordu. Cevabı aşağıdadır. İktisat doktoru Mahfi Eğilmez, eski bir Hazine Müsteşarı’dır. Uzun süredir de görsel medyanın ekonomi yorumcularından biridir. Kendisiyle, aynı kanalda bir yıl süreyle “Ege&Mahfi” diye haftalık bir ekonomi programı da yapmıştık. Mahfi Bey, Hazine Müsteşarı olduğu dönemde iddialı bazı açıklamalar yapmış, ben de bu köşede “Mahfi Eğilmez, ekonominin Çar’ı olmak İstiyor; hâlbuki tek yetkili Çar, bürokratlar değil, siyasiler arasından çıkar” diye bir yazı yazmıştım. Tesadüf, bu yazıdan kısa bir süre sonra kendisiyle ilk kez şahsen tanıştım. Bana hemen “Ben Çar-Mar olmak istemiyorum, iyi bir baba olsam yeter” diye gönül alan bir tarizde bulunmuştu.

DÖVİZ FİYATLARI ARTIŞI  DURMADAN, ENFLASYON DÜŞMEZ

Haberin Devamı

2002 Kasım’ında iş başına gelen AKP, krizle noktalanan “Kur Çıpası” politikasını, örtülü bir şekilde uzun yıllar sürdürdü. “Kur Çıpası” kaka olunca, buna “dalgalı kur rejimi altında enflasyon hedeflemesi” diye kandırmaca bir ad takıldı. “Yüksek Faiz-Düşük Kur” politikasının amacı enflasyonu düşürmekti. Çünkü Türkiye gibi ülkelerde “devalüasyon-enflasyon” sarmalını kırmak için döviz fiyat artışlarına izin vermemek gerekiyordu. Sabit kur rejimi uygulamadan döviz fiyatını düşük düzeyde tutmanın tek yolu, “döviz arzını, döviz talebinin” üstünde tutmaktan geçer. Bunun için de TL’ye yatırımı cazip kılmak yani TL faizlerini yüksek tutmak şarttır. Yapılan da buydu. Ancak, bu yöntem Türkiye’ye çok pahalıya mal olmuştur. Uygulama “fakirden, zengine; yurt içinden, yurt dışına” büyük bir servet aktarmış, üstelik cari açık yapısallaşmıştır.

FAİZLER DÜŞTÜYSE, DÖVİZ FİYATLARI NEDEN ARTMIYOR

“Yüksek faiz- düşük kur” döneminde, döviz bozdurup, TL’ye yatırım yapan yabancılar o kadar tatlı faiz aldılar ki; hepsi Türkiye müptelası oldu. Şimdilerde Dünya ekonomik iklimine paralel olarak, Türkiye’de de reel mevduat faizi, sıfırın altına düştü. Yani bir bakıma yüksek faiz dönemi bitti. Ama sıcak paracılar için, bugünkü düşük TL faizleri bile yüksektir. Sadece devalüasyon riski vardır. Ancak döviz akımı sürdüğünden, devalüasyon oluşmamakta, TL değer kaybetmediği için de sıcak para akmaktadır. Yani saadet çemberi dönmektedir. Somurtma; sen de Hasan’ın böreğinden ye biraz.
Son Söz: Düşük kuru seven, yüksek cari açığa katlanır.   

 

 

Yazarın Tüm Yazıları