Paylaş
Rihanna, top model Anja Rubik, Kendall Jenner, Grace Coddington gibi şöhretlerin hesapları geçici süreyle kapatıldı. Başkaldıran kadınlar, şimdi yeni bir akımın öncüsü
20’lerin caz döneminde çarliston elbiselerinin içinde üzerleri bantlanarak zaptedilen göğüsler, 50’lerde Hollywood ihtişamıyla serbest kalmış; tüm dikkatleri çekecek şekilde ‘dikleştirilerek’ ayrı bir önem kazanmıştı. 60’lardaysa vücut hatlarını belli etmeyen mini elbiselerin moda oluşuyla birlikte geri plana atılan meme ucu, 90’larda androjen görünüm akımı sayesinde yeniden ‘moda’ oldu.
Ve yıl 2014... Sosyal medyada ironik bir ‘meme ucu’ sansürüne takılan kadınlar, “free the nipple” demeye, yani meme ucuna özgürlük çağrısı yaparak kadın-erkek sosyal eşitsizliğine ve emzirme işlevi olan meme uçlarının toplum içinde ‘ayıp’ veya ‘seks objesi’ olarak algılanmasına karşı bir hareket başlattılar. Kampanyanın bir de filmi var: “Free The Nipple.” ABD’de başlayıp yayılarak gelişen bu feminist hareketin/ kampanyanın öncüsü Amerikalı yönetmen Lina Esco. Film, 1992’nin New York’unda bir grup aktivist kadının sadece erkeklerin üstsüz gezebilme haklarını kadınlara da sağlayabilmek adına verdikleri mücadeleyi, sonucunda kazandıkları zaferi konu ediyor. İşin ilginç tarafı, 75 yıl önce bu mücadele erkekler tarafından verilmişti. ABD’nin 50 eyaletinde erkeklerin üstleri çıplak dolaşması yasaktı. O dönem yine bir aktivist grup bu yasaya ve mahkeme kararına karşı savaştı. Birçok protesto ve tutuklanma sonrası erkekler toplum içinde üstsüz gezebilme haklarını elde ettiler.
Şu tezatlığın altını kalın kalın çizmeli: Şiddet ve işkence içerikleri sosyal medyada en baş köşelerde yerini bulurken meme uçlarına karşı gösterilen bu hassasiyet, medyanın ikiyüzlülüğünün göstergesi değildir de nedir?
Kim, neden veto yedi?
Rihanna’nın Fransız LUI dergisi kapağı için çektirdiği üstsüz fotoğraflarını 35 milyon takipçisiyle paylaşmak istemesi sonucu hesabı kapandı. Gerekçe şu: Çocuğunuza, patronunuza veya ailenize göstermek istemeyeceğiniz fotoğrafları koymayınız! Tüh, Rihanna bu pozları verirken bunları düşünememiş demek ki!
Protestoları alevlendiren isim Bruce Willis ve Demi Moore’un 22’sindeki aktris kızları Scout Willis. Göğüs kanserine dikkat çekmek için tasarladığı tişörtlerin fotoğrafları sansür yiyince, Instagram’ı protesto etmek amacıyla New York sokaklarında üstsüz dolaştı, fotoğraflarını da Twitter’da paylaştı.
Sosyal medyanın yeni mafyaları Rihanna, Anja Rubik, Scout Willis ve Kendall Jenner’dan sonra en son moda dünyasının efsane kreatif direktörü, Amerikan Vogue’un mihenk taşı, 70’indeki Grace Coddington’ın hesabı göğüs uçlarının birer nokta şeklinde illüstre edildiği bir fotoğrafından dolayı kapandı.
Protestolar yükselince hesabı geri açıldı. Bu arada mesela Justin Bieber’ın çıplak poposunu Instagramlamasında elbette bir sorun yoktu!
Şimdiden Beyonce Tumblr hesabına meme uçlu selfie’lerini koymasını, Lily Allen V Festivali’nde tulumundan gösterdiği meme uçlarıyla arz-ı endam etmesini, en son Cara Delevigne, Lena Dunham, Liv Tyler ve Michelle Rodriguez’in de kampanyaya destek vermesini hesaba katarsak şurası: Meme ucu altın çağını yaşıyor!
Hangi site ne kadar özgür?
Twitter: Çıplaklık konusunda en özgür platform.
Tumblr: Üstsüz veya altsız, dilediğin gibi takıl.
Google+: Meme ucuna izin yok. Karikatürize edilmişse kabul.
YouTube: İçerik seksüel olmadığı sürece çıplaklığa izin var.
Facebook: Meme ucuna sadece emzirme anındaysa izin var. Öyle bir karede de direkt temas şart.
Pinterest: Meme ucuna izin yok ama aynı şekilde şiddet ve hakarete de müsade etmiyor.
Vimeo: Artistik ve fazla seksi olmadığı sürece çıplaklık kabul.
Paylaş