Karnaval başlıyor!

Kim bilir kaç kişi Adana’da portakal çiçeklerinin büyüsünü fark edeli epey zaman oldu ve onunla yaşadı… Ve kim bilir kaç kişi karnavaldan sonra farkına vardı da bu kokuya âşık oldu… Bütün Adanalılar olarak hepimiz artık çok net farkındayız, biliyoruz ve keyfini çıkarıyoruz.

Haberin Devamı

Karnaval başlıyor

 

Kim bilir kaç kişi Adana’da portakal çiçeklerinin büyüsünü fark edeli epey zaman oldu ve onunla yaşadı… Ve kim bilir kaç kişi karnavaldan sonra farkına vardı da bu kokuya âşık oldu… Bütün Adanalılar olarak hepimiz artık çok net farkındayız, biliyoruz ve keyfini çıkarıyoruz.

 

Ocak ayında “Donuyoruz” dediğimiz, yaz ayında da “Yanıyoruz” dediğimiz bir şehir burası… Ama ne olursa olsun 10Km bile uzaklaşılsa insanın deli gibi özlediği bir memleket... Havası, suyu, toprağı… Vazgeçilemeyen şehir…

Şimdi Portakal Çiçeği Karnavalıyla tam vazgeçilmez şehir oldu Adana… Sınırsızca eğlenilen, yenilen, içilen, kahkahalar atılan güzel şehir…

 

Haberin Devamı

Toyota'nın CEO'su Ali Haydar Bozkurt ile 2012 yılında yaptığımız röportaj geliyor aklıma… “Nasıl olur, neler olur” derken şimdi insanlar heyecanla 5. karnavalı yaşamak için sabırsızlanıyor…

 

Bu sene de bir araya gelip yine karnavalı konuştuk. “Nerede olacak? Nasıl olacak? Kortej olacak mı? Neden Galeria’ya taşındı? Gibi…

 

Ve geldiiiii 5. Karnaval, heyecan dorukta mı?

Olmaz mı?! Bu heyecan hiç bitmeyecek. Bizden sonra da yüzlerce yıl devam eden bir gelenek olarak her Nisan'da daha fazla insan Adana'da olacak. Hep birlikte torunlarımıza miras bırakacağımız bir değer yarattık. 

Her sene insanlar daha heyecanlı ve daha meraklı. Bu sene ki meraklar nasıl?

Her sene olduğu gibi bu sene de heyecanla bekliyorlar, bu yıl programda neler olacak, kimler konser verecek gibi.
Bu yıl sanırım Galeria’da yapılacak, doğru mu? 

Bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek lazım! Kentin tüm sokaklarında yaşanan bir etkinliktir Nisan’da Adana’da. Bu sene de tarihlerin referandum öncesinde denk gelmesi nedeniyle şehir merkezinde miting programları olacağı için Galeria yanından bir yerleşke planlaması yapıldı. Yoksa insanlara "Sadece şurada gezin, eğlenin" gibi bir şey söylenmiyor.

Haberin Devamı

Sadece tek sebep mitingler mi?

Birkaç sebebi var. Geçtiğimiz yıllarda tüm stantlar Şinasi Efendi Caddesi'nde toplanmıştı ve orada bulunan işyerleri ve konutlar bu durumdan rahatsızlıklarını bildirmişlerdi.  Yoksa bizim hayalimizde tüm kente yayılan, Gazipaşa, Atatürk, Toros Caddesi, T. Özal Bulvarı, Yüregir, Güney Adana ve tüm kente yayılan bir yerleşim daha keyifli olacaktır. Böylece dışardan gelen misafirlere de kentin farklı bölgelerini gösterme şansımız da olacak. Gelecek sene böyle bir yerleşim görmeyi hayal ediyoruz. 

Şehirde eğlence tavan olmuşken, taksiciye varana kadar esnaf mutluyken, para kazanıyorken Şinasi Efendi sokakta neden mutsuzluk olur ki? En azından ben kiminle konuşsam esnaf da katılımcı da stant açan da çok mutluydu.

Haberin Devamı

Orada stantların her iki kaldırımda 3-4 sıra halinde ve iç içe olmasından dolayı ciddi bir karışıklık olduğunu sürekli söylüyorlar. Sanırım bundan kaynaklı bir memnuniyetsizlik varmış.

Peki Galeri’anın tercih edilmesinin sebeplerinden biri de derli toplu olması ve de güvenlik tedbirinin de daha iyi olması durumu var mı?

Elbette, böylesine önemli bir planlama yapılırken, kentin tüm yerel yönetimlerinin destek ve yönlendirmelerine uygun hareket etmek durumundasınız. Mevcut şartlar altında en iyi planlamayı yapmaya çalışmaktadırlar. Amaç herkesin iyi vakit geçirmesi, düzenli bir planlamanın yapılmasıdır. 

İnsanlar bu durumdan ne kadar memnun?

Durumu anlayışla karşılayan da var, eleştirenler de. Zaten herkesi memnun edecek bir çözüm bulmak pek de kolay olmuyor sanırım. Mesela ilk başından beri stant yerleşimleri halkın kendi özgür iradesiyle oluştu bugüne kadar. Bu sene sadece yerel yönetimler Galeria yanında bir yerleşke oluşturma kararı aldılar. Buna rağmen her şikâyetin hedefi Nisan'da Adana'da komitesi oluyor. (Gülüyor) Burada şunun altını çizmek lazım; Komite, tamamen sivil bir inisiyatiftir ve koordinasyonu sağlamaya çalışmaktadır. Nihayetinde, Adana gibi bir kentte böylesine geniş katılımlı bir organizasyon yaparken, yerel yönetimlerin yönlendirme ve planlarına uygun hareket etmek durumundasınız çünkü onlar da olabilecek en düzenli organizasyonu yapmaya çalışmaktadırlar. Dışarıdan göründüğü kadar da basit bir iş değil bu. Bu vesile ile valilik basta olmak üzere, il Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi'ne karnaval etkinliğine verdikleri destek için çok teşekkür ederiz. 

Haberin Devamı

O halde karnaval düzeniyle alakalı hiç bir değişim sizin elinizde değil. Bunun özellikle altını çizelim mi?

Tam olarak öyle demek de doğru değil. Biz genel organizasyonu şekillendiriyoruz, ama detaylar ve gerekli altyapı planlamaları daha çok lokal kurumlar tarafından destekleniyor. Komitenin odaklandığı konu, karnavalın Türkiye çapında ve uluslararası boyutta tanıtılması ile ilgili çalışmalara öncelik vermektedir. Daha sonrasında ise karnaval tarihi yaklaşırken, yerel yönetimlerle de irtibat halinde çalışarak, ulusal basın ve sanatçılardan oluşan davetli grubunun oluşması ve ziyaret planlarını hazırlamak, komiteye başvuran tüm sanatsal ve spor aktivitelerini inceleyerek, karnavalda ne şekilde yer alacağını planlamak, basın toplantılarını planlamak, Karnaval Gazetesi’ni hazırlamak gibi özetleyebiliriz. Ama stant konusunu düzenlemek hiçbir zaman Komite’nin ilgilendiği bir konu olmamıştır. İlk yıldan itibaren stantlar, katılımcıların kendi inisiyatifleriyle Şinasi Efendi’de yerleşmişlerdir. Bu sene de komite stant planlamasına müdahil olmamış, sadece yerel yönetimin kararlaştırdığı planı sosyal medyadan duyurmuştur.

Haberin Devamı

Şimdilik Zİyapaşa’da bir etkinlik yok mu?

Bu yıl Şinasi Efendi Caddesi'nde konser alanı kurulmayacak. Oradaki yoğunluğun azaltılması ve başka bölgelere de yayılması amaçlandı sanıyorum. Aslında olması gereken de bu, Adana sadece Şinasi Efendi Caddesi değil, mümkün olduğunca diğer bölgelere yaymak lazım hem etkinlikleri hem de stantları. Stantlar  bence en az 1 hafta açık olmalı mümkünse. Tüm caddelerde ve tek sıra olmalı, insanların geçişine izin verecek şekilde ve düzenli yerleştirilmeli. Böylece o bir hafta boyunca Adana'da olan herkese bu güzel görüntüyü sunmalı. Bizim hayalimizde bu var, umarız gelecek sene bu düzenleme yapılabilir.

Kortej yürüyüşü olacak mı?

Bu sene kortej yürüyüşü yerine, kostümlü halk koşusu olacak. Şehir trafiğindeki yoğunluk ve mitingler nedeniyle kortej yürüyüşü planlamak mümkün olamadı maalesef. Ancak, şimdiden söylemek isteriz ki, gelecek sene rekor katılımlı bir karnaval korteji planlıyoruz. Son kortejde 90 bin kişi yürümüştü hatırlarsanız, seneye 150 bin kişilik renkli bir kortej planlıyoruz. Tek sorun, nereye sığdıracağımız. (Gülüyor)

Yalnız miting 7 Nisan Cuma değil mi? Cumartesi her şey eski düzenine dönebilirdi sanki?

Cuma Sayın Cumhurbaşkanı’nın mitingi var, cumartesi günü de bir başka siyasi partinin mitingi var. Elbette, bir hafta sonraki referandum nedeniyle, bu tür gelişmeler olabiliyor. Yapacak fazla bir şey yok. Biz bu şartlar altında Adana’nın keyfini çıkartacağız. Caddelerinde yürüyüp, kebapçılarında yemek yiyeceğiz. Bicibici, sıkma, lahmacun tadacağız. Muhteşem havanın ve büyülü portakal çiçeği kokusuyla dolu sokakların keyfini yaşayacağız ve misafirlerimize de yaşatacağız.
Yani bomboş bir Şinasi sokak mı göreceğiz?

Hiç boş kalır mı?!! İnsanlara “şu caddelerde gezin, şuralara gitmeyin” gibi şeyler söylemek mümkün mü? Göreceksiniz ki herkes yine Adana sokaklarını dolduracaklar, kafelerde oturacaklar, portakal çiçeği kokan sokaklarda yürüyüş yapacaklar, mağazalardan alışveriş yapacaklar...

Karnaval başlıyor

Bu yıl tahmini katılım oranı ne olur?

Otellerin yine dolu olduğunu duyuyoruz. Referandum nedeniyle daha az katilim olur deniliyordu ama otellerin dolu olması iyi bir göstergedir. Su anda İstanbul’daki otellerin bile %35 civarı bir dolulukta. Karnaval tarihlerinde Adana'da otellerin dolması önemli bir göstergedir. 
Enteresan katılım teklifleri var mı?

Düğünlerini karnaval kortejinde yapmak isteyenler dahi oldu bugüne kadar. (Gülüyor) Liste uzun, saymakla bitmez.
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Tüm Adanalılara söylemek istediklerim var; öncelikle başından beri bu etkinliğe sahip çıkıp, destek verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Birlikte, çok kısıtlı imkânlarla bir marka yarattık. Onlar olmadan bunu başaramazdık. Ve her yıl olduğu gibi karnaval boyunca en hoşgörülü halimizle, yüzümüzden gülümseme eksik olmadan, her türlü çekişmeye ara verdiğimiz bir karnaval ortamı yaratalım. Bu şehirde yasayanlara da, dışarıdan misafir olarak gelenlere de Adanalı misafirperverliği nasıl olurmuş hep birlikte gösterelim. O haberlerde yanlış tanıtılan Adanalı imajını, gülümseyen yüzümüzle değiştirelim. Tüm Türkiye’nin imrendiği bir karnavalımız var, elbirliği ile gönül birliği ile sahip çıkalım. 

Yazarın Tüm Yazıları