Paylaş
Bu haftaki röportaj konuğumuz Adana Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Koordinatörü Onur Noyaner. Konumuz UCLG MEWA (Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler – Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı)
Geçtiğimiz Cuma ve cumartesi 26 ülkenin 200 belediye başkanının katıldığı büyük bir organizasyon Adana Belediyesi tarafından Adana’da gerçekleştirildi. Onur Noyaner 2 aydır bu projenin içerisinde. Amman’da yapılacak organizasyon iptal edilince Adana’ya organizasyonu çekmek için inanılmaz çaba sarf etmişler... Ve sonuç başarılı! 200 Belediye Başkanı ve işadamları işkadınları “Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi’nde bir dolu projeyi görüştü konuştu.
Nerden çıktı bu organizasyon?
Türkiye olarak UCLG üyesiyiz. Zaten Dünya Belediyeler Birliği Başkanı da Kadir Topbaş. Biz de MEWA bölgesiyiz yani Batı Asya Ortadoğu teşkilatındayız. Aynı zamanda dünya konseyinin de yürütme kurulu üyesiyiz. Daha aktif olmak istiyorduk bu organizasyon için epey zaman harcadık.
İlk ne zaman başladı buna yönelik çalışmalar?
İlk olarak Fas’taki Dünya toplantılarına katıldık. Başkanımız Hüseyin Sözlü, Halil Avşar ve Sinan Gül ile de bu sene görüşüp onların sonsuz desteklerini de alarak yolumuza devam ettik. Aslında bu toplantı Amman’da yapılacaktı ama güvenlik nedeniyle iptal edildi. Biz de hemen devreye girip sıcak temaslarda bulunduk, görüşmeler yaptık ve sonunda Adana’ya aldık.
Onca belediye başkanı buradayken güvenliği sağlamak zor olmuş olsa gerek?
Kentin bütün dinamikleri bize çok destek verdi. Valiliğimiz, Emniyet Müdürlüğü şehrin önde gelenleri ile iletişim kurduk, desteklerini aldık.
Sadece iki gün sürdü ama!
Evet…
Amaç neydi?
Son zamanların moda terimi İnovasyon ve bizim belediyeciliğin olmazsa olması “Akıllı şehirler” konulu bir zirveydi.
Türkiye içerisinde örnek aldığınız belediye var mı?
E-Belediyecilik sisteminde Yalova var onu da burada masaya yatırdık… Burada büyük küçük belediye ayrımına bakmadan inceliyoruz. Akıllı Belediyecilikte de mesela Nevşehir, Lüleburgaz belediye örnekleri var.
Türkiye dışında buraya gelen o ülkelerden incelediğiniz ve bizim için gözde dediğiniz belediye var mı?
Tahran Belediyesi dünyadaki en iyi ilk 10 belediye içinde 8. sırada. Neden ve nasıl 8. sıradalar bunları bu toplantılarda konuştuk ve bu konuda akademik çalışmalar yapan bölgemizdeki üniversiteler bu bilgilerden faydalandılar. Hem akademik hem de halka yönelik toplantılar. Aynı şekilde bizim bu bölgede yapılanları da onlara gösterdik. TemSa’nın ürettiği araçlar mesela bunlar örnek olarak sunuldu.
Başarıyla gerçekleştirdik diyebiliyor musunuz?
Kesinlikle!
200 Belediye başkanının farklı ülkelerden şehirlerden bizim memleketimize gelmeleri çok çok önemli bir şey.
Adanamıza yakışır bir zirve olduğunu düşünüyorum.
Gelenlerin Adana’ya dair merakları ne?
Bizim buradaki tek düşüncemiz belediyecilik değil. Adana bir ihracat şehri, daha fazla ihracat şehri olması büyük gayemiz! Odalar ve STK’lar, şehirdeki siyasi fikir gözetmeksizin herkes davet edildi. Mesela Bağdat’ta iş yapan birçok Adanalı işadamı mevcut ve orada yaşadığı sorunu direkt burada Bağdat Belediye Başkanı ile birebir görüşme fırsatı oldu. Adana’da üretilen ne varsa bunları gösterme şansı bulduk, özellikle de narenciye konusunda.
Sohbetimiz sırasında sergiden bahsettiniz. Biraz açalım konuyu, ne sergisi?
Sultan Ahmet’te sergilenen “Modern İslam Sanatları Sergisi” var. Bu sergiyi Adana’ya getirmek için görüşmeler yaptım, Adana Büyükşehir Belediyesi için talip olduğumuzu söyledim. Şimdi bir hafta boyunca sergilendi, bugün son gün. Sultan Ahmet Camii’nden sonra bu serginin ikinci olarak bizde sergilenmesi gurur…
Bu organizasyon için başka şehirlerden talep çıkmadı mı?
Çıkmaz olur mu! Ankara çok istedi ama bir şekilde biz kendimizi çok çok iyi ifade ettik, anlattık, merkezde bulunan Adanalı dostlarımızla da görüştük. Buradan onlara da selam ederiz.
Hedef ne şimdi?
2016 yılında yapılacak seçimlerde Hüseyin Başkanımızı Başkan olarak görme gayesindeyiz. Güzel projelerimiz var, Hüseyin Başkanımızı başkan olarak orada göreceğimize inanıyoruz. Tahran Başkanı yerine.
AKP, CHP, MHP, HDP hepsinin bir salonda olduğu bir organizasyonda nasıl geçti her şey? Çok çok farklı bir ortam olmuş olsa gerek?
Bu siyaset, partiler üstü bir organizasyon. Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak, Tunceli, Hakkâri de buradaydı. Burada belediyecilik konuşuldu, particilik değil. Projeler konuşuldu, sunuldu.
En çok kim karlı çıktı?
Herkes karlı çıktı. Ama en en en karlı Adana! Şehir tanıtımı anlamında çok iyi bir şeydi bu.
Şehir turu yapıldı mı?
Tabii ki! Biliyorsunuz Adanalıların misafirperverliği tartışılmazdır.
Bu zirve Adana’nın 5 yılına dokunacak diyebilir miyiz?
Etkenlerden biri diyebiliriz. Şuan teşhis dönemindeydik, bir iş devredildi, neyin ne olduğu görüldü. İçteki çözülmesi gerekenler çözüldü. Şehrin röntgeni çekildi denilebilir. Elimizde inanılmaz doneler var.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Adana tanıtımı için bir şeyler yapabildiysek ne mutlu. Adana tanıtımı için çalışmalarımız da devam edecek. “Adana’da bir şey değişecek her şey değişecek…” demiştik şimdi Adana’da bir şey değişti her şey değişiyor cümlesine geçtiğimizi düşünüyorum.
Paylaş