Paylaş
Ancak memenin kadınlarda vücut dengesini sağlamak ve bebekler için yaşamsal öneme sahip olan anne sütünü taşımak gibi de bir hayati görevi bulunuyor. Özellikle de küçük memeye sahip kadınlar, ideal meme ölçülerini doktorlarıyla konuşup; silikon protezle bu sorunu aşmaya çalışıyor. Silikon protezlerin annelerin süt verme fonksiyonunu etkileyip etkilemediği ise çok soruluyor.
Kadınlar bedenlerinin hangi bölümüyle ilgili estetik düşünürlerse düşünsünler zihinlerinde birçok soruyla hekime geliyor. Söz konusu olan meme gibi bir organsa bu soruların içine anne olmakla birlikte gelişen kaygılar da ekleniyor.
Meme büyütme operasyonu yaptırmak isteyen kadınlar biz plastik cerrahi hekimlerine bazı soruları çok sık yöneltiyorlar. Biz de ameliyat yapmadan önce meme büyütme operasyonu yaptırmaya karar veren kadınlara, çocuk sahibi olmak isteyip istemediklerini sorarız.
Bir çocuğu olanlar ve hamilelikten sonra meme dokularındaki sarkma, gevşeme nedeniyle silikon taktırmak isteyen kadınların bazıları ikinci çocuk istemediklerini ifade ederler. Çocuk sahibi olma kararına göre uyguladığımız yöntemler değişebilir. Anne olmayı planlayan bir kadının süt kanallarını koruyucu teknikler uygulayarak ameliyatımızı yaparız ve silikon uygulamasını da süt verme fonksiyonuna engel olmayacak şekilde uygularız.
SİLİKON YERLEŞTİRİLİNCE SÜT KANALINA ZARAR VERMİYORUZ
Memesine silikon taktığımız hastalarımız, rahatlıkla bebeklerini emzirebilir. Silikonun varlığı süt vermeye engel değildir. Engel olmamasının nedeni ise, silikon protezi memeye yerleştirirken süt kanallarına zarar vermememizden kaynaklanır.
Buradan herhangi bir doku çıkarmayız, bu nedenle süt kanallarından anne sütünün geçerek bebeğin ağzına ulaşmasında bir engel yoktur. Emzirmeye engel midir sorusu yıllardır zihinleri kurcalayıp, sıklıkla gündeme geldiğinden bu konuda çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların sonuçlarına baktığımızda, silikonun emzirmeye engel olmadığı ortaya çıkarılmıştır.
KADINLAR MEMEDE BÜYÜK İZLERDEN KORKUYOR
“Meme büyütme ameliyatından sonra iz kalmaz” demek hastaları yanıltmak olur, iz kalmayacağı doğru değildir. Tüm ameliyatlardan sonra kesilen her bölgede iz kalır, ama biz cerrahların görevi, ustalığı biraz da oluşacak izleri iyi saklayabilmekten ileri gelir. Meme protezi takacağımız zaman, üç ayrı yerden girerek protezi yerleştirebiliriz.
Meme başı etrafından, koltuk altından, meme kıvrımından yapılabilir, biz meme başı etrafından yarım ay şeklinde kesiyle protezi yerleştiriyoruz. Meme başı yeterli büyüklükteyse proteze izin veriyorsa bu yöntemle ameliyatı yaparız, memenin hemen altından 3-4 cm’lik kesiden yerleştiririz.
Koltuk altı kesisini hiç tercih etmiyoruz, aslında kolay oluyor, iz olmuyor, ama memenin lenfatik drenajı bozuluyor, eğer meme kanseri gelişimi olursa hasta zarar görebiliyor. Meme başı etrafında kesi yapılan bölgede hafif bir kırmızılık kalır, zamanla solar, birkaç hafta sonra belirsiz hale gelir, bu izlerin silikleşmesi atı ayı bulur.
Bazı hastalar bu bölgelerde kabarıklık oluştuğunu söyler, bu durumda hastada yara iyileşmesinde sorun olduğu anlaşılır, buna karşı çeşitli önlemler alırız, örneğin lazer yöntemiyle kabarıklığı gidermeye çalışırız ya da ilaçları kerimler kullanırız.
MEME BAŞINDA HİSSİZLİK ÇOK AZ KİŞİDE OLABİLİR
Hissizlik çok büyük oranda olmaz ama yüzde bir civarında hastada, hatta bazen daha bile az orandaki hastada meme başında hissizlik görülebiliyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Bu hissizlik sorunu, buradaki dokuyu keserken protezi yerleştireceğimiz yerdeki sinirlere zarar verilmesinden kaynaklanabiliyor.
Meme başı duyusunda yüzde 95-98 değişiklik olmuyor. Eğer meme başı duyusu arttıysa, azaldıysa ya da hiç yoksa yüzde 99 oranında yavaş yavaş bir yılın içinde geri geliyor. Buna karşılık hastaların yüzde 0,5-1’inde hissizliğin devam etmesi, yani duyunun geri dönmemesi durumu ortaya çıkıyor.
MEMEDEKİ KİTLELER ATLANIYOR MU
Memeye silikon protez takılması, tarama amaçlı yapılan incelemelerde kitlelerin görülememesi gibi bir soruna neden olmuyor. Son yıllarda tıp teknolojisindeki gelişmeler nedeniyle, memede silikon protez bile olsa oluşan kitleler, şüpheli yapılar çok hassas bir şekilde tespit edilebiliyor. Bilimsel araştırmaların sonuçları da bu bilgileri doğrular niteliktedir.
Memede sertlik, kapsül oluşuyorsa ne yapılıyor?
Silikon protez meme büyütmede çok sık kullanılan bir yöntemdir. Bu nedenle ameliyattan sonra memede kapsül oluşması geçmiş yıllardan günümüze sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu da şuradan kaynaklanıyor: Vücuda hangi yabancı madde girerse girsin, savunma sistemi o maddenin etrafında bir kılıf oluşturuyor. Bazen bu ameliyatlardan sonra bu kılıf görülebiliyor, sert bir şekilde ele gelebiliyor.
Görüntü olarak adeta sıkılıp ezilmiş bir portakala benziyor. Ciddi ağrılara da yol açabiliyor, bu nedenle ağrı oluştuğunda hemen hekime başvurmakta yarar var.
Bu konudaki sevindirici gelişme, son yıllarda daha geliştirilmiş silikonların kullanılması sayesinde bu durumun daha az oranda görülmesidir. Ameliyat sırasında hijyene çok dikkat edilmesi, oluşan kanamaların hemen durdurulması, kanama bölgesinin temizlenmesi de büyük önem taşıyor.
Paylaş