Burun estetiğinde iki altın kural

Burun estetiği toplumun her kesiminden ve farklı gelir gruplarından insanların talep ettiği bir operasyon olması nedeniyle estetikte ayrı bir yere sahip.

Haberin Devamı

Ve bu operasyonun iki altın kuralı var: Birincisi burnun dışını düzeltirken burun çatısını bozmamak; ikincisi ise içeride de gereken düzenlemeleri yaparak nefes alma sorunlarını çözmek...

Burun estetiği yaptıracak kişiler artık güzelliğin yanı sıra nefes alabilmenin de çok önemli olduğunu kavradı. Burun estetiğinde amaç sadece güzelleştirmek olursa, burun etleri ya da kıkırdak yapılardaki sorunlardan kaynaklanan ve kişinin rahat nefes almasını engelleyen sorunlar ihmal edilebilir. ıyi bir estetik operasyon, burnu hem içerden hem dışardan bir bütün olarak ele alıp, kişiye daha rahat nefes alma konforunu da sunmalıdır.

Biz burun operasyonlarından önce hastamızı ayrıntılı bir şekilde muayene ederiz. Burada hastanın bizden beklentileri kadar, bizim kendisine ne yapabileceğimiz de önemlidir. Bu beklentilerle bizim yapabileceklerimizi masaya yatırıp, ameliyat planlamasını, hedeflerimizi ve alabileceğimiz sonuçları değerlendirebilmemiz önem taşımaktadır.

BURUN DERİSİ YAĞLIYSA ŞİŞLİK UZUN SÜRÜYOR

Cerrahın burada en önem verdiği şey, burnun yüzle orantısı, büyüklüğü, görünümü, dudak ve burun açılanması, alınla burun arasındaki açılanmanın mevcut yüz yapısıyla uyumudur. Ayrıca muayene sırasında burun derisinin yapısı, kalın, ince, yağlı olup olmadığı gibi noktalar da önemlidir. Çünkü kalın ve yağlı burun yapısında şişlikler daha uzun sürmektedir. Eğer bu bilgi hastayla paylaşılmazsa, estetik operasyonun başarısız olduğunu düşünebilir.

Burundaki deri yapısının da incelenmesinin ardından, burun, kemik yapısı ve kıkırdak yapısının durumu gözden geçirilir, nasıl bir kıkırdak şekillendirmesi yapılması gerektiği hastayla tartışılır. Burun deliklerinin genişliği, burun delikleriyle hangi oranda şekillendirme yapılabileceği, bunun gerekli olup olmadığı da hastaya vereceğimiz bilgiler arasında yer almaktadır.

BURUN ÇATISI ÇÖKERSE ESTETİK BAŞARISIZ OLUR

ıyi bir burun ameliyatında burnun destek yapısı olan kıkırdak ve kemik yapısının sağlıklı bir şekilde ortaya çıkarılması gerekir. Burun deliklerinin gerektiği kadar daraltılması nefes almayı etkilemez. Burada asıl önemli olan nokta burun kanatlarının içeri çökmesine neden olacak fazla miktarda kıkırdak çıkarılmasının önlenmesidir. Çok kıkırdak çıkarılırsa, sert nefes almalarda burun kanatları içeri doğru çökebilir.
Bu kanat desteklerini mutlaka sağlam bırakmak, hatta kendiliğinden yani doğuştan zayıf olabilen kanat yapılarındaki kıkırdaklara, kıkırdak desteği konularak daha rahat nefes almanın sağlanması gerekebilir.

Burun estetiğinde çok önem verdiğimiz bir başka konu da Türkiye’de çok sık görülen deviasyon sorununun çözülmesidir. Bu sorunda burnun orta bölümündeki kemik ve kıkırdak çarpık, bir tarafa yatık oluyor. Bu da yeteri kadar hava alamamaya neden oluyor. Ameliyat öncesinde bu sorunu tespit etmek ve ameliyat planını buna göre yapmak şart...

Ameliyattan önce çok fazla bulgu vermeyebilen bu problem, estetik operasyon sonrasında burun yapısının daraltılmasıyla birlikte belirti verebilir. Buna yol açmamak için operasyon sırasında nefes alma problemlerini de çözmek gerekir.

BURUN ETLERİ DE NEFES ALMAYI ZORLAŞTIRIR

Burun içinde, burnun içinden geçen havayı ısıtan, nemlendiren ve akciğerlere sağlıklı hava gitmesini sağlayan konka dediğimiz etlerde bazen büyüme görülebilir. Ve bunların da küçültülmesi gerekebilir. Estetik operasyon sırasında bu sorunun çözümlenmesiyle, sağlıklı hava geçişi sağlanır.

Burun ucunun düşük olması da hastalarda önemli estetik kaygılardan birini oluşturmaktadır. Bu işlem sırasında burun içinden girilerek derinin altındaki kıkırdak yapıyı şekillendirmek ve bunu burun ucunun desteğiyle bütünleştirmek gerekir. Eğer yeterli bir taşıyıcı sistem yoksa, bu destek yapısını da yerine koyacak işlemleri yapmak zorundasınız. Burnun taşıyıcı sistemini burnu küçültürken değiştirebilirsiniz. Estetik operasyonlardan sonra bazı kişilerin burun düşüklüğü yaşamalarının sebebi, burun destek yapısının korunmamasından kaynaklanmaktadır.

Kaza, düşme gibi travmatik etkilerle kırılmış bir burnu toparlamak ve estetik operasyon yapmak zordur. Burnun hem görüntüsünü toparlamak hem nefes alma fonksiyonunu kazandırmak ve burnu her haliyle ele almak önem taşır. Burnun her sorununu teker teker düzeltmek yerine, bütüncül bir anlayışla tüm sorunları çözmek daha etkilidir.

Yazarın Tüm Yazıları