Zayıflamada ilaç desteği

DAHA önceki iki yazımda şişmanlığın neden olduğu sağlık sorunları ve bu sorunların yarattığı kişisel ve toplumsal risklerin üzerinde durmuştum.

Çevreye bakıldığında kilo verme çabalarının çoğu kişinin ortak çabası olduğunu görüyoruz. Ancak bunu kolayca başaran çok az. Daha doğrusu, kilo vermeyi başaran çok da, istediği kiloda kalabilmeyi başaran az. Katı ve gerçekçi olmayan ‘‘mucize’’ diyetlerle kısa sürede kilo veriliyor ama bu diyetleri sürdürmek mümkün olmadığı için eski beslenme düzenine dönünce kilolar kolayca geri alınıyor. Bu kadar lezzetli yemeklere direnmek kolay olmuyor doğrusu.

Durum böyle olunca ilaç desteği aranmaya başlanıyor. Zayıflamada ilaç arayışları yeni değil. 1920'lerin başlarından beri bu arayışlar sürüyor. Tiroid hormonları, müshiller, idrar söktürücüler, efedrin, dinitrofenol ve amfetaminlerin değişik türevleri bu amaçla kullanıldı. Çoğu idrar söktürücü ve müshil etkili bitki kombinasyonları da denendi. Bunların çoğu, ya anlamlı ve kalıcı bir etki yaratmadığı ya da güvenli olmadığı için terk edildi. Bir süre önce dexfenfluramin ve phentermine (fen-phen) kombinasyona mücize gibi sarılındı ama kalp kapaklarında ciddi sorun yarattığının anlaşılması üzerine bu ilaç da yasaklandı.

Hekimlerin çoğu şişmanlığı tedavi etmek yerine şişmanlığın neden olduğu şeker, yüksek tansiyon, kan yağları (kolesterol vb.) yüksekliği gibi sorunlarla uğraşmayı tercih ediyor.

Ancak son zamanlarda, hastayı ciddi ölçekte zayıflatarak bu sorunları önlemek tercih edilmeye başlandı. Örneğin Amerika'da sürdürülen LOOK AHEAD kod adlı çalışma ve Avrupa'da sürdürülen XENDOS kod adlı çalışma, orlistat adlı etken maddeyi içeren Xenical adlı zayıflama ilacının kullanılmasıyla Tip 2 şeker hastalığının oluşumunun engellenmesinin mümkün olduğunu kanıtlamaya çalışıyor.

Çeşitli ülkelerde yapılan çalışmalar, yüksek tansiyonu kontrol altına alabilmek için, sigarayı bırakmak, spor yapmak gibi önlemlerin yanı sıra kilo vermenin de çok önemli etkileri olduğunu ortaya koydu.

Kolesterol gibi kan yağlarının yüksekliği halinde de hekimler hastaya kilo verme tavsiyelerinde bulunmaktadır.

Kilo vermenin bel ağrıları, diz eklemi aşınmaları gibi birçok sorunu önlemedeki önemi de tartışılmaz.

Görüldüğü gibi kilo vermeyle, birçok önemli sağlık sorununu henüz oluşmadan önlemek mümkün olabilecek.

Devam edecek
Yazarın Tüm Yazıları