BENİM kocam 45 yaşında. 20 yıldır sigara içiyormuş. Bırakması konusunda telkinde bulunuyorum. ‘‘20 yıl içtikten sonra, bıraksam ne fayda’’ diyor. Gerçekten de artık geç mi?
A.A./ADANA
SİGARAYI uzun yıllardır içenlerin bir kısmı, kocanızın da dediği gibi, ‘‘Zaten bundan sonra bıraksam da artık çok geç’’ karamsarlığını öne sürüyor.
Oysa yapılan araştırmalar, hiçbir zaman geç olmadığını ortaya koyuyor. İngiltere'de sigara içiminin yoğun olduğu 1950 ile 1990 yılları arasını, sigara bırakma kampanyalarının etkili olmaya başladığı 1990'lı yıllarla mukayese eden araştırmacılar, orta yaşlarda bile olsa sigaranın bırakılmasının, sigara nedeniyle akciğer kanserine yakalanma riskini, sigara içmeye devam edenlere göre yüzde 90 oranında azalttığını ortaya koydu.
Geçmişteki hatalı davranışlar nedeniyle karamsar olmaya gerek yok, acilen önlem almak şartıyla...
Osteoporoz riski var mı?
32 yaşında bekár bir bayanım. Regllerimi hormon takviyesiyle görüyorum. (Hormon seviyelerim normal, sadece psikolojik nedenlere bağlı olarak normal siklik düzen kurulamıyor.) Ancak hormon almadığım 3-4 yıllık devre içinde acaba osteoporoz gibi bir riskle karşılaşmış olabilir miyim?
Y.Y.K.-ADANA
OSTEOPOROZDA tek etken hormon düzensizliği ya da daha doğru tanımlamayla kandaki östrojen düzeyi düşüklüğü değildir. Kalsiyumdan eksik beslenme, genetiklik, ince yapılı olmak, fazla sigara içmek, güneş ışınından uzak kalmak gibi birçok faktör etki ediyor.
32 yaşındaki birinin bu açıdan riskte olduğunu düşünmüyorum. Kalsiyum almanız ve en önemlisi spor yapmanız halinde bu açıdan bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.