UZUN yıllardır, kolesterolle sorunu olanlara, ya da sorun yaşamak istemeyenlere, kaçınması gereken yiyecekler arasında yumurta sarısı da sayılırdı. Bunun gerekçesi de bir yumurta sarısında 250-300 mg. civarında kolesterol bulunmasıydı,
Son zamanlarda bu yöndeki tavsiyelerde bazı değişmeler oldu. Bu görüş değişmeleri dünkü gazetelerde haber olarak da yer aldı. Ne var ki haberi okuduğunuz zaman yanlış anlamlar ortaya çıkıyordu.
Haberde, günde 1 yumurta sarısının kolesterolü düşürdüğü gibi bir anlam çıkıyordu. Buna gerekçe olarak, yumurtanın çoklu doymamış yağ içermesi öne sürülüyordu. Bu habere göre günde 1 yumurta kolesterolü düşürüyorsa, iki yumurtanın daha çok düşürmesi gerekmez mi?
Çoklu doymamış yağlar kolesterolü düşürüyorsa, hastalarımıza ayçiçeği yağı içmelerini de tavsiye etmemiz gerekmez mi? Çoklu doymamış yağlar kolesterolü düşürmez, ancak artışına da neden olmaz. Yumurta sarısındaki yağlar doymuş yağlar olmadığı için, yağ içeriği açısından risk yok, ancak yumurtanın kolesterol içerdiği gerçeği de ihmal edilemez.
İsterseniz size, son bilimsel araştırmaların ışığı altında yumurta konusunu özetleyeyim.
Kolesterol açısından korunmak isteyenlerin, kolesterol içeren gıdalar kadar, doymuş yağ içeren gıdalardan da kaçınmaları gerekir. Doymuş yağlar, oda ısısında katı olan yağlardır. Tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı, katı margarinler bunlara örnek olarak verilebilir.
Yapılan çalışmalar, yumurta sarısındaki yağların doymuş yağ olmadığını ortaya koyunca, yumurtanın bu açıdan riski olmadığını ortaya koydu.
Ancak bir insanın sağlığını etkilemeden gıdalarla günde alabileceği maksimum kolesterol miktarının 300 mg. civarında olduğu ve bir yumurta sarısının da bu miktara yakın kolesterol içerdiği dikkate alınınca, yumurtada sınırlama gerektiği ortaya çıkıyor.
Eğer bir insanın kolesterol sorunu yoksa, günde bir yumurta yediği takdirde kolesterolü etkilenmez. Eğer bir insanın yüksek kolesterolü varsa ve bunu düşürmek istiyorsa, dışarıdan aldığı kolesterolü iyice düşürmesi gerektiği bir gerçektir ve bu kişinin yumurta tüketimine dikkat etmesi gerekir.
Tıp ve insan sağlığı çok önemli ama çok da ayrıntılı bir konudur. Konunun ayrıntısını dikkate almayan kişiler, doğrulardan yola çıkarak yanlış sonuçlara varabilirler.
Medya, sağlığın bir uzmanlık konusu olduğunu kavrayamadığı sürece bu yanlışlara sıklıkla düşecek gibi gözüküyor.