Tüberküloz tekrar eder mi?

MERHABALAR...

Amerika'da yaşıyorum. 12 yıl önce Türkiye'de tüberküloz tedavisi görmüştüm. Geçenlerde yaptırdığım test sonuçlarına göre bende halen ‘‘inaktif TB’’ mevcutmuş. İlerde vücudumun zayıf bir anında tekrar ‘‘aktif’’ olabilirmiş. Duyduğuma göre bu ‘‘inaktif’’ virüslerden kurtulmak bir tedaviyle mümkünmüş. Nedir bu tedavi? Uzun bir süreç mi ve başarı olasılığı var mı? Teşekkürler.

Aydın BEDREN/USA

ÖNCELİKLE
sizin mektubunuz vesilesiyle sık yapılan bir yanlışa değinmek istiyorum. Son zamanlarda, başta medya mensupları olmak üzere birçok kişi, bulaşıcı hastalık etkenlerinin tümünü ‘‘virüs’’ olarak adlandırma eğilimine girdiler. Oysa virüsler sadece bir grubu oluşturuyor. Bunun dışında bakteriler, mantarlar ve parazitler de var. Örneğin, sizin hastalığınız olan ve halk arasında verem olarak da adlandırılan tüberküloz hastalığının etkeni bir bakteridir.

Tüberküloz hastalığının etkeni olan bakteri, diğer bakterileri etkileyen antibiyotiklerle yok olmaz. özel ilaçlarla ve uzun süre tedavi edilmeleri gerekir. Buna rağmen, hastalık etkeni vücutta uzun süreler için inaktif halde kalabilir. Vücut direnci zayıfladığı zaman tekrar aktif hale geçerek tüberkülozun başlamasına yol açabilir. Yeni tüberküloz atağı, aynı organda örneğin ciğerde olabileceği gibi, kan yoluyla yayılarak başka organlarda ya da tüm vücutta da oluşabilir.

İnaktif durumda olan tüberkülozun tedavisi gerekmez. Vücut direncini güçlü tutacak önlemler almak ve periyodik takiplerle hastalığın yeni bir atak yapıp yapmadığını kontrol etmek gerekir. Bunun için bu konuda uzman bir merkeze bağlanarak sürekli kontrolde kalmak önem taşımaktadır.
Yazarın Tüm Yazıları