Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Sedimantasyonu yüksek bulundu
Arkadaşıma doktoru, ’sedim yüksekliği’ diye bir teşhis koymuş. Biz bu teşhisi soruşturduk, ancak ne olduğunu öğrenemedik. Ayrıca doktorlar da kesin bir şey söyleyemiyor. Bu tehlikeli bir hastalık mıdır? Nasıl tedavi edilir?
G.Mert/SİVAS
Arkadaşınızda kısaca ’sedim yüksek’ olarak adlandırılan teşhis, aslında teşhis olmaktan çok bir tahlil bulgusunun belirtilmesidir. Sedimantasyon olarak adlandırılan bu tahlilde, kandaki hücrelerin çökme hızı ölçülmektedir. Hücrelerin elektriksel dengesini bozan etkenler, sedimantasyon rakamının yüksek bulunmasına neden olur.
Sedimantasyonun yüksek bulunması en sıklıkla, romatizmal ve iltihaplı hastalıkları düşündürür. Ancak tümöral olaylarda da bu rakamın yükseldiği görülmektedir. Görüldüğü gibi, bu tahlil, tek başına teşhis koydurmaktan çok uzaktır. Bir hastada sedimantasyon yüksekliği bulunduğu zaman, yukarıdaki hastalık gruplarının araştırılması ve gerçek teşhisin konulması gerekir.
Arkadaşınızda eklem ağrıları tarzında şikayetler olduğuna göre, bu yüksekliğin, romatizmal etkenlere bağlı olması ihtimali çok fazladır.
Gittiği hastanede teşhis olanağı bulamadığına göre, tercihan tıp fakülteleri gibi ayrıntılı tetkik olanağı bulunan hastanelerden birinin iç hastalıkları servisine başvurması uygun olacaktır.
Yeni ameliyat gerekebilir
Yıllar önce safra kesesi ameliyatı olmuştum. Daha sonra ameliyat yerinde yeni bir taş oluşmuş. Bunu ağızdan soktukları endoskopi cihazı ile aldılar. Ancak şikayetlerim devam etti. Doktorlar pankreatit olduğumu söylüyorlar. Gittiğim hastanedeki cerrahlar tetkik yaptıktan sonra pek bir şey demediler.
İlişikte fotokopilerini sunduğum raporları inceleyip bu konudaki görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.
M.Aydın / ANKARA
Safra kesesi ameliyatından 8 yıl sonra kanal güdüğünde beliren taş, endoskopla mide içinden geçilerek, safra kanalından alınmaya çalışılmış. Bu sırada düşen taş, tıp dilinde oddi sfinkteri olarak adlandırılan ve safra ile pankreas kanallarının ortak olarak onikiparmak bağırsağına döküldüğü yeri tıkamış, daha doğrusu daraltmış. Bu olay da fark edilmediği için, pankeas salgısı, kendi içinde birikerek, pankreasın iltihaplanmasına yol açmış.
Bundan sonra sağlığınızla ilgili olarak geçirdiğiniz tüm olayların, bununla bağlantısının olduğu söylenebilir.
Halen bu taş çıkarılmış olmakla birlikte, oddi sfinkterinde uzun süre kalması, bu bölgede darlık nedeni olmuş. Nitekim, pankreas dışında, karaciğer içindeki safra kanalları da genişlemiş. Bu olay da giderek karaciğeri tahrip etme riski taşıyor.
Gittiğiniz hastanenin cerrahi servisinin ameliyatı niçin düşünmediğini bilmiyorum ama yıllar süren olaylara bağlı olarak gelişen darlığın kendi başına genişlemesi mümkün değil.
Size önerim, sindirim sistemi cerrahisinde uzmanlaşmış bir başka hastaneye örneğin tıp fakültesine, bir an önce başvurmanızdır.
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş