Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Asprin migrene karşı

BAŞ ağrısı çekmeyenimiz yoktur. Yapılan araştırmalar kadınlarda daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Aynı araştırma, kadınların yüzde 90’ında bir yıl içinde en az bir kez baş ağrısı olduğunu da belirledi.

Migrenin yeri de başka. ’Çekmeyen bilmez’ deyimindeki gibi, gerçekten insana dünyayı zindan eden bir ağrıdır. Migrenli hastalar, ağrıyı önlemek ve geldiği zaman da kurtulmak için her çareye başvururlar.

Yeni çalışmalar, ’20.yüzyılın mucize ilacı’nın migren tedavisinde de önemli bir yeri olduğunu gösterdi. Düzenli olarak günde iki kez 500mg.lık aspirin kullanımı atakların sıklığını azalttığı gibi, ağrının şiddetini de azaltıcı rol oynamaktadır. Aynı araştırmada, günde iki kez 80 mg.lık dozların da etkili olabileceği şeklinde sonuçlar alınmasına rağmen, bu yönde daha geniş araştırmalar yapılmadan bir şey söylemek doğru değildir.

Aspirinin buradaki rolü, basit bir ağrı kesici olmaktan öte, bir antienflamatuar etki olmaktadır. Migren atakları sırasında beyin damarlarının çevresinde, romatizma sırasında eklemlerde oluşan türde bir tepki olmaktadır. Aspirin, prostoglandin adı verilen hormon benzeri maddeleri etkileyerek, damarlar çevresindeki bu tepkiyi önlemekte ve oluştuğunda da tedavi etmektedir.

Migren sırasında birçok ilaç kullanılabilir. Aspirin, ağrı kesici olarak uzun yıllar önce çok fazla sayıda kullanılıyordu. Daha sonraları Paracetamol bu yeri almaya başladı. Paracetamol, ağrı kesici etki taşımasına rağmen, antienflamatuar etkisi yoktur. Özellikle romatizmada kullanılan antienflamatuar ilaçların bir kısmı da, indomethacin gibi, kendisi baş ağrısı nedeni olabilmektedir.

Migren atakları sırasında ağızdan ilaç vermek, çoğu zaman etkili olamamaktadır. Bunun nedeni bazen bulantı ise de, çoğu zaman mide hareketlerinin durmasıdır. Bir ilacın kana karışabilmesi için mideden bağırsağa geçmesi gerekir. Mide hareketlerinin çok yavaşladığı ya da geçici olarak durduğu durumlarda ağızdan alınan ilaçların etkisi çok az olmaktadır. Hastalar bazen phenotiazinli bulantı kesiciler almak gereğini duyarlar. Bu da mide hareketlerini daha da azaltıcı etkiye neden olur. İşte bu durumlarda kullanılacak en etkili ilaç metoclopramide. Bulantı kesici etkisinin yanı sıra, mide boşalmasını da hızlandırması olumlu etkiler yaratmaktadır. Migren atağı sırasında Aspirin ile birlikte metoclopramide alınması, aspirinin kana süratle karışarak kısa zamanda etki göstermesini sağlamaktadır. Ancak, migren krizlerini bekleyip onları tedaviye çalışmaktansa, düzenli olarak aspirin kullanıp krizi önlemek daha akılcı.

Kekemelik psikolojik sorunlara bağlı olabilir

23 yaşında bir kızım. Sorunum kekemelikten ziyade, konuşma zorluğu. Bu, bende doğuştan geliyor ve psikolojik bir etki yapıyor. İnsanlardan kaçmak istiyorum. Tam bir çıkmaz içindeyim. Acaba bu bir hastalık mıdır? Bir kitapta, şifalı bitkilerin bulunduğunu okumuştum, ama hangi bitkiyi kullanacağımı da bilmiyorum.Bana biraz bilgi verirseniz sevinirim. M.M./ANKARA

KONUŞMA zorluğu tabiriyle neyi kastettiğiniz pek anlaşılmıyor. Eğer bazı tür kekemelikte olduğu gibi, hecelerin veya harflerin tekrarlaması değil de, söze başlarken tutulma olayını kastediyorsanız, bu da bir çeşit kekemeliktir.Kekemelikler, genellikle bebek denilebilecek yaşlarda yaşanan korkular, psikolojik baskılar gibi etkenlere bağlı olarak gelişir.

Tedavisinde, önce psikanaliz denilen,kişinin geçmişindeki psikolojik durumunu incelemek ve sorunlar varsa, destek tedaviler uygulamak yöntemi uygulanır. Ayrıca solunum eksersizleri ile kekemeliği tedavi etmek mümkündür. Şifalı otlardan bir fayda elde edeceğiniz sanmıyorum.

Bunun tetkik ve tedavisi için, psikiyatri uzmanlarının yardımı gerekir. Size yakın bir hastanenin psikiyatri servisine başvurmanız, belirli aralıklarla kontrol imkanı vereceği için yararlı olacaktır.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları