Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Belim ağrıyor
40 yaşında bir bayanım. Dokuz ay kadar önce bel ağrısı ile yatağa düştüm. Bacaklarımı bile hareket ettiremiyordum. Bir yaşlı teyze kuyruk sokumu kemiğine bağlı olduğunu söyledi, biraz kaldırınca ben rahatladım. Ancak daha sonra bir beyin cerrahı bunun bel fıtığı olduğunu söyledi.
Kadın-doğum bölümüne gittim, sol tarafımda kitle olduğu söylendi, ameliyat tavsiye edildi.Bazen bel ağrısı ile idrar şikayetim oluyordu, bunun için gittiğim doktor, böbrek kanalımda taş olduğunu ve böbreğimin şiştiğini söyledi.
Benim sinirlerim de allak bullak oldu. Sinir hastalıkları doktoruna da tedavi oluyorum.Bana önerileriniz ne olacak? S Kara / ADANA
MEKTUPTAKİ tariflere bakıldığında beyin cerrahının koyduğu teşhise katılmamak mümkün değil.
Omurilik civarına yapılan çekme kaldırma gibi işlemlerle fıtıklaşmış olan kısmın geçici olarak rahatlaması mümkün ama bu hiç bir zaman kesin tedavi oluşturmaz.
Kadın hastalıkları uzmanı bir kitle bulmuş ama anlaşıldığına göre ultrasonografi gibi bir tetkik yapmadan ameliyat kararı vermiş. Ayrıca yapılan böbrek tetkikinde taş nedeniyle kanalın tıkandığı ve böbreğin şiştiği dikkate alınınca, kadın hastalıkları uzmanının bulduğu kitlenin böbreğe ait mi olduğu yoksa ayrıca yumurtalıklarda bir kitle mi olduğu pek net anlaşılmıyor.
Bütün bunları yaşamak sinir sisteminizi de bozmuş.
Size tavsiyemiz bir iç hastalıkları uzmanına başvurarak öncelikle muayene olmanız ve ardından da tüm karnınızın ultrasonografik incelemesiyle gerek böbreklerin ve gerekse yumurtalıkların durumunu kesin olarak ortaya koymanız.
Durumunuz ayrıntılı olarak ortaya konulduktan sonra kadın hastalıklarından mı yoksa böbreklerinizden mi tedaviye girmeniz gerektiğine bu doktor karar vermeli.
Bel ve kuyruk sokumu kısmınızdaki ağrılar için bilgisayarlı tomografi ya da daha iyisi, MR tetkiki yapılmalı.
Bu yöndeki durumun kesin olarak belirlenmesiyle yapılması gerekenler de aydınlığa çıkacaktır.
Ağrının kaynağı bağırsaklarınız
M.Ceyhan/TRABZON
KARNINIZIN alt kısmında olan ağrılar için, idrar yolları ve üreme sisteminiz açısından tüm tetkikleri yaptırdığınız ve bir bozukluk bulunmadığı dikkate alınırsa, geriye sindirim sistemi sorunları kalıyor. Asabi bağırsak olarak da adlandırılabilecek irritabl kolon hastalığında bağırsak hareketleri artması ve kalın bağırsakta kramplaşmalar sık görülür.
Bu kişilerde, ishal olabildiği gibi, kabızlık dönemleri de görülebilir. Bu durumda olan kişiler çoğu zaman, dışkılarının keçi pisliği gibi parça parça çıktığından bahsederler.Bu hastalık, asabi bağırsak deyiminden de anlaşılacağı gibi, sinir sistemi duyarlı olan kişilerde sık görülür. Özellikle gergin dönemlerde şikayetlerde artmalar görülür.Size tavsiyem, bir iç hastalıkları ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmanızdır.
Gıda zehirlenmesi yazın daha sık görülür
M.ATEŞ
SİZİN de belirttiğiniz gibi, gıda zehirlenmeleri yaz aylarında artar. Bunun en önemli nedeni hava ısısının artmasıdır. Sıcakta mikroplar daha kolay ürer.Özellikle et ve tavuk gibi gıdalar mikrop üremesi için çok elverişlidir. Bu ürünleri hazırlayanların ellerinin ve kullandıkları gereçlerin (bıçak vb.) yeterli derecede temiz olmaması, sinek vb. haşaratın konması, ete mikrop bulaşmasına neden olmaktadır.Korunmak için, açıkta bekletilmiş et ve tavuklardan, hazır gıdalardan kaçınmak, görüntüsü ya da kokusu değişmiş gıdaları almamak, çiğ et ya da tavuğu alır almaz iyice yıkayarak hemen pişirmek ve pişmiş gıdaları buzdolabında saklamak önerilebilir.
Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş