Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
ASO yüksekliği ne anlama geliyor?
SİZDEN öğrenmek istediğim, romatizma testlerinden olan ASO (antistreptolizin) değerinin yüksek olma sebepleri, yan etkileri ve aylık olarak yapılan iğnelerin dışında, doğal yollardan kandaki değerini normal düzeye düşürülme şansının olup olmadığı.
Bende ASO, 400-500 civarında çıkıyor, CRP ve RF testleri normal. Penadur iğnesi yaptırınca değer normal oluyor, bırakınca tekrar yükseliyor. Ayrıca tüm kan ve idrar testlerim normal çıkıyor. Y.GÜMÜŞ
KISACA ASO denilen antistreptolizin tahlili, üst solunum yolu ve özellikle bademcikler civarına yerleşen streptokok cinsi mikroplarla ilgili bilgi verir, Bu tahlilin yükselmesi, üst solunum yolunda bu tür bir mikropla enfeksiyon geçirildiğini gösterir. Bu mikropla geçirilen enfeksiyonlardan sonra bazen, akut ateşli eklem romatizması, akut glomerulonefrit denilen böbrekte iltihaplanma ya da romatizmal kardit de denilen, romatizmanın kalpte iltihaplanma yapması durumları ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar zamanında tedavi edilemezse kalıcı bazı sorunlara yol açabilir.
Bu tahlilin yüksek çıkması streptokok infeksiyonu geçirilmiş olduğunu göstermekten daha öte bir anlam taşımaz. Yani bu sadece bu tahlilin yüksek bulunması, vücutta bir romatizma bulunduğunun kanıtı değildir
.Bu tahlilin yüksek olduğu durumlarda romatizma ataklarını önleyebilmek için, üst solunum yoluna yerleşen mikropları ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu mikroplara karşı en etkili antibiyotiklerden biri, penisilindir. Penisilin, ucuz da olduğu için öncelikle tercih edilen ilaç olmaktadır. Penisilinin kullanılamayacağı durumlarda -örneğin Penisilin alerjisi- başka antibiyotikler de kullanılabilir. Antibiyotik kullanılmaması halinde de zaman içinde ASO değeri kendiliğinden düşebilir, ancak burada önemli olan ASO'nun düşmesi değil, yükselmemesini sağlamaktır. Yani arasıra tahlil yaptırıp yüksek bulunca ilaç kullanmak önemli değildir. Önemli olan periyodik olarak ilaç kullanıp, örneğin aylık depo-penisilin uygulamalarıyla streptokok enfeksiyonu oluşmasını önlemektir. Çünkü hangi enfeksiyonun arkasından romatizma atağı olacağını önceden bilmek mümkün değildir, önlem almak gerekir.
Gilbert Hastalığı nedir?
YAKLAŞIK 5-6 aydır vücudumda sarılık var. Yapılan tetkiklerde, kanımdaki bilirubin oranı yüksek bulundu.
Doktorum Gilbert Hastalığı diye bir şey söyledi. Bununla ilgili bir açıklama yaparsanız çok sevinirim. M.DOĞAR
KANDA bulunan alyuvarların ortalama 120 günlük ömrü vardır. Bu süreyi tamamlayan hücreler parçalanır. Parçalanan hücrelerin öncelikle demir gibi maddeleri tekrar kullanılmak üzere ilgili yerlere aktarılır.
Bazı kısımları karaciğer tarafından tutulur, işlendikten sonra safra kanallarına ve böylece bağırsağa atılır, sindirim işleminde kullanılır. Bu sürecin herhangi bir aşamasında aksaklık olursa bilirubin adı verilen bu parçalanma ürünleri kanda birikmeye başlar. Sarı renkli olan bu madde kanda birikince hastanın, önce göz akları olmak üzere tüm cildi sararmaya başlar.
Özetle söylemek gerekirse, bu sistemi etkileyen bir çok hastalıkta kandaki bilirubin düzeyi yükselir ve hastada sarılık görülür.
Gilbert hastalığı da bunlardan biridir. Üretilmiş olan bilirubinin karaciğerden safra kanallarına ulaştırılmasında görevli olan enzimin eksikliğine bağlı olarak yeterince atılamaması ve bazen kanda birikmesi tablosudur.
Kesin bir tedavisi olmadığı gibi zararı ve bulaşıcılığı da yoktur, kaygılanmayın.
Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş