Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Baz istasyonu beyin tümörünü etkiler mi?

UZUN süredir aklımı kurcalayan sorulara sizden yanıt alabileceğimi ümit ediyorum.

Evimiz Telekom binasının karşısında ve tüm pencereleri en az 10 adet baz istasyonuna bakmakta. Baz istasyonları 1996'da faaliyete geçti. Eşimde 1997 yılı nisan ayında Glioma tesbit edildi. Acilen önce Amerika'da sonra da burada tedavi edildi. Şu anda tümör yüzde 60 oranında küçülmüş ve sabitlenmiş durumda, ancak her an büyüyebileceğini söylüyorlar. Beyin tümörünün başlama nedeni baz istasyonlardan yayılan radyasyon olabilir mi? Karşı karşıya bulunduğumuz baz istasyonlar mevcut tümörü tekrar harekete geçirebilir mi? A.GENÇ

ÖNCELİKLE ben bu konuda uzman olmadığımı belirteyim. Yazdığım yazılar yaptığım araştırmalardan elde ettiğim verilerin ışığında hazırlandı.

İsterseniz ben bu konudaki kişisel görüşümü belirteyim. Öncelikle eşinizin beyin tümörünün oluşumunda baz istasyonların katkısının olmadığı kanısındayım. İstasyonların kuruluşu ile beyin tümörünün teşhis edilmesi arasında geçen süre en fazla 1 yıl. Bu kadar süre içinde eşiniz özellikle radyasyon bomdardımanına maruz tutulsa bile tümör oluşup belirti verecek ve teşhis edilecek boyuta ulaşamaz.

Radyasyonların etkisi hücre DNA'sında hasara yol açmasıyla oluşur. Benim okuduğum çalışmalarda 2450 MHz. frekansındaki dalgaların, hücre kültüründe, yüksek dozda ve uzun süre etkilemesi halinde hücre DNA'sında bozulmalar yarattığı belirlenmişti. Ancak dikkat edilmesi gereken husus 2450 MHz.lik frekansların mikrodalga fırınlarda ısı yaratmak amacıyla kullanılmasıdır. Isı üretmek için özel olarak hazırlanmış bir frekansla deney yapıp bunu haberleşme amaçlı olarak kullanılan frekanslarla mukayese etmek her zaman güvenilir sonuç vermiyor.

Bir başka çalışmada lenfomaya yatkın bir yapı taşıyan fareler kg başına 1 W. gibi yüksek bir dozda cep telefonlarında kullanılan frekanstaki dalgalara 18 ay gibi uzun bir süre devamlı olarak maruz tutulmuş. Bu farelerde lenfoma hastalığı daha yüksek oranda görülmüş. Bu çalışmada diğer kanser türlerinde artış görülmediği gibi, normal farelerle yapılan çalışmalarda ne lanfoma ne de diğer kanser türlerinde bir artış görülmüş.

Bir başka çalışma, beyin tümörü oluşturulmuş farelerde bu dalgaların tümörü hızlandırıcı bir etkisinin olmadığını belirledi.Bir çalışma da cep telefonu ile konuşmanın kafa içinde kromozom bozulmasına yol açacak şekilde ısı artışına yol açmadığını gösteriyorBen, kurallara uygun üretilmiş ve uygun şekilde yerleştirilmiş olan baz istasyonlarından korkmaya gerek olmadığı görüşündeyim. Ancak öte yandan da, en azından İstanbul'daki bazı baz istasyonların kurallara uygun yerlere takılmadığı kanısındayım. Bu baz istasyonlarının teknik olarak uygun olduğunu bilmem de mümkün değil. Baz istasyonların çoğu, spot ampullerin arkasına ve yanlara değil de esas ışığını karşıya vermesi gibi, dalgaların büyük bir kısmını karşıya yönlendirir. Pencerenizin karşısında üstelik de en az 10 tane baz istasyonu olmasının sizi huzursuz etmesine hak veriyorum. Aradaki mesafeyi, baz istasyonların gücünü ve çok sayıdaki baz istasyonundan yayılan dalgaların birbirini nasıl etkilediğini bilmeden sizin evinizi hangi oranda etkileyeceğini söylemek güç. Bu dalgaların gücünün ölçülmesinin mümkün ama pahalı olduğunu duydum.

Tekrar aktifleşme riski, tümörün özelliği nedeniyle zaten mümkün olan böyle bir durumda, penceresinin karşısında en az 10 tane baz istasyonuyla oturmak, en azından psikolojik olarak yıpratıcı bir şey. Keşke, ne yapmanızın en doğru olacağını söyleyebilsem...

Nefes almak bazen sorun oluyor

NEFES almak her zaman değilse de bazen sorun oluyor. Burnumun içine baktığımda, sonla doğru kırmızı şişlikler görüyorum. Doktor bunun sorun olmadığını söylüyor. Ancak özellikle sıcak havada nefes almam sorun oluyor... A.AYDIN

BURNUNUZUN içinde gördüğünüz kırmızı şişliklerin, konka adı verilen çıkıntılar olduğunu sanıyorum. Bunlar, herkeste bulunan normal oluşumlardır. Ancak sizin nefes almakta sorununuz olduğu dikkate alınınca konka hipertrofisi denilen, bu oluşumların şişmesi halinin varlığı düşünülebilir. Özellikle alerjik nezle gibi sorunu olanlarda bu durum sık görülebilir. Siz Kulak Boğaz Burun Hastalıkları uzmanı bir doktora tekrar muayene olun.

Ağrınız miyoma bağlı değil

K.L./ANTALYA

MİYOM, rahimde yer alan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Hastalığın belirtileri, miyomun rahim duvarının içinde, dışında ya da duvar içinde yer almasına ve büyüklüğüne göre değişir. Ancak bu denli şiddetli bir karın ağrısını da miyoma bağlamak pek mümkün gözükmüyor. Çok küçük olan miyomunuz 1994 yılından bu yana büyüme de göstermediğine göre hemen ameliyat görüşüne de katılmak mümkün değil. Miyom için belirli aralıklarla kontrol olmanız ve büyüme görüldüğü taktirde ameliyatı düşünmenizi, ancak karın ağrıları için yeniden tetkik yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Bu tetkiki, iç hastalıkları uzmanı bir doktorun denetiminde yaptırmanızın daha uygun olacağını düşünüyorum.

Cildim sertleşiyor

E.İPEK

SKLERODERMA hastalığı, tıp dilinde kollajen doku hastalıkları olarak adlandırılan gruptan bir hastalıktır. Romatizmadakine benzer mekanizmalarla gelişen ve bağ-destek dokusunu etkileyen bu hastalıklardan sklerodermada özellikle ciltte sertleşmeler ortaya çıkar. Derinin gerilip elastikliğini kaybetmesi ile kendini gösteren bu hastalıkta hastanın yüzündeki hatlar kaybolup bir maske görüntüsünü alması, eklem civarındaki cilt ve diğer dokuların elastikliğini kaybetmesiyle de hareket zorlukları ortaya çıkar.Hastalığı tümden ortadan kaldırmak pek mümkün değilse de, kontrol altında tutmak imkanı vardır. Üniversite hastanelerinden birinin Romatoloji servisine muayene olmanızı tavsiye ederim. Buranın takibi altına girerseniz, hastalığın gösterdiği aşamalara uygun tedavilerle başarı sağlamak mümkün olabilecektir.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları