Paylaş
Kalbimin ritmi bozuk
M.AYDAN
Sizin yanlış yazdığınız hastalığın doğru adı Atrial Fibrilasyon’dur. Kalbin kulakçık kısmının düzenli kasılmalar yerine titreşim halinde çalışmasına bağlı olan bir durumdur. Kalbin kulakçıklarındaki elektrik karmaşası, karıncıkların da düzensiz çalışmasına yol açar. Bu nedenle nabız bazen hızlı, bazen yavaş, bazı atımlarda dolgun, bazı atımlarda da zayıftır.
Oluşumuna yol açan birçok neden var. Bunlar arasında tiroid bezinin fazla hormon salgılamasından koroner kalp hastalığına kadar birçok hastalık yer alır.
Atrial fibrilasyonun en önemli riski, kalbin kulakçıklarının düzenli kasılma bulunmaması nedeniyle tamamen boşalamaması ve burada duraklayan kanda pıhtılar oluşmasıdır. Buradan kopan bir pıhtı, kan dolaşımına karışarak vücuda yayılıp damar tıkanmasına yol açabilir. Pıhtı beyin damarlarını tıkarsa felçlere, diğer organların damarlarını tıkarsa kangrenlere neden olabilir. Bu riske karşı, atrial fibrilasyonu olan ve düzeltilemeyen hastalara sürekli olarak pıhtılaşmayı azaltıcı ilaçlar verilir.
Atrial fibrilasyon, eğer uzun süreden beri devam etmiyorsa, düzeltilmeye çalışılabilir. Bu amaçla bazen ritm düzenleyici ilaçlar verilebildiği gibi, bazen de elektrik şoku kullanılabilir. Ritmin tekrar bozulmaması için ritm düzenleyici (antiaritmik) ilaçlar kullanılırken bir yandan da atrial fibrilasyona yol açan hastalığın araştırılması ve bulunabilirse tedavisi yapılır.
Atrial fibrilasyonu düzeltilemeyen hastalarda kalp atım sayısı eğer yüksek rakamlardaysa, dolaşım olumsuz etkileneceği için, kalbin atım sayısının azaltılması gerekebilir.
Atrial fibrilasyonlu hastaların sürekli olarak kardiyoloji uzmanı bir hekimin kontrolunda kalmaları gerekmektedir.
Prostat iltihabı oldum
H.MERTCAN / HOLLANDA
Prostat iltihabı, özellikle uzadığı zaman, zor tedavi edilen bir hastalık haline gelir. Sizin hastalığınız başarıyla tedavi edilmiş ama ödem denilen şekilde, şiş kalmış. Dışkılama sırasında, makata komşuluğu nedeniyle, şiş olan prostat, baskıya uğrar, belki biraz ağrı ve idrar yolundan akıntı olabilir. Bu da zaman içinde kaybolur. Böyle bir durumda olmak, ne evlenmenizi ne de çocuk sahibi olmanızı engeller. Evlenip, düzenli bir cinsel yaşama kavuşmak, prostatın sık sık boşalmasını sağladığı için iyileşme süresini kısaltacaktır.
20 yaş dişi çekilmeli mi ?
A.KIRCA
20 yaş dişleri konusunda değişik görüşler var. Bazı diş hekimleri bu dişlerin çiğnemede önemli bir katkısının olmadığını, kolay ve etkili bir şekilde fırçalanamadığı için sıklıkla çürüyüp sorun çıkardığını bu nedenle hemen çekilmesi gerektiğini savunuyorlar. Çoğu kişide çene kavsi dar olduğu için, bu dişler kendine yer bulmak için diğer dişleri iterek eğrilmelere de neden olabiliyor.
Ben diş hekimi değilim ama yaptığım araştırmalar sonucunda, sorun çıkartmadığı sürece yerinde bırakılması, sorun çıkardığı taktirde de çekilmesi gerektiği kanısındayım.
Sizin 20 yaş dişleriniz sorun çıkartıyor. Beklediğiniz taktirde diğer dişlerinizin eğrilmesine yol açabilecek, bu nedenle çektirmenizi öneren diş hekimlerinin önerilerine uysanız iyi edersiniz.
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş