Paylaş
Okur mektupları
Epigastrik fıtık nedir?
İki yıl kadar önce anneme epigastrik herni teşhisi koydular. Bu hastalık nefes alamama ve hırıltı gibi şeyler yapar mı?
Ayrıca yemek yedikten sonra şikayetler daha çoğalıyor. Bizi bu konuda aydınlatmanızı rica ediyorum.
H.Kara
Epigastrik herni, karın duvarının üst kısımlarında midenin bulunduğu kısımda yer alan bir fıtığa verilen isimdir. Bu tanım karın duvarında oluşan bir fıtığı anlatır.
Oysa sizin tarif ettiğiniz şikayetlere bakınca olay daha çok hiatus hernisi olarak adlandırılan tabloyu düşündürüyor.
Bu sorun, karın ile göğüs arasında yer alan ve iki boşluğu ayırmanın dışında solunuma da yardım etmek görevi olan diyaframda, yemek borusunun geçtiği deliğin geniş ve mideyi bağlayan bağların zayıf olduğu durumlarda ortaya çıkar. Buna bağlı olarak, normalde karın boşluğu içinde yer alması gereken midenin bir kısmı, zaman zaman bu delikten göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşır. Bu fıtıklaşma, özellikle akciğerin ve bazen de kalbin itilmesine neden olur. Hele midenin büyük bir kısmının fıtıklaştığı hallerde nefes darlığı ve çarpıntı gibi haller daha da aşırı olacaktır.
Hastanın kilolu olması, beline sıkı kemer ve korse takması, fazla yemek yemesi, yemek sonrası dolu mideyle yatması ya da eğilmesi gibi haller karın içi basıncı arttırarak midenin göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşmasını arttıracaktır.
Diyaframdaki deliğin çok geniş olmadığı durumlarda hastanın kilo vererek karnındaki yağları azaltması, midesini aşırı doldurmaktan kaçınması, özellikle yemek sonrası yatmak veya eğilmekten kaçınması, karnını sıkan korse ve kemer gibi şeyler kullanmaması ile şikayetleri azaltmak mümkündür.
Bütün bu önlemlere rağmen fıtıklaşmanın önlenmediği ve hastanın şikayetlerinin çok olduğu hallerde ameliyat söz konusu olabilmektedir.
Annenizin durumunu tam olarak bilemiyorum. Verdiğim bu genel bilgilerden sonra bir sonuca varabildiğinizi umuyorum. Eğer tam olarak aydınlanmayan durumlar varsa gastroenteroloji uzmanı bir doktora muayene ettirebilirsiniz.
Sakalım çıkmıyor
28 yaşındayım. Yaşıtlarım gibi sakalım çıkmıyor. Bu konuda ne yapabilirim? Acaba bu yaştan sonra sakalım çıkar mı?
Ö.P.
Sık sık hatırlatmama rağmen okurlarım kendi sorunlarını ilgilendiren bir konuda ayrıntılı mektup yazmaya üşeniyorlar. Ben de şifre çözer gibi iş yapmak zorunda kalıyorum.
Şimdi sizin kısa bilgilerinize dayanarak yorum yaparsak, sakal sıklığının öncelikle kalıtsal bir durum olduğunu hatırlatmak istiyorum. Eğer sarışın bir yapınız varsa sakalınızın seyrek olması doğal. Ayrıca ailenizdeki erkekler genellikle az sakallı ise bu durumda da durumunuzun doğal olduğu söylenebilir. Eğer bunlar yok ve sizin cinsel gelişmenizde de aksaklıklar varsa, olayın hormonal bir bozukluk olması ihtimali yüksek.
Olayı kesin olarak öğrenmek istiyorsanız, hormon hastalıkları konusunda uzman bir doktora muayene olmalısınız.
Paylaş