Paylaş
Okur mektupları
Cinsel sorununuz psikolojik
Z. B. / ALMANYA
Psikolojik yapıyı etkileyen hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bazen cinsel isteği azaltıcı etki yapabilir. Bu tür ilaçlar kullanıldıkları sürece etki gösterir, kesildikleri zaman bu etki ortadan kalkar. Sizin rahatsızlığınızın yoğun olduğu dönemde güçlü ilaçlar kullanılmış bu da cinsel istek azalmasına yol açmış, ancak şimdilerde bu tür ilaç kullanılmadığı halde şikayetiniz devam ediyor. Bence bunun nedeni tamamen psikolojik yapınızla ilgili. Uyku sırasında ereksiyonun (sertleşme) normal hatta fazla bile olması cinsel gücünüzle ilgili organik bir sorunun olmadığını gösteriyor. Siz o iğnenin yarattığı etkiye takılı kaldığınız için psikolojik olarak etkileniyorsunuz, bunu kafanızdan atabilseniz tedaviye gerek kalmadan herşey normale dönecek. Kendi başınıza bunu başaramazsanız sizi tedavi eden psikiyatri uzmanından bu yönde de yardım isteyin.
Hormon düzeyi düşük olanı seçin
G. Çetin / İZMİR
Doğum kontrol hapları da hormonal kökenli olduğu için, bazen, kullananlarda kilo alma gibi bir yan etkiyle karşılaşılabilir. Bu gibi yan etkileri en aza indirmek için hormon düzeyi çok az olan ilaçlar üretilmeye başlandı. Bunlardan birini seçebilirsiniz.
Doğum kontrol hapı kullanarak kısır kalmak diye bir şey olmaz. Sadece, uzun süre ilaç kullananlarda ilacı bırakır bırakmaz hamile kalmak mümkün olmayabilir, hamile kalmak için birkaç ay geçmesi gerekebilir.
Aile hekiminize danışabilirsiniz
Y.Tunalı / İSTANBUL
Eğer köşemi sürekli izliyorsanız benim özel doktor ve hastane ismi ve adresi vermekten kaçındığımı görmüş olmalısınız. Ben hangi daldaki uzmanların ilgi alanına girdiği yolunda bilgi veriyorum hangi doktora gideceğine okurlarım karar vermeli.
Aslına bakılırsa herkesin bir aile hekimi olmalı, bu doktor belirli aşamaya kadar olan hastalıkları tedavi etmeli,belirli bir aşamayı geçen ve özel uzmanlık alanına giren konularda da hastanın nereye gideceğine bu doktor karar vermelidir.
Boyun omurlarına gelince bu birden fazla tıp dalının ilgi alanına girmekte. Beyin Cerrahisi, Ortopedi ve Fizik Tedavi uzmanları bu sorunun değişik aşamalarıyla ilgilenmektedir. Sizin sorununuzun hangi boyutta olduğunu bilmediğim için, bunlardan hangisine öncelikle başvurmanız gerektiğini belirleyemiyorum.
Hepatit B aşısı hamilelikte yapılabilir
G.C. / İSTANBUL
Gebelik sırasında aşı uygulanması konusunda herkes değişik bir şey söylüyor. Kural olarak gebe kalmadan önce tüm aşıların yapılmasında yarar var. Ancak, önceden yapılmamış ise bazı aşılar, eğer yapılmasına ihtiyaç doğarsa gebelik sırasında yapılabilir. Hepatit B aşısı da bunlar arasında yer alıyor. Bu vesileyle gebelikte kesinlikle yapılmaması gereken aşıları da sıralamak istiyorum, Bunlar, kızamık, kabakulak, kızamıkçık su çiçeği ve verem aşılarıdır.
Ortopediste başvurmanız gerek
Selma Esatoğlu
İki yıl kadar önce kolunuzda tendon kayması olduğunu ve istirahatle rahatladığınızı ancak şimdilerde ağrı ve şişliğin tekrarladığını belirtiyorsunuz. Tendon kayması deyimi ile neyin anlatılmak istendiğini pek anlayamadım. Ayrıca kolunuzun neresinde sorun olduğu yolunda da ayrıntılı bilgi vermemişsiniz. Ancak sorun ne ve nerede olursa olsun, bu konu ile ortopedistler ilgilendiği için bu daldaki bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim.
Posta adresi; Dr. Gündüz Tezmen
Hürriyet Gazetesi Güneşli 34544 İSTANBUL
Paylaş