Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Ortopedik muayene gerekli
A. Bahadır / İZMİT
Gerek boynunuzdaki ve gerekse ayaklarınızdaki sorunları meslek hastalığı olarak niteleyebiliriz. Sürekli olarak ayakta durmanız taban çökmesi ve topuk dikeni oluşmasına, okumak için başınızı öne eğmeniz de boyun kavsinizin düzleşmesine yol açmış. Ayaklarınızdaki sorunlar için sürekli olarak tabanlık kullanmalısınız. Ancak topuk dikeni yeni oluştuğu için, halen kullanmakta olduğunuz tabanlıkta bununla ilgili önlemler olduğunu sanmıyorum.Bu amaçla yapılan tabanlıklarda, topuk altına gelen kısım yumuşatılmış bir yapıdadır. Eğer bir ortopedi uzmanına başvurursanız, ayaklarınız için gerekli olan tabanlıkların özelliklerini belirletebilir ve bunu bir ortopedi atölyesinde yaptırabilirsiniz. Boynunuz için halen uygulamakta olduğunuz egzersiz ve yuvarlak yastıkla yatma önlemlerinin yeterli olacağını sanıyorum.
Karaciğerden parça almak sakıncalı mı?
K. Karataş / ALMANYA
Karaciğerinizdeki hastalığı teşhis edebilmek için iki kaburga arasından iğne ile girilerek parça alınmasına, karaciğer biopsisi adı verilmektedir. Amacı, hücre yapısını inceleyerek hastalığın kesin teşhisinin ve karaciğerin durumunun belirlenmesidir. Bu işlemi yaparken sizden imza almaları, tüm dünyada uygulanan kurallar gereğidir. Her türlü müdahale gibi bunun da işlem sırasında küçük riskleri bulunmakla beraber, bu riskler, hele işlem uzman ellerde yapılırsa, önemli değildir. Sizin düşündüğünüz gibi sonradan herhangi bir etki yaratması da söz konusu değildir.
Hormon kullanmayın
A. H. / SAMSUN
Erkeklerde prostat büyümesi, kadınlarda miyom oluşmasında hormonların rolü önemlidir. Ancak bunu önlemek amacıyla hormon tedavisi yapılması da tartışmalı bir durum. Her tedavide bazı yan etkiler mevcuttur. Hormon tedavisinde ise bunlar çok daha önemli boyutlara varabilirler. Miyomu önlemek için amacıyla hormon kullanmak, diğer bazı sorunlara yol açabileceği için, hemen tavsiye edilecek bir uygulama değildir. Her vakada, yararı ve yan etkileri uzman bir doktor tarafından hassaslıkla değerlendirilmeli ve buna göre karar verilmelidir.
Hepatit B taşıyorsunuz
Y. Demet / ALMANYA
Hepatit B virüsü, genellikle kan nakli, ameliyat, temiz olmayan iğnelerle yapılan enjeksiyon yollarıyla bulaşır.
Bu virüs karaciğerde iltihaplanma yaratarak sarılık nedeni olabilmektedir. Ancak, virüs bulaşan herkesin hasta olması da gerekmiyor. Portörlük olarak adlandırılan tabloda, kişinin kanında virüs bulunmakla beraber hastalanmayabilir. Yapılan tahliller ve diğer tetkikler normal olarak bulunduğuna göre sizde de portörlük söz konusu olsa gerek. Ancak, ileride hastalanmayacağınız konusunda da kesin bir garanti verilemez. Bu nedenle, doktorunuza zaman zaman başvurarak kontrol yaptırmanız yararlı olacak.
Paylaş