Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

İşitme cihazları

Dünkü yazımda işitme azalmasının belirtilerini ve teşhis için yapılması gerekenleri belirtmiştim. Bugünkü yazımda da işitme azalması hallerinde kullanılan cihazlar hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Nasıl oluşuyor?

İç kulağa iletilen ses, koklea denilen solucanvari oluşumda, duyu sinirlerinin yardımıyla elektrik sinyalleri haline dönüşür.

Bu sinyaller beyindeki ilgili merkezlere ulaştığında işitme gerçekleşir. Kokleadaki sinir uçlarının ya da beyne ulaşan sinirlerin yeterli elektrik iletimini yapamaması halinde işitme azalması oluşur. Bunun oluşumunda kalıtım, yüksek seslere uzun süreler maruz kalma ve yaşlanma gibi etkenler rol oynar. Bunların sonucunda 65 yaşın üzerindeki, ortalama üç kişiden birinde işitme azalması oluşur.

Cihazlar ne yapıyor?

İşitme cihazları temel olarak sesi alıp yükselterek kulak yoluna veren sistemlerdir. Bu özelliğiyle çoğu kişide bir ölçüde yardım sağlamakla birlikte herkeste istenen tam sonucu vermeyebilir. Çünkü, dünkü yazımda da belirttiğim gibi işitme kayıpları, özellikle tiz sesler olmak üzere bazı frekansları ilgilendirir. Oysa cihazlar tüm sesleri birlikte yükseltir. Böylece istenilen sesler için sesi yükseltirken işitme kaybı olmayan frekanslardaki sesler de yükseleceği için sonuçta gürültü halinde bir sonuç ortaya çıkabilir. Özellikle geri plan gürültüsü denilen sesler bazen rahatsız edici olabilir. Buna karşılık modern teknolojik çalışmalar devam ediyor. Özellikle dijital teknolojinin yardımıyla geliştirilen cihazlarda geri plan gürültüsü büyük ölçüde azaltılabildiği gibi, ince ayar yaparak ideal sonuca biraz daha yaklaşmak mümkün olabiliyor. Tümüyle dijital cihazlarda sonuçlar çok daha iyi olmakla beraber, bunların fiyatları da daha yüksek oluyor.

Cihazların tipleri

Kullanım şekline göre beş ayrı tip işitme cihazı bulunmaktadır. Bunlar, cebe konulan, kulak arkasına takılan, kulak içine konulan, kanal içine giren ve tümüyle kanal içinde kalan tiplerdir. Kanal içi tipler, işitme cihazı görüntüsünden rahatsız olan kişilerle, sıklıkla telefon konuşması yapanlar tarafından tercih edilmekle birlikte, kullanım sırasında ayar yapma imkanının olmamasının yanı sıra sesi yükseltme kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle aşırı dereceli işitme kayıplarında yeterli sonuç vermeyebilir. Uygun bir cihazın seçilebilmesi için, doktor muayenesinin yanı sıra cihazın teknisyenleriyle ayrıntılı olarak görüşerek her cihazın olumlu ve olumsuz yönlerini iyice öğrenip buna göre tercih kullanmak ve de cihazları bir süre deneyerek uygun olanı seçmek daha doğru olacaktır.



Yazarın Tüm Yazıları