Paylaş
Şişman çocuk kısa mı kalır?
G. G. / İstanbul
Boy uzamasıyla kilo arasında ilişki mevcuttur. Ergenlik ve ilk gençlik döneminde kilolu olanların kısa boylu kalma ihtimalleri daha fazla olmaktadır. Süt, tam yağlı olduğu zaman, kalorisi nispeten yüksek olan bir gıdadır. Ancak kalsiyum açısından da önemli bir kaynak olduğunu da hatırdan çıkartmamak gerekir. Bu konunun önemini kavrayan batı ülkelerinde, yağı alınmış süt tüketimi çok yaygınlaşmıştır. Ülkemizde de son zamanlarda yağsız süt her yerde bulunabilir hale geldi. Üstelik kalsiyumu zenginleştirilmiş olanları da bulunabiliyor. Boyunuz için henüz endişelenmeyin. Önümüzdeki yıllarda da bir miktar daha uzayabilirsiniz. Boy uzaması için ilaç kullanmanızı tavsiye etmem.
Aftlardan bıktım
F. E. / Gaziantep
Ağızda devamlı olarak aft çıkması, diş ve ağız bakımının yeterli olmaması, vitamin eksikliği ve beslenme alışkanlığı gibi faktörlere bağlı olabilir. Ancak, Behçet Hastalığı’nı da dikkatten kaçırmamak gerekir. Bu hastalık, ağızda aft, cinsel organlar çevresinde yara ve gözde iltihaplanma ile kendini gösterirse de belirtilerin tümü olmadan da Behçet Hastalığı’na yakalananlara rastlanmaktadır. Bu hastalık damarlarda iltihaplanma ve tıkanma, eklemlerde iltihaplanma, karaciğer ve diğer bazı organlarda etkilenme gibi başka sorunlar da yaratabilmektedir. Hastalığın teşhisinde, peterji testi adı verilen çok kolay bir test kullanılmaktadır, çevrenizdeki bir deri hastalıkları uzmanına başvurarak Behçet hastalığı açısından tetkik olun.
Alerjiyi nasıl giderebilirim?
N. Aydıner / İstanbul
Alerji, normal koşullarda insana rahatsızlık vermeyecek maddelerin, normal dışı bir reaksiyon göstermesi halidir. Gıda alerjileri buna en tipik örnektir. normalde herkesin yediği gıdalar bazı kişiler için zararlı etki yapabilir. Alerji testlerinin yapılması, tedavi amaçlı değil, neye karşı alerjiler bulunduğunu tesbit içindir. Gıda alerjilerinde, neyin alerji yaptığını eleme usulüyle de öğrenmek mümkün. Şüphelendiğiniz gıdalardan sadece birini yiyerek, alerjik belirtiler ortaya çıkarsa, o gıdanın alerji yaptığını öğrenmek mümkündür. Belirtiler kaybolduktan sonra, başka bir gıda ile deneme yaparak tüm gıdaları sırayla denemek mümkün.
Alerjilerde tedavi ilkelerinden biri ve belki de en önemlisi, alerji yapan maddeden uzak durmaktır. Gerek tahlillerle ve gerekse deneyerek alerji yaptığını öğrendiğiniz gıdalardan kaçınmanız yararlı olacaktır. Belirtiler ortaya çıktığı taktirde ilaçlar kullanarak rahatlayabilirisiniz.
Paylaş