Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kemoterapi mi, yoksa radyoterapi mi yaptırayım?

R. U. / Ankara

Sarkoma, habis nitelik taşıyan tümörlerin bir grubunun genel adıdır. Tedavisinde, diğer habis tümörlerde uygulanan tedavi prensipleri, mümkünse cerrahi olarak çıkartmak, radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanır. Bunların hangisinin uygulanmasının yararlı olacağına, hastayı muayene eden doktorlar karar verir. Kaldı ki, radyoterapi ve kemoterapide toplam dozların, kemoterapide ilaç cinsinin belirlenmesinde de tümör hücresinin cinsi kadar hastanın diğer özellikleri de etkilidir. Gerek hastayı görme olanağım olmadığı ve gerekse onkoloji benim uzmanlık alanımın dışında kaldığı için, benim herhangi bir öneride bulunmam doğru olmaz. Tedavinizi planlayan üniversite hastanesi ile bağlantınızı sürdürmenizi tavsiye ederim.

Epilepsi nedir, tipleri var mıdır?

E. B. / İzmir

Grand mal (büyük nöbet) ya da petit mal (küçük nöbet) tarzında da olsa, epilepsi (sara) hastalığı, beyin hücrelerindeki yıkım sonucu, bu bölgeden zaman zaman elektrik kaçağı olması ve bu kaçağın beynin diğer kısımlarını etkileyerek istem dışı hareketler yapılmasıdır.

Beyin hücrelerindeki hasar, çoğu zaman zor doğum sırasında ortaya çıkarsa da daha sonra geçirilen beyin iltihapları, travmalar (çarpma ve kaza gibi) ve tümörler de epilepsi nedeni olan hücre hasarlarına yol açabilir.

Epilepsi tedavisinde bugün için geçerli olan tedavi yöntemi, devamlı olarak ilaç kullanarak nöbetleri önlemektir. Hastaların Nöroloji uzmanı bir doktorun kontrolünde kalarak, nöbetleri kontrol altına alacak ilaç cinsi ve dozunu belirlemeleri gerekir.






 








Yazarın Tüm Yazıları