MULTİPL skleroz (MS), sinir sisteminin kronik bir hastalığı. Ataklarla başlıyor ve ardından gerilemeler görülüyor.
Bazı araştırmacılar, çocuklukta veya ergenlik döneminde geçirilmiş uçuk virüsü ya da klamidya bakterisiyle geçirilmiş enfeksiyonların bu hastalığın nedeni olduğunu öne sürüyor. Yapılan araştırmalar çok sayıda genin de bulunduğunu ortaya koymuş. Enfeksiyonla ilgili olarak yapılan araştırmalar, bazı enfeksiyonların hastalığı tetiklediğini göstermişse de hastalığa neden olduğu yolunda bir kanıt elde edilememiş.
Bugünlerde Berlin'de yapılmakta olan Avrupa Nöroloji Derneği'nin toplantısının yanı sıra Schering firması tarafından hazırlanan MS'de beta interferon kullanımının 10. yılı toplantısında konuşan Dr. Kenneth Johnson, 1960'ların sonuna kadar olan dönemi MS açısından karanlık dönem olarak tanımlıyor. 1970'li yıllar MS tedavisinde kortizon, 1980'li yıllarda ise bağışıklık baskılayıcılar kullanılmış. Johnson, 1990'lı yılları da bağışıklık düzenleyiciler dönemi olarak tanımlıyor. Dr. Johnson, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) beta interferon olan Betaferon'a ruhsat vermesini, MS tedavisine güneşin doğması olarak tanımlıyor.
Aynı toplantıda konuşan Dr. Günther Stock,Schering'in sinir sistemi alanında yaptığı çalışmaları anlatırken, iğne tedavisinden bıkan MS'li hastalara müjdeli haberler verdi. Yapılan çalışmalarla ağızdan alınabilecek hapların yolda olduğundan bahseden Dr. Stock, Mesopram, Rolipram, Pirfenidon, CCR-1 antogonistleri gibi maddelerle yapılan çalışmalarda bazı çalışmaların Faz 2 noktasına ulaştığını, bunları yakın bir gelecekte MS'li hastaların kullanımına sunmayı umduklarını belirtti.
Dr. Stock konuşmasında, dünyadaki yaşlı nüfusun giderek artmakta olduğunu, 2050 yılında 80 yaşını aşmış kişilerin 370 milyonu geçeceğinin tahmin edildiğini, bu nedenle de Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların giderek daha sık görülmesinin de beklendiğini ve Schering'in bu alanda yoğun çalışmalarının olduğunu belirttti.
Bu alanda yapılan araştırmalardan birinde, insan retinal pigment hücrelerinin hücre kültüründe üretildikten sonra ilaç olarak Parkinson'lu hastalara verilmesi halinde bu hücrelerin Parkinson'lu hastalarda eksik olan Dopamin adlı maddeyi ürettiği belirlenmiş. 6 hastayla yapılan pilot çalışmanın başarılı sonuç verdiği belirlenmiş. Her şeyin iyi gitmesi halinde Parkinson tedavisinde de başarılı adımlar yakın bir gelecekte atılacak gibi gözüküyor.