MALTA humması ya da diğer adıyla bruselloz, insanlara genellikle süt ve süt ürünleriyle bulaşan bir hastalıktır. İyi kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş sütlerin içilmesi veya çiğ sütten yapılan taze peynirlerin yenilmesiyle bulaşır.
Hastalık akut dönemde teşhis edilip uygun şekilde tedavi edilirse 2-3 hafta içinde iyileşir. Eğer zamanında teşhis edilemez ve komplikasyonlar oluşursa, tedavi de uzun sürecektir.
Sizin durumunuza gelince, Hepatit A teşhisi konulduğunu, 3 yıldan uzun bir süreden beri iyileşmediğinizi, bu arada bruselloz da bulunduğunun belirlendiğini ve her ikisinin de tedavisinin sürdürüldüğünü belirtiyor, ilaçların yan etkisi nedeniyle midenizde yaralar açıldığını da ekliyorsunuz.
Sayın Akmaner, size ne tetkikler yapıldığını ve uygulanan tedavi şemasını bilmiyorum. Hepatit A, kronikleşme ihtimali düşük olan bir hastalıktır. Öte yandan, bruselloz da karaciğeri etkileyebilir. Bu açılardan bakınca, karaciğerinizdeki sorunun Hepatit A'nın kronikleşmesi mi, yoksa brusellozun karaciğeri etkilemesi mi olduğunu hemen söylemek güç. Bunun aydınlatılması için karaciğer biopsisine varıncaya kadar bir dizi tetkik yapmak gerekir. Size uygulanan ilaçlar konusunda da bilgim yok ama, kullanılan ilaçlar mide tahrişi yaratıyorsa, bunun çaresi ilaçları kesmek olmamalı. Bu takdirde hastalığınızın ilerlemesine göz yummuş olursunuz. İlaçların yan etkisine bağlı olan mide tahrişlerinde başka ilaçlarla mideyi tedavi etmek, ya da riskli vakalarda, tahriş oluşmadan önce koruyucu ilaçlar vermek mümkündür.
Sizin tedavinizde yolunda gitmeyen bazı şeyler var. Doktor doktor gezmek yerine üniversite klinikleri gibi her türlü olanağı bulunan merkezlerden birine başvurmanızın daha doğru olduğu kanısındayım.
Tırnağınızda sedef hastalığı olabilir
M.KUYUCU/SAKARYA
TIRNAKLARDAKİ şekil bozukluklarında öncelikle mantar hastalığı düşünülüyor. Oysa bunların hepsi mantar değil. Sedef hastalığı da benzer şekilde şekil bozukluğu yapabiliyor.
Bu nedenle tırnaklardaki her şekil bozukluğunda mantar olduğunu düşünerek komşu tavsiyesiyle ilaç kullanmak doğru değil. Deri hastalıkları uzmanı doktorlara başvurmak, şüpheli durumlarda tırnağın hasta kısımlarından bir parça kestirerek tahlil yaptırmak daha doğru bir yöntemdir.