Kısa yanıtlar

Psikolojik yapıyı etkileyen hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bazen cinsel isteği azaltıcı etki yapabilir.

Z.B. / ALMANYA

Bu tür ilaçlar kullanıldıkları sürece etki gösterir, kesildikleri zaman bu etki ortadan kalkar. Sizin rahatsızlığınızın yoğun olduğu dönemde güçlü ilaçlar kullanılmış bu da cinsel istek azalmasına yol açmış, ancak şimdilerde bu tür ilaç kullanılmadığı halde şikayetiniz devam ediyor. Bence bunun nedeni tamamen psikolojik yapınızla ilgili. Uyku sırasında ereksiyonun (sertleşme) normal hatta fazla bile olması cinsel gücünüzle ilgili organik bir sorunun olmadığını gösteriyor. Siz o iğnenin yarattığı etkiye takılı kaldığınız için psikolojik olarak etkileniyorsunuz, bunu kafanızdan atabilseniz tedaviye gerek kalmadan her şey normale dönecek. Kendi başınıza bunu başaramazsanız sizi tedavi eden psikiyatri uzmanından bu yönde de yardım isteyin.

HANİFE / AYDIN

Meme dokusunda fibro-kistik hastalık bulunması, kadınlar arasında sık görülen bir durum. Adet dönemlerine yakın hormonların etkisiyle ağrı yapması dışında bir sorun yaratmaz. Ancak her yıl muayene olmak ve mamografi çektirmek doğru bir davranış. Bunun da temel nedeni, fibro-kistik hastalık nedeniyle meme dokusunda bulunan kitlelerin arasında kendiliğinden gelişebilecek başka kitlelerin örneğin kanserleşme riski olan bir kitlenin, kadının kendisini kontrolü ile fark edilmesinin zor olmasıdır.

Endişe etmeniz için bir neden yok.

A.ÇİFTÇİ/ANTALYA

11 yaşındaki oğlunuzun sürekli olarak kirpiklerini yolduğunu ve buna gerekçe olarak da gözüne battığını ileri sürdüğünü belirtiyorsunuz.

Kirpiklerin göz içine doğru eğik çıktığı ve gerçekten göze battığı durumlar vardır ama çocuklarda kirpik yolma genellikle psikolojik nedenlere bağlı olabilir. Ayrıca gözünde batma hissi yaratan başka sorunlar da bulunabilir. Bu nedenle psikolojik olduğu kararını vermeden önce çocuğunuzu bir göz doktoruna muayene ettirin. Eğer gözünde bir sorun varsa, göz doktoru bunu tedavi edecektir. Hiçbir sorun olmadığı halde çocuğunuz yoluyorsa, çocuk psikiyatrisi uzmanı bir doktora muayene ettirin.

G.C. / İSTANBUL

Gebelik sırasında aşı uygulanması konusunda herkes değişik bir şey söylüyor. Kural olarak gebe kalmadan önce tüm aşıların yapılmasında yarar var. Ancak, önceden yapılmamış ise bazı aşılar, eğer yapılmasına ihtiyaç doğarsa gebelik sırsında yapılabilir. Hepatit B aşısı da bunlar arasında yer alıyor. Bu vesileyle gebelikte kesinlikle yapılmaması gereken aşıları da sıralamak istiyorum. Bunlar, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği ve verem aşılarıdır.

Posta adresi; Dr. Gündüz Tezmen Hürriyet Gazetesi

Güneşli 34544 İSTANBUL

Yazarın Tüm Yazıları