BEN geçirdiğim psikolojik sorunlar nedeniyle değişik tedaviler gördüm. Yapılan bir iğne sonrası erkekliğim öldü. Şimidlerde daha iyiyim, artık bu ilaçları kullanmıyorum ama erkekliğimde düzelme yok. Bunun için çeşitli tetkikler yapıldı; uykuda sertleşme oluyormuş ama cinsel ilişki sırasında bir sertleşme olmuyor.
Ş.B./HOLLANDA
PSİKOLOJİK yapıyı etkileyen hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bazen cinsel isteği azaltıcı etki yapabilir. Bu tür ilaçlar kullanıldıkları sürece etki gösterir, kesildikleri zaman bu etki ortadan kalkar. Sizin rahatsızlığınızın yoğun olduğu dönemde güçlü ilaçlar kullanılmış, bu da cinsel istek azalmasına yol açmış, ancak şimdilerde bu tür ilaç kullanılmadığı halde şikáyetiniz devam ediyor. Bence bunun nedeni tamamen psikolojik yapınızla ilgili. Uyku sırasında ereksiyonun (sertleşme) normal hatta fazla bile olması, cinsel gücünüzle ilgili organik bir sorunun olmadığını gösteriyor. Siz o iğnenin yarattığı etkiye takılı kaldığınız için psikolojik olarak etkileniyorsunuz; bunu kafanızdan atabilirseniz tedaviye gerek kalmadan her şey normale dönecek. Kendi başınıza bunu başaramazsanız sizi tedavi eden psikiyatri uzmanından bu yönde de yardım isteyin.
Fibrokistik hastalık tehlikeli mi?
GÖĞSÜMDE sertlikler olduğunu fark ettim. Gittiğim doktor muayene edip göğüs röntgeni çektirdi, sonrasında fibrokistik hastalık olduğunu söyledi. Her sene röntgen çektirmem gerekiyormuş. Bu fibrokistik hastalık tehlikeli mi? Çok korkuyorum.
Filiz H./İZMİR
MEME dokusunda fibrokistik hastalık bulunması, kadınlar arasında sık görülen bir durum. Ádet dönemlerine yakın hormonların etkisiyle ağrı yapması dışında bir sorun yaratmaz. Ancak her yıl muayene olmak ve mamografi çektirmek doğru bir davranış. Bunun da temel nedeni, fibrokistik hastalık nedeniyle meme dokusunda bulunan kitlelerin arasında kendiliğinden gelişebilecek başka kitlelerin, örneğin kanserleme riski olan bir kitlenin, kadının kendisini kontrolü ile fark edilmesinin zor olmasıdır. Endişe etmeniz için bir neden yok.